Bebeklerin Ağlama Sebepleri

T

TİTAN

Forum Okuru
Bebeklerin Ağlama Sebepleri
bebeklerin ağlaması
bebeklerin ağlama sebepleri
bebeklerin ağlama nedenleri



Bazen büyük bir sabırla ağlayan bebeklerimizi avutmaya, onları sakinleştirmeye çalışırız melekler :) Bazen de ağlamaları bizleri çileden çıkarır, deliye döneriz, ancak sabır göstermeye çalışırız. Aslında ağlama sebeplerini bulup çıkarsak sorun çözülür. Bebekler hastalıktan tutun da sevgi gereksinimine kadar pek çok sebepten dolayı ağlayabilirler. Siz en iyisi makalemize bir göz atın :tik:


bebek.JPG-165.jpg



BEBEĞİNİZİN AĞLAMA SEBEPLERİ VE YATIŞTIRMA
Bebekler yeni doğduklarında ve bunu izleyen ilk bir yıl içinde genelde ağlarlar. Çünkü bu onların tek iletişim biçimleridir. Fakat 3 aylık olduktan sonra ağlamalarında azalma olur. Siz onun ne için ağladığını keşfetmişsinizdir ve o da ağlamaktan başka çevresini keşfetmek, oynamak gibi şeyler olduğunu fark etmiştir. Ağlama sebeplerini anlamadığınız ilk aylar daha dikkatli ve araştırıcı olmanız gerekir. Hiçbir zaman bebeğinizi ağlar durumda bırakmamalısınız. Bu durum işlerin daha da güçleşmesini, sebebi bulmakta zorlanmanızı sağlar. Üstelik bebeğinizde ilk güvensizlik duygularına sebep olmuş olursunuz. Bebeğiniz ağlıyorsa bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamalısınız. Veya hiçbir şey yok fakat kucağa alınmak, okşanmak istiyordur. İhtiyaçlarını tek tek kontrol edin. Gördüğünüz kadarıyla her şey yolundaysa onu kucağınıza alın, sevin, okşayın, ritmik hareketlerle sallayın. Eğer işiniz varsa, sizi görebileceği bir yere bırakın. Sizi seyrederken ağlaması kesilecektir.

Bebeğinizin Ağlama Sebepleri:

AÇLIK: İlk aylarda bebeğinizin en önemli ağlama sebebi açlık olacaktır. Ağladığı zaman onu emzirmelisiniz veya biberonla besliyorsanız mama vermelisiniz. İlk aylarda saatli beslenme düzenine geçmeniz anne sütü emen bebeklerde yersizdir. Size çok sık gelse de her ağladığında karnını doyurmanız gerekir. Eğer toksa zaten emmeyi reddedecektir. O zaman başka sebepler arayın.

GAZ SANCILARI: Bebekler süt içerken biraz hava yutarlar. Bu hava onları rahatsız eder. Biberonla beslenen bebeklerde daha fazla görülmesine rağmen anne sütü alan bebeklerde de görülür. Bazen annenin sütü de gaz oluşumuna sebep olabilir. Anne yediği besinlere dikkat etmelidir.
Baklagiller, lahana gibi çok gaz yapıcı besinlerden kaçınmalıdır. Ayaklarını üşütmemelidir. Çok gazı olan bebeklerde denenecek bazı yöntemler vardır, ilk yapacağınız şey beslenme aralarında ve sonunda bebeğinizin gazını çıkartmaktır. Bunu birkaç şekilde yapabilirsiniz:
1) Omzunuza bir bez serin (gazını çıkartırken az miktar da olsa kusabilir). Bebeğinizin başı omzunuza gelecek şekilde kucağınıza alın. Sırtını sıvazlayın veya hafif hafif vurun. Zamanla alışacağınız "gark" sesini duyacaksınız. Eğer bebeğiniz halinden mem-nunsa geğirme sesini beklemenize gerek yok.
2) Yüzü yana bakacak, midesi bir bacağınızda olacak şekilde dizlerinize yatırın. Bir elinizle bebeğinizi tutarken, diğeriyle sırtını sıvazlayın.
3) Biraz daha büyüdüğünde kucağınıza oturtup, sırtına vurarak gazını çıkartabilirsiniz.

Sizin bebeğiniz çok gazlı olabilir. Ya gazını çıkartamıyor veya çıkarttığı gaz rahatlamasına yetmiyordur. Doktorunuzla bu konuyu konuşun. Rahatlaması için bir ilaç verebilir. Bunun haricinde yan etkisi olmayan şu önlemleri de alabilirsiniz:
♦ Bebeğinizin ayaklarını ve vücudunu sıcak tutun.
♦ Gaz sancısı olduğu zaman ılık bir havluyu karnına koyun.
♦ Ihlamur, papatya gibi bitki çaylarıyla rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
♦ Gaz sancıları akşam üzeri başladığından, ek gıdalara geçtiğinizde, vereceğiniz gıdayı sabah veya öğle saatlerinde deneyin. Hangi gıdanın gaz yaptığını deneyerek öğrenip, o gıdaya geçmek için biraz daha bekleyin.
♦ Bebeğiniz gaz sancısından dolayı ayaklarını karnına çekerek, acı çeker gibi ağlar. Bebeğinizi hareket ettirmeniz de işe yarayacaktır.

ALTINI KİRLETMİŞ: Çoğu bebek altlarının ıslak olmasından dolayı rahatsızlık duymaz. Fakat altını kirletmiş ve bu da pişiğe sebep olmuşsa, canı yandığından dolayı ağlayabilir. Ağlama sebebi açlık veya gaz sancısı değilse altını kontrol edin. Kirlenmişse temizleyin.

HASTALIK: Bebeğinizin ağlama sebeplerinin arasında yer alır. Normalden daha farklı ağlayabilir. Burnu tıkalı olduğu için ememez veya ateşi olabilir. Bebeğinizde olağandan farklı bir şey görüyorsanız, vakit geçirmeden doktorunuza başvurun.

AŞIRI YORGUNLUK: Aşırı yorgun ve uykusuz olduğundan dolayı uyuyamayabilir. Veya düzeni bozulmuştur. Bu onda ağlamaya sebep olur. Eğer uyutamıyorsanız, hava güzelse bebek arabasına koyup dışarıda gezdirin veya araba koltuğuna koyup araba gezintisi yaptırabilirsiniz.

SİZİN RUH HALİNİZ: Bebeğinizi çok çabuk etkiler, içeride misafir varken telaşla bebeğini uyutmaya çalışan anne, genelde başarılı olamaz. Yorgun ve sinirli olmanız da bebeğinizi etkiler. Bebeğinize yaklaşırken daima sakin olmalısınız. Yumuşak ve sevecen hareketlerle bebeğinizi yatıştırabilirsiniz.

KALABALIK: Yalnız büyümüş bir bebek kalabalıktan hoşlanmayabilir. Bir yere gittiğinizde veya size birileri geldiğinde, kalabalık, gürültü ve karmaşa bebeğinizi tedirgin edebilir. Bebeğinizi sessiz bir odaya götürün ve orada sakinleştirmeye çalışın.
 
Geri
Üst