Biberonla beslenmeye başlama

melegim

Yeni Üye
Üye
Biberonla beslenmeye başlama
Gelişen çağa ayak uyduran toplumlarda çalışan ve çok meşgul olan anneler işlerine en kısa sürede döndüklerinden destek niteliğindeki besinlerin kullanılması kaçınılmaz hale gelir.Bebek mamalarını hazırlama teknolojisinin gelişmesi ve kullanilmasi kolay meme pompalarının üretilmesi bu besinlerin kullanımını arttırmıştır.

Mama seçimi

Proteinlerin, yağların, şekerlerin, sodyum ve diğer elementlerin içinde bulunabileceği anne sütüne en yakın mama benimsenmelidir.Bu konuda doktorunuzun tavsiyelerini almanız uygundur. Süte alerjisi olan ve bolik bozuklukları olan bebekler için özel mamalar piyasada mevcuttur. Piyasada mevcut mamaların tipleri şöyledir:


Kullanıma hazır olanlar: Bu mamalar küçük şişelerde ve sadece bir tek kullanim içindir. Sterilize edilmiş biberon emziğiyle verilir.

Biberona aktarılarak direkt kullanılanlar: Çeşitli büyüklüklerde kutularda satılan bu mamalar sterilize edilmiş biberonlara aktarılarak bebeğe verilir.

Karıştırılması gerekenler: Tek kullanımlık poşet ve kutularda satılan bu mamalar konsantre toz ve sıvı halinde olup normal veya sterilize edilmiş suyla biberon içine karıştırılır.
Kaynatılmış ya da taze sütle beraber şeker ve su karıştırılarak evde hazırlanmış mamalar bebeğin henüz gelişmemiş ve hassas böbrekleri üzerinde baskı oluşturur ve bebeğinizin yeterince beslenememesine de neden olur. Bebeğinizin doktoruna danışmadan bu tür mamaları bebeğinize vermeniz sakıncalıdır.

Biberonla emniyetli beslenme

Geçmişte hijyen koşullarının sağlıklı olmaması ve mamaların yeterince iyi hazırlanmaması sonucu birçok bebek bundan zarar gördü hatta öldü.Bugünkü teknlojiyle hazırlanan mamalar bilimsel olarak anne sütünü en maksimum düzeyde taklit ediyor ve bebek maması beslenmesi seçiminde oldukça iyi seçenekler sunuyorlar.Bebeğinize verdiğiniz sütün güvenliğinden emin olmanız için evde hijyen şartlarına uymalı ve doğru biçimde karışım hazırlanmalıdır. Bebeğinizin sağlığı açısından aşağıdaki şartlara uygun mamaları alınız.

Mamaların son kullanım tarihlerini ve bir hasar görüp görmediklerini kontrol edin ve bu şekilde olanları almayın.

Mama hazırlamaya başlamadan önce ellerinizi iyice temizleyin.

Açmadan önce mama kutusunun tepesini deterjan ve sıcak suyla temizleyin ve iyice durulayıp kurutun.

Kuru mama kutularını açarken kullanacağınız açacağın kullanımdan önce temiz ve keskin olmasına dikkat edin.Her kullanımdan önce açacağın üzerinde pas ya da besin artıkları olup olmadığını kontrol edin.Her kullanımdan sonra açacağı yıkayın.

Mama biberonu hazırlarken beslemeler arasında sterilize edilmiş gerektiği zaman kullanmak üzere su bulundurun.Bebeğiniz bir veya iki aylık olduğunda doktorunuz size kaynatılmış su vermenizi uygun bulabilir.

Besleme işleminde kullandığınız bütün gereçleri bu iş için özel ayrılmış bir kabın içinde firçayla deterjan ve sıcak su ile yıkayın. Ilk dafa kullandığınız gereçleri suda kaynatın.

Mama karışımını hazırlarken imalatçı firmanın tüm direktiflerine aynen uyun. Eğer size doktorunuzun direktiflerinden daha farklı bir şey sunuyorsa bunun nedenini araştırın.

Bebeklerin pek çoğu ısınmamış mamaları beğenir gerektiğinde kullanmadan önce üzerinden sıcak su akıtarak veya sıcak su dolu bir kaba koyarak biberonu ve mamayı ısıtabilirsiniz.Bileğinizin iç tarafına biraz mamadan damlatarak ısısını kontrol edebilirsiniz.Biberon soğuk değilse bebeğiniz için hazır demektir.Mamayı ısıttığınızda hemen tüketilmesini sağlayın çünkü bakteriler ılık ortamda çoğalırlar.Mamayı mikrdalga fırında ısıtmayın çünkü mamanın her tarafı aynı oranda ısınmayabilir.

Bebeği besledikten sonra mama artmışsa bu artan miktarı çöpe atın çünkü bakterilerin üremesi olasıdır.

Her kulanımdan sonra biberon ve emziği sudan geçirin.

Açılmış kutular ve sıvı mama içeren biberonlar ve katı mama içeren kutuları kullandıktan sonra ağızlarını sıkıca kapatın ve soğuk ve kuru ortamda kullanım tarihini geçirmeden saklayın.

Sıvı mamaları saklama ortamı ısısı 7-32 derece arasında olmalıdır.Donmuş mamaları üzerinde çizgi ve benekler olan mamaları kullanmayın.

Hazırladığınız mama içeren biberonları kullanıma kadar buzdolabında saklayın
NASIL BİBERON VERİLİR?

Ne zaman başlamali?

Çoğu anne beşinci ya da altıncı haftaya kadar bebeğini biberonsuz besleyebilir. Bazı bebekler emmekten biberona geçerken karmaşa yaşayabilirler.

Destek ürün olarak ne kullanılmalı?

İnek sütü yeni doğmuş bebekler için pek uygun olmadığından aşağıdaki iki seçenekten birinin uygulanması doğru olandır:

Anne sütü en rasyonal besin olup çeşitli hastaliklara karşi direnci arttırır. Bir meme pompası ile bir anne süt toplayabilir. Mama anne sütünden daha az besleyici olup fakat yine de yeterlidirler. Ayrıca mamalar pahalı ancak hazırlanmaları kolaydır. Ucuz olanlarının hazırlanması daha uzun sürebilir.

Meme sütü veya mama ile besin desteği verecekseniz ve bebeğinizden üç-dört saat ayrı kalacaksanız süt biriktirmeniz gerektiğini aksi halde süt kanallarının tıkanıp süt rezervinizi azaltacağını unutmamalısınız.

Ne kadar destek vermeliyim?

Eğer bir bakıcınız varsa bebeğe ne kadar isterse o kadar mama vermesini, istemediği zaman mama vermeyi kesmesini söyleyin. 4.5 kiloluk bir bebek bir öğünde 180 cc kadar fazla ya da 60 cc kadar az mama alabilir. Buna ilave olarak bakıcınıza eve döndüğünüzde bebeği birkaç kez emzirebileceğinizi hatırlatarak bebeğinizi aşırı beslememesini söyleyin. Aksi halde bebeğiniz aşırı kilo alabilir hem de imkanınız olduğunda emzirmeniz zorlaşır.

Bebekle baş edebilmek

Biberonu vermeden önce bebeğinizin tam olarak aç ve keyfinin yerinde olmasına özen gösterin.Emzikler ılıştırıldığında ve ilk biberonla beslenmede siz odada değilseniz bebek daha kolay biberona alışabilir.Eğer bebeğinizi başkası besliyorsa aynı siz emzirirken yaptığınız gibi bebeğe sarılmalılar ve onunla göz teması kurup konuşmalıdırlar. Eğer biberonla siz besliyorsanız göğsünüzü örtecek bir kamuflaj olsun ve ona oyalanabileceği oyuncaklar da verin.Eğer bebeğiniz biberonun emziğini diliyle itiyorsa bir daha sefere emziği değiştirin. Biberondaki emzikle bebeğinizin gün içerisinde kullandığı emzik aynı olmalı ki bebeğiniz daha kolay alışsın.

Belli bir düzeni yerleştirmek

Eğer işe başladığınızda bebeğinizi günde iki kez besleme imkanınız olmayacaksa işe başlamadan en az iki hafta önce bebeğiniz günde en az bir kez biberon vermelisiniz.Buna tüm hafta boyunca bebeğinizin alışmasını sağlayın. Bu bebeğinizin hem mamaya geçmesine hem da sizin vücudunuzun daha az süt üretmesine neden olacaktır.Süt üretimi ve emzirme olayından yavaş yavaş uzaklaşmış ve böylece rahatlıkla işe dönmeniz kolaylaşmış olur.

Acil durumlar için yedek besin

Bebeğin beslenmesinde biberona gerek duymasanız bile 6 biberon kadar sütü biriktirip toplayın ve dondurun.Hastalık geçirdiğinizde, ilaç kullandığınızda veya uzak bir yere yolculuk edeceğinizde bunları kullanabilirsiniz.Bebeğiniz biberona alışık olmasa dahi anne sütü içeren bir biberon mama içeren bir biberondan bebek için daha kolay alışılabilir niteliktedir.
 
Geri
Üst