Birinci trimester ikinci trimester üçüncü trimester dönemi

Uzman SühaN

Administrator
Birinci trimester ikinci trimester üçüncü trimester dönemi
Hamilelik son adet sürenizin ilk gününden itibaren yaklaşık 40 hafta sürer. Haftalar üç trimestere ayrılır.Birinci trimester, ikinci trimester ve üçüncü trimester ..Bu üç aşamada sizinle ve bebeğinizde olan biteni öğrenin.Hamilelik kafa karıştırıcı ve bazen gizemli olabilir. Hamileliğin her aşaması sırasında neler olacağını merak etmek normaldir. Hamilelik sırasında vücudunuz bir takım önemli değişikliklerden geçer. Bu değişiklikler, gebeliğinizin farklı evrelerinde sizi çeşitli şekillerde etkileyebilir.

Hafta Hafta Gebelik Belirtileri

Hafta-hafta-gebelik3.jpg






Periyodunuz başlamadan yaklaşık 14 gün önce yumurtalıklarınızdan birinden yumurta salınır. Buna yumurtlama denir. Bu genellikle, ancak her zaman değil, 28 günlük adet döngüsünün ortasında olur. Bununla birlikte, döngüler kadından kadına kadar değişebilir ve bu nedenle ovulasyonun bazen tahmin edilmesi zordur.

Hamilelik belirtileri nasıl oluyor ?


Gebeliği belirten erken değişiklikler ilk üç ayda görülür. Adet dönemin de gecikme olması hamileiğin ilk işaretidir.Hormonal değişiklikler vücudun hemen her organını etkileyecektir. Bu, hamile olduğunuzu gösteren bir dizi fiziksel işaret oluşturabilir..Kadınlar hamileliğin her aşamasında birçok değişiklik yaşarlar. Sahip oldukları gebelik belirtilerinin çoğunu ve ele aldıkları değişiklikler tüm sağlıklı gebeliklerde ortaktır. Embriyonik ve fetal gelişim evreleri de ortak bir paterni izler.

İlk üç aylık dönem (hafta 1-hafta 12)

İlk üç aylık dönemde vücudunuz pek çok değişime uğrar. Hormonal değişiklikler vücudunuzdaki neredeyse tüm organ sistemlerini etkiler. Bu değişiklikler, gebeliğin ilk haftalarında bile belirtileri tetikleyebilir. Adet döneminde gecikme olması gebeliğin açık bir işaretidir. Diğer değişiklikler şunları içerebilir:
Aşırı yorgunluk
Hassas, şişmiş göğüsler
Karın ağrısı (sabah yorgunluğu)
Bazı gıdalar için isteksizlik veya hoşnutsuzluk
Ruh halinde değişim
Kabızlık (bağırsak hareketi problemi)
Idrara daha sık çıkma
Baş ağrısı
Mide ekşimesi
Kilo alımı veya kaybı

Daha önce hamile kaldıysanız, bu sefer belirtileri farklı hissedebilirsiniz. Tıpkı her kadın farklı olduğu gibi, her gebelik de farklıdır.

Gebelikte Birinci trimester ultrasonografisi



İkinci üç aylık dönem (hafta 13 hafta 28)

Çoğu kadın, gebeliğin ikinci trimesterini ilkden daha kolay bulur. Ancak, bu aylardaki hamileliğiniz hakkında bilgi sahibi olmak kadar önemlidir.

Bulantı ve yorgunluk gibi belirtilerin kaybolduğunu fark edebilirsiniz. Ancak vücudunuzdaki diğer yeni, daha belirgin değişiklikler şimd olmaya başlıyor.Bebeğiniz büyümeye devam edince karnınız genişler. Ve bu üç aylık dönem bitmeden bebeğinizin hareket etmeye başladığını hissedebilirsiniz.
İkinci Üç aylık dönemde olan değişimler

Vücut ağrıları, örneğin sırt, karın, kasık veya uyluk ağrısı
Karın, göğüsleriniz, kalçanız veya kalçanızın gerginlik işaretleri
Meme uçlarınızın çevresinde cildin koyulaşması
Göbeğin deliğinden pubik kıl çizgisine kadar uzanan deride bir çizgi
Yüz derisinde kahverengi lekeler
Karında ayak tabanında kaşıntı
Ayak,ayak bileği ve ellerde şişme

Gebelikte ikinci trimester testleri


Üçüncü üç aylık dönem (hafta 29 hafta 40)

Evet artık çok gerginsiniz. İkinci trimesterde yaşadığınız rahatsızlıklardan bazıları devam edecek. Artı, birçok kadın nefes almakta zorlanabilir,tuvalete gitme sıklaşabilir. Bebeğiniz büyüyor ve daha fazla baskı uyguluyor.Bu yüzden bu komplikasyonların olması normaldir.

Üçüncü üç ayda fark edebileceğiniz bazı yeni vücut değişiklikleri:

Nefes darlığı
Mide ekşimesi
Ayak bileği, parmak ve yüz şişmesi
Hemoroid
Kolostrum sütünün sızması
Göbek deliğinin dışarı çıkması
Uyku bozukluğu
Karnınızın aşağıya doğru inmesi
Yalancı doğum sancıları

Üçüncü trimester gebeliğin son aşamasıdır. Üçüncü trimesterde, muhtemelen doğum yaklaşımları gibi heyecan birleşimi hissedeceksiniz. Gebelik, ilişkilerinizi etkileyebilecek fiziksel ve duygusal değişikliklerin bir zamanıdır, bu nedenle baş edebilmeniz için mümkün olduğunca çok bilgi ve tavsiye alın.Hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı kalmasını sağlamak için hekim kontrollerinizi aksatmayın.
 
İkinci üç aylık dönem (haftalar 13-27) hamile kadınların çoğunluğu için en rahat dönemdir. Erken gebelik semptomlarının çoğu yavaş yavaş kaybolur.Bazı tarama testleri ikinci trimesterde yapılabilir.Anatomi taramasında, bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.İkinci trimesterde doktorlar gebelik diyabeti test etme eğilimindedirler . Hamileliğin 26-28. Haftalarında gestasyonel diyabet tespit edilebilir.
Hamileliğin ikinci trimesterine altın dönem denir; çünkü erken gebeliğin tatsız etkilerinin çoğu kaybolur. İkinci üç aylık dönemde, azalmış mide bulantısı, daha iyi uyku düzeni ve yüksek bir enerji seviyesi yaşarsınız demektir. Bununla birlikte, sırt ağrısı, karın ağrısı, bacak krampları, kabızlık ve mide ekşimesi gibi yepyeni bir semptomlar yaşayabilirsiniz.
 
Üçüncü trimester, 28. haftadan bebeğinizin doğumuna kadar sürer. Üçüncü trimesterde, sağlık uzmanınızı daha sık görmeye başlayacaksınız.Bu dönemde karşılaşabileceğiniz bazı fiziksel belirtiler arasında nefes darlığı, hemoroid, idrar kaçırma, varisler ve uyku sorunları bulunur. Bu semptomların çoğu, doğum anında gebelik öncesi yaklaşık 2 gramdan 2.5 grama genişleyen uterusun boyutundaki artıştan kaynaklanmaktadır.Gebelik, hayatınızdaki diğerlerinden farklı bir zamandır.Sağlıklı bir gebelik süreci için hekim kontrollerini aksatmayın.
 
Gebelik üç trimesterden oluşur ve bunların her biri belirli fetal gelişmelerle işaretlenir. Hamilelik 40. haftada tam terim olarak kabul edilir; 37. haftanın sonundan önce verilen bebekler erken kabul edilir. Prematüre bebekler, büyüme ve gelişmeleriyle birlikte nefes alma ve sindirim güçlükleri yaşayabilirler.İlk üç aylık bebeğinizin gelişimi için en kritik noktadır. Bu dönemde bebeğinizin vücut yapısı ve organ sistemleri gelişir. Çoğu düşükler ve doğum kusurları bu dönemde ortaya çıkar.Vücudunuz ilk trimesterde de büyük değişiklikler yaşar. Bu değişiklikler genellikle bulantı, yorgunluk, meme hassasiyeti ve sık idrara çıkma gibi çeşitli semptomlara neden olur. Bunlar yaygın gebelik belirtileri olmasına rağmen, her kadının farklı bir tecrübesi vardır. Örneğin, bazıları bu dönemde yüksek bir enerji düzeyi yaşasa da, bazıları çok yorgun ve duygusal hissedebilir
 
Geri
Üst