Boğazım şişti ne önerirsiniz?

Uzman SühaN

Administrator
Boğazım şişti ne önerirsiniz?
En sık karşılaşılan hastalıklardan biri de boğazın yani bademciklerin şişmesidir. Genellikle kışın daha sık görülse de yaz aylarında da soğuk su, dondurma derken aniden boğaz şişebilir . Küçük çocuklar için bu durum bazen kabusa dönüşebilir ve ileri vak’alarda bademciklerin alınması gerekebilir.

Boğaz şişmesinin temel nedeni bademciklerin bakteri ve mikroplar yüzünden iltihaplanmasıdır Bademcikler, boğazımızın üst kısmında ve her iki yanında bulunur. Geniz etiyle birlikte vücudumuzun bağışıklık sisteminin bir parçadır. Dışarıdan gelen bakteri ve mikroplara karşı filtre görevi görür. Vücudumuzun savunma sisteminin temeli olan antikor üretiminde önemli rol oynar

Bademcikler, bakteri ve mikroplarla savaşta öncü birliktir. Ancak çok fazla bakteri ve mikrop girişi olduğu zaman vücudumuz da buna paralel olarak antikor üretimini arttırır. Bu artış ve bakterilerin etkisiyle bademciklerimiz iltihaplanarak şişer. Bademcik iltihaplanmasına “tonsilit” adı verilir.



01.jpg






Bademcik iltihaplanması çocuklarda daha sık görülür. Genelde 7-10 gün arasında geçen bu durum kronikleşirse bademcik ameliyatı kaçınılmaz olur
Yutkunmada Zorluk: bademcikler boğazımızın üst kısmında ve her iki yanında bulunur. Bademcikler şişince boğazımızda doğal olarak bir tıkanma olur ve yutkunmada zorluk çekeriz. Yuttuğumuz şeyin boğazımıza takıldığı hissi oluşur.


Ağrı: Boğazımızda ağrı başlar.
Ateş: Bademciklerdeki iltihaplanmayla orantılı olarak ateşimiz çıkar. Bunun nedeni vücudun mikroplarla savaşmak için kendini korumaya almasıdır. Küçük çocuklarda yüksek ateşe karşı tetikte olmak gerekebilir. Havale geçirme riski unutulmamalıdır. Havale, küçük çocuklarda özellikle beyinde kalıcı hasar bırakabilir.
Halsizlik ve Yorgunluk: Vücut bakteri ve mikroplarla savaştığı için yorgun düşer. Bu sebeple kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder. Yatarak dinlemesi tedavinin önemli bölümünü kapsar.
Ağızda Kötü Koku Oluşması: Bakteri ve mikropların neden olduğu iltihaplanma ağzımızın kötü kokmasına sebep olur.
Boyunda Şişkinlik: Boynumuzun her iki tarafında bulunan bezlerde şişmeler olur.
Ses Kısılması: Boğazımızdaki şişme ve iltihaplanma ses tellerini de etkileyerek sesimizin kısılmasına neden olur.
Bu belirtiler beraberinde baş ağrısı, çene ve boyunda hassasiyet, bademciklerin aşırı kızarması gibi belirtileri de beraberinde getirir.


Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?
Boğaz şişmesi her insanın başına gelen ve genellikle kolay atlatılan bir hastalıktır. Ancak küçük çocuklarda dikkat edilmesi gerekir. Özellikle yüksek ateş ciddi riskler taşır. Boğazdaki iltihaplanma ileri düzeydeyse antibiyotik ya da penisilin tedavisi gerekebilir. Bu tedavilerin de çözüm olmadığı durumlarda bademciklerin ameliyatla alınması gerekir.


Öte yandan yeni başlayan boğaz şişkinliğine karşı evde uygulanabilecek bitkisel veya doğal çözümler de vardır. Bu sayede günlük yaşamımızı etkilemesine izin vermeden bu rahatsızlığı kolayca atlatabiliriz.


Bal-Limon: Boğaz şişkinliğine en iyi gelen ikili bal ve limondur. Bir tatlı kaşığı bal ve bir limonun suyunu, bir su bardağı sıcak suyun içinde iyice karıştırın. İsteğe bağlı olarak karışımın içine bir tutam karabiber de ekleyebilirsiniz. Bu karışımı için. Bal-limon karışımı boğazdaki şişliğe iyi gelecek ve rahatlama sağlayacaktır. Gün içinde 3-4 kez bu karışımı içebilirsiniz.


Süt: Ilık süt bademcik iltihabı üzerinde etkilidir. Sütün yaralar ve iltihaplar üzerindeki onarıcı etkisi boğaz şişmesine karşı da koruyucudur. Ayrıca 1 bardak ılık sütün içine 1 tatlı kaşığı zerdeçal ve bir tutam karabiber eklerseniz daha da etkili olacaktır.


Zerdeçal: Zerdeçal doğal antibiyotiktir. İltihap önleyici ve antiseptik etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 1 bardak sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı zerdeçal ilave edin ve güzelce karıştırın. Su ılıdıktan sonra boğazınıza bu su ile gargara yapın. Günde 4-5 kez yapabileceğiniz bu karışım boğazınızdaki iltihabın kurumasında etkili olacaktır.


Siyah Turp: Son zamanlarda yaygınlaşan ve boğaz şişmesinde çok etkili olan siyah turp kürünü evde rahatça hazırlayabilirsiniz. Bir adet siyah turp ve bal, bu kür için gerekli olan malzemeler. Siyah turbun ortasını dikkatlice oyun. Oyuk kısmın içine bal dökün. Bunu yaptıktan sonra turbun tepesinden kestiğiniz parçayı yine kapak biçiminde kullanarak turbun ağzını örtebilirsiniz. Ballı turbu bir bardağın üstüne oturtarak sabaha kadar bekletin. Süzülen suyu için. Boğaz şişmesine karşı çok etkili bir yöntemdir. Küçük çocuklara ve iyot hastalarına ise önerilmez.


Ada Çayı: Ada çayı da boğaz şişmesine karşı etkili doğal çözümlerden biridir. Ada çayını 1 bardak sıcak suda 10 dakika kadar demleyin su ılıdıktan sonra gargara yapın. Ayrıca ada çayı bademcik iltihabına bağlı boğaz ağrılarının geçmesinde de etkindir.
Ihlamur: Ihlamur kış aylarının vazgeçilmezdir. Boğaz şişmesinde de boğazımızın rahatlatması açısından önemlidir. Ihlamuru demlerken içine 1 dilim elma ve limon kabuğu atarsanız daha da faydalı olacaktır. Şeker yerine bal koymayı da unutmayın. Ballı ıhlamur boğaz için şifa deposudur.


Tarçın Çayı: Tarçın antibakteriyel bir özellik taşır. Bakterilerin üremesini, çoğalmasını engeller. Boğazımızda da bakterilerden meydana gelen iltihaplanmaya karşı tarçın çayı oldukça etkilidir. 1 su bardağı sıcak suyun içine ½ tatlı kaşığı toz tarçın koyarak yaklaşık 7-8 dakika demlenmesini bekleyin. İsterseniz sade isterseniz de içine bal ve limon ekleyerek tüketin. Günde 3 bardaktan fazla içmemeye özen gösterin. Unutmayın her şeyin fazlası zarar.


Sarımsak: Doğanın bize sunduğu sağlık mucizelerinin başında şüphesiz ki sarımsak geliyor. Doğal antibiyotiklerin başında saydığımız sarımsak boğaz şişmesine karşı da çok etkilidir. Bir diş sarımsağı ikiye bölüp ağzınıza atın ve şeker emer gibi suyunu emin. Eğer bunu yapamıyorsanız 1 bardak suyu cezveye dökün ve içine 3 diş sarımsak atarak 10 dakika kaynatın. Daha sonra karabiber ilave ederek için. Sarımsak deyince aklınıza kokusu gelmiştir. Sarımsağın ağızda bıraktığı kokuyu gidermek içinde 4-5 tane maydanoz çiğnemek işe yarayacaktır.


Zeytin Yağı ve Kuru Soğan: Zeytin yağı ve soğanın iyileştirici etkisi yüz yıllardır biliniyor. 1 yemek kaşığı zeytin yağında orta boy 2 adet soğanı rendeleyerek kısık ateşte kavurun. Daha sonra temiz bir tülbentin içine koyun ve boğazınıza sarın. Boğaz şişkinliğini hemen rahatlattığını göreceksiniz.


Bitki Çayları: Boğaz şişkinliği rahatsızlığı yaşayanların gün boyu bol sıvı tüketmesi önemlidir. Kekik, böğürtlen, ebegümeci, nane, kuşburnu gibi bitki çayları sıvı tüketimi için idealdir. Gün boyu bu çayları içerek sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.


Taze Sıkılmış Meyve Suları: Tam bir vitamin deposu olan taze sıkılmış meyve suları sadece boğaz şişkinliğine değil tüm hastalıkların tedavisinde etkindir. Bu yüzden bol bol taze sıkılmış meyve suyu tüketmeliyiz.


Şeker Emme: Direk bir tedavi yöntemi olmasa da şeker emmek tükürük bezlerinin çalışmasını sağlar ve böylelikle boğazın kuru kalmasını önler.


Boğazımızda rahatsızlık hissettiğimiz andan itibaren kesinlikle sigara içmemeliyiz. Sigara zaten iltihaplanmaya başlayan boğazımıza daha fazla zarar verecek ve iyileşme sürecini yavaşlatacaktır


Genellikle kış aylarında başımıza gelen ve bizi yorgun, halsiz bırakarak iş veya okul yaşamından geri bırakan boğaz şişmesine karşı yukarıda belirttiğimiz bitkisel çözümlerle önlem alabilir, hastalığın ilerlemesini önleyebilirsiniz. Ancak bu yöntemlerin hastalığın hafif seyrettiği durumlarda işe yarayabileceğini unutmayın ve kesinlikle uzman bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin. Özellikle küçük çocuklarda boğaz iltihapları yüksek ateş gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
 
Geri
Üst