Çigong Nedir?

T

TİTAN

Forum Okuru
Çigong Nedir?
çigong, nedir, nasıl uygulanır, faydaları, tarihçesi, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


cigong-157.jpg




Sevgili melekler,
Şimdi sizlere stresi yenmek amacıyla uygulanan eski bir Çin uygulamasından bahsedeceğim; Çigong...


Kelime çi yaşam enerjisi, gong etkinlik kelimelerinin biraraya gelmesinden ortaya çıkmıştır. Çigong son yıllarda özellikle stres yönetimi alanında Batı ülkelerinde yaygın kullanılmaya başlanmıştır.


Çigong’un tanıtımına katkıda bulunan kişi uzman ve eğitimci olan Jiang Weiqia‘dır(1873-1958). Jiang Weiqia tüberkülozdan ölüm derecesine gelmiş ve bir Çigong çalışması sayesinde bu hastalıktan kurtulmuş ve daha sonra Çigong konusundaki bilgisini ilerletip usta olmuştu. 1914′de yayınladığı kitapta tanıttığı teknik, insanlar tarafından geniş bir ilgiyle karşılanmıştır.
Çi etkinlikleri ile ilgili yazı kaynakların kökeni 3.300 yıl öncesine dayanmaktadır.Çin’de eski Shang ve Zhou hanedanlarında kullanıldığı bilinmektedir. Ma Huan Tui mezarlarında arkeolojik kazılar sonucunda sağlık amaçlı hareketlerle nefesin birarada kullanıldığı dans serilerine rastlanmıştır.


Çigong’un yaygınlaşmasında önemli rolü olan ikinci kişiLiu Guizhen (1920-1983) olmuştur. Liu Guizhen savaşta eylemci iken hastalanıp ailesinin yanına gönderilir. Orada amcasından öğrendiği teknikle iyileşir ve kendini bu konuda geliştirip 1954 yılında Tangshan kentinde ilk Çigong kliniğini açar.
Çin’de günümüzde çeşitli Çigong tekniklerini uygulayan iki yüz milyon insan olduğu tahmin edilmektedir. 1973 yılında ABD Başkanı Nixon’un Çin gezisinden sonrasında Batı ülkelerinde yaygınlaşmaya başlamıştır. Çigong’un Yoga kadar popüler olmamasının bir nedeni uygulayıcılarının sayısının daha az olmasıdır. Fakat bu sayının son dönemlerde artış göstermesi yoga gibi gelişim göstereceği konusunu düşündürmektedir.

Çigong egzersizleri sırasında vücuttaki yaşam enerjisi artırılarak vücutta serbest dolaşımı sağlanır.Amaç bazı sağlık sorunlarının üstesinden gelmektir. Bu amaçla temel gevşeme, dikkat toplama ve solunum teknikleri, belli duruş ve devinimleri, kendi kendine masaj uygulamaları ve dengeli yeme alışkanlıkları kullanılır.
Çigong çalışmaları kas gücüne, elastikiyete ihtiyaç duymaması nedeni ile her yaştan insanlar tarafından yapılabilmektedir. Çigong çalışmalarında fiziksel yorgunluk ve tükenmişlik durumu çalışmaların yanlış yapıldığının bir göstergesi olmaktadır.
Çigong uygulamalarının 3 temel esası: nefes, zihin ve enerjidir. Uygulama esnasında yaşam enerjisi (çi) yoğunlaştırılır, etkinleştirilir ve kullanılır.

Çigong alternatif tıpta aşağıdaki alanlarda kullanılır:

  • Stres yönetimi ve gevşeme teknikleri
  • Bedenin sağlık durumunu korumak için fiziksel terapi ve belirli rahatsızlıkların tedavisi
  • Harici Çi Sağaltımı (Çin Terapötik Dokunuşu)
Belirli çigong egzersizleri kas-iskelet sorunları, iç organlara ilişkin problemler ve diğer rahatsızlıklara ilişkin geliştirilmiştir. Çigong’un iyi geldiği bilinen bazı rahatsızlıklar: sindirim sistemi rahatsızlıkları, bronşit astım ve allerjik rahatsızlıklar, yüksek ve düşük tansiyon, anksiyete ve stres vb.


Diğer alternatif tıp yöntemlerinde olduğu gibi çigongla ilgili de bir çok eleştiri ve karşıt görüş ortaya çıkmıştır. Bazı tıp çevrelerine göre Çigong bilimsel bir tedavi yöntemi değildir ve olumlu etkileri plasebo etkisinden veya nefes kullanılarak yapıldığında kişinin olumlu bir ruh haline girmesini sağladığından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında bir takım Çigong egzersizlerinin hamileler, adet dönemindeki bayanlar, yüksek tansiyonlular ve kanser, tümör gibi vakalarda yapılmaması gerektiği, hatta bu rahatsızlıkları arttırabileceği bizzat çigong uzmanları tarafından ifade edildiğinden özellikle rahatsızlık durumunda ehil çigong hocalarından, geleneksel çin tıbbı uzmanlarından yardım alınması gerektiği de tavsiye edilmektedir.


Rehbersiz veya uzman olmayan rehberlerle çalışılan pratisyenlerde gelişen çeşitli kronik zihinsel ve fiziksel sağlık problemlerine rastlanmıştır hatta çigong pratisyen ve öğretmenleri bu sendromlardan birini “Çigong Psikozu” diye adlandırmışlardır.
 
Geri
Üst