Çocuğunuz internet bağımlısı mı? Test edin..

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Çocuğunuz internet bağımlısı mı? Test edin..
Eskiden anne babalar çocuklarını sokağın ve kötü arkadaşın etkilerinden korumak için çaba gösterir çabaları sonuç vermediği zaman gelip bize danışırlardı.
Bilgisayar ve bunun yan ürünü olan internet hayatımıza girdikten sonra sokağın ve kötü arkadaşın yerini 'internet kafe'ler aldı. Anne baba ile duygusal bağları zayıf aile içinde kendilerini değerli hissetmeyen okul başarısı düşük çocuklar ve gençler artık sokak yerine internet kafelere gidiyorlar.
Kötü arkadaşın yerini şimdi internet bağlantısı olan ev bilgisayarları aldı. Bize danışmak için gelen anne babalar sokak yerine internet kafelerden ve evdeki bilgisayardan yakınıyorlar.
Bilgisayar kullanmayı bilmeyen çoğu anne baba derslerine yardımcı olacağı zannıyla yüzlerce dolar ödeyip çocukları için bilgisayar alıyorlar.
Bilgisayar ise tek başına bir makineden ibarettir; ders öğretmek ve çocuğu daha akıllı yapmak gibi bir marifeti yoktur. Bilgisayarı faydalı kılan 'software' dediğimiz programlar ve eğitim CD'leridir. Bu programlar da ancak kullanmasını bilen ve doğru biçimde kullanabilen ellerde faydalı olabilir.
Gördüğüm kadarıyla çocuklar harçlıklarıyla eğitim programları yerine oyun CD'leri satın alıyorlar. Bilgisayarın başında saatlerce oyun oynayarak zamanlarını boşa harcıyorlar.
Zamanlarının boşa gitmesi bir yana çoğu şiddet içerikli savaş ve dövüş sahneleriyle dolu olan bu oyunlar onlarda saldırganlık duygularını besliyor. Nitekim bilgisayar oyunlarını incelediğinizde onların sadece eğlendirmekle kalmadığını aynı zamanda güçlü olma kıyasıya yarışma rakiplerini geride bırakma ve kazanma hırsı aşıladığını; bunları yaparken de sevgi yardımlaşma paylaşma ve acıma duygularını körelttiğini görürsünüz.
Korkak ve özgüvenden yoksun çocuklar oyunu kazandıkları zaman kendilerini cesur ve kahraman hissediyorlar. Böylece başa çıkamadıkları gerçek dünyadan kaçıp sanal bir mutluluk veren sanal bir dünyaya sığınıyorlar.
İnternette sizi ve çocuğunuzu bekleyen tuzaklar
Eskiden disketle çalışan küçük atari (oyun) cihazları vardı. Atari'si olmayan çocuklar atari salonlarına gider oyun ihtiyaçlarını karşılarlardı. Anne babaların o günlerde yakındıkları atari salonları bugünün internet ortamı yanında çok masum kalırlar.
İnternet bağlantısı olan her bilgisayar çocukların ve gençlerin ruh sağlığını bozmaya hazır potansiyel bir tehlikedir.
Dönem ¤¤¤¤i için malzeme toplamak amacıyla internete bağlanan bir öğrenciyi düşünün. Tamamen iyiniyetlidir bilgi toplamaktan başka bir amacı yoktur. Arama motoruna istediği bilgiyi yazar ve 'ara' komutunu verir.
Arama motoru bu bilgiyi alabileceği onlarca site adresini bir liste hâlinde verir. Çocuk bu adreslerden birini tıkladığı zaman daha gireceği adres açılmadan bu adrese yamanmış 'pop-up' dediğimiz bir veya birkaç reklam sitesi açılıverir.
Çocuğu sitede tutmak için ücretsiz abonelikten tutun da ücretsiz müzik ve film CD'si göndermeye kadar bir sürü cazip seçenekler ileri sürülür.
Yapacağı şey sadece bir form doldurmak ve gösterilen web adresine bunu postalamaktır. Büyüklerin bile kaçamadığı bu tuzağa çocuklar kolayca düşerler. Çünkü ücretsiz hediyeler gönderilecektir!
Bu reklam sitelerinin önemli bir kısmı pornografi içerikli olup yasa gereği '18 yaşından küçükler için uygun değildir' uyarısı yapılır.
Ancak siteye girecek kişinin 18 yaşından küçük olduğunu kim ve nasıl tespit edecektir? Çocuk meraktan '18 yaşından büyüğüm' seçeneğini işaretleyerek siteye kolayca girebilir. Böylece çok masum bir amaçla internete giren bir çocuk kendisini onu her bakımdan zararlı bir sitenin içinde buluverir.
Bu bakımdan çocuklarınızı internetin zararlarından korumak için ilk yapacağınız şey bilgisayarı herkesin göreceği bir yere koymaktır.
Ondan sonra internetin faydaları ve zararları konusunda çocuğunuzu bilgilendirmeniz bilgisayarda geçireceği zamanı sınırlandırmanız ve internete bağlı iken onu arasıra kontrol etmeniz gerekmektedir.
Cevap bekleyen sorular
İnterneti kötü amaçlarla kullanan kişilerin insanlar ve özellikle çocuklar üzerinde yol açtığı tahribat son yıllarda bir dizi araştırmanın konusu olmuştur.
Bu araştırmalardan birini yürüten psikolog Michael G. Conner 'Internet Addiction and Cyber ¤¤¤' başlıklı makalesinde altına kendi notunu da düşerek şu soruları soruyor:
- Çocuğunuza dilediği zaman tanımadığınız bir yere gitmesine tanımadığınız kişi veya kişilerle birkaç saat birlikte olmasına izin verir misiniz?
(Eğer çocuğunuzun odasında internet bağlantısı olan bir bilgisayar varsa sorumuza 'Hayır' demenizin hiçbir anlamı yoktur. Çünkü odasının kapısını kapatıp kendi başına kaldığında çocuğunuzun ne yaptığını bilemezsiniz. İstediği zaman internete bağlanıp tanımadığı bir siteye girerek tanımadığı kişi veya kişilerle birlikte olabilir.)
- Kocanızın tanımadığınız bir kadının evine gitmesine onunla saatlerce sohbet etmesine ve birlikte yatak odasına girmelerine izin verir misiniz?
(Eğer kocanızın çalışma odasında internet bağlantısı olan bir bilgisayar varsa ve onun bir internet bağımlısı olduğunu biliyorsanız sorumuza cevap vermeden önce iyi düşünün.)
- İlişkileri yalan üzerine kurulmuş yabancı insanlarla tanışmak onlarla sohbet etmek ve sırlarınızı paylaşmak ister misiniz? İnternet üzerinden tanıştığınız ve sohbet ettiğiniz insanların kim olduğunu biliyor musunuz? Onların verdikleri bilgilerin doğruluğundan emin misiniz?
(Eğer 'İki taraf bu sanal beraberlikten zevk alıyor ve eğleniyorsa yalanın ne zararı var?' diyorsanız sizin bir internet bağımlısı olduğunuzu söylemek zorundayız.)
 
Geri
Üst