Çocuklar neden astım olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklar neden astım olur ?
Erişkin ve pediyatrik hastalarda görülen astım, hava akımının tıkanması ile karakterize, solunum yollarının kronik inflamatuvar bir bozukluğudur. Astım , çocuklarda kronik hastalığın önde gelen nedenidir. Her çocuk aynı astım semptomlarına sahip değildir.Bir çocuğun astımı olup olmadığını saptamak zor olabilir. Astım geliştirme eğilimi genellikle genetiktir. Yani bazı ailelerde astım daha yaygın olabilir. Çocuklarda astıma genellikle birçok sebep veya tetikleyici vardır.Makalemizin devamın da çocuklarda görülen astımın nedenleri ile ilgili tüm detaylara değineceğiz.


çocuklarda astım.jpg




Astım, solunum yollarının kronik inflamasyonu ile karakterize bir hastalıktır. Bu iltihap, solunum yollarının daralmasına ve solunan tahriş edicilere ve allerjenlere duyarlılığın artmasına neden olur.Astımın temel nedeni bilinmemektedir. Doktorlar astımın nedenlerini tam olarak anlamıyorlar. Bu bozukluğun büyük olasılıkla genetik (kalıtsal) faktörlerin ve çevresel tetikleyicilerin (alerjenler ve enfeksiyonlar gibi) bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanıyorlar.

ASTIM BELİRTİLERİ


Çocuklarda astımın olası bulguları ve belirtileri şunları içerir:

Oyun oynarken , koşarken ,gülerken öksürme
Kronik öksürük
Hızlı sık nefes alma
Gögüs sıkışması
Hırıltılı solunum
Nefes darlığı
Yorgunluk

Çocuğunuz Astım olmayabilir

Astım semptomları bir dizi başka hastalık veya hastalığın belirtilerini taklit edebilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:

Asit reflüsü veya aspirasyonu
Doğum kusurları
bronşiyolit
krup hastalığı
Kistik fibroz
Solunan hava
zatürree
Üst solunum yolu enfeksiyonları (genellikle viral)


Bunlar çocuklarda astımın bazı semptomları olmasına rağmen başka bir hastalıktanda kaynaklanabilir. Çocukluk çağı astımının gelişmesi için birçok risk faktörü vardır . Bunlar arasında şunlar bulunur:

Burun alerjileri ( saman nezlesi ) veya egzama (alerjik cilt döküntüsü )
Ailede astım veya alerji öyküsü
Sık solunum yolu enfeksiyonları
Düşük doğum ağırlığı
Doğum öncesi veya sonrası tütün dumanına maruz kalma
Düşük gelirli bir ortamda büyümek

Çocuğunuzun fiziksel aktivitesini astım nedeniyle sınırlamayın. Astımı olan çocuklar, durumları izledikleri sürece spor yapabilir ve atletik davranabilirler. Çocuğunuzun oyununu ya da egzersizini kısıtlamak yerine, saldırıları tetikleyen durumlardan korumaya çalışın. Onu sigara dumanından uzak tutun. Evinizi sık sık havalandırın. Nevresimlerini sık sık değiştirin. Kimyasal ve çevresel kirlilikten koruyun. Viral solunum yolu enfeksiyonları astım gelişme riskini artırabilir. Bazı çocuklar büyüdükçe semptomlarını yitirirler ancak astım kronik bir hastalıktır, bu nedenle asla ortadan kaybolmaz ve semptomlar hayatın ilerleyen dönemlerinde geri gelir. Konut, diyet ve hava kirliliği düzeylerinde değişikliklere neden olan modern yaşam biçimleri astımın yükselmesine katkıda bulunabilir. Hamilelik sırasında sigara içilmesi veya çocuğun tütün dumanına maruz kalması astım gelişme riskini artıracaktır.Astım bulaşıcı değildir. Aşırı kilolu olmak astım gelişme riskini arttırır.




Çocuklarda astımın en yaygın iki tetikleyicisi soğuk algınlığı ve allerjenlerdir. Bebeklik döneminden sonra alerji özellikle önem kazanır ve bu nedenle astımlı çocukların astımlarının teşhis ve tedavisine yardımcı olması için alerji değerlendirmesi yapılmalıdır. Çocuğunuzun alerjisi olan alerjenlerden kaçınmak, astımını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Astım genellikle ailelerde bulunur ve astıma duyarlılığı miras bırakabilir ve bu da çevredeki bazı faktörler tarafından tetiklenir.Astımı önleme, ilaç kombinasyonu, diyet, egzersiz ve potansiyel tetikleyicileri tanımlama ve önleme yoluyla başarılabilir.

ASTIM TEŞHİSİ

Çocuğunuzun doktoru, egzama veya saman nezlesi gibi başka rahatsızlıklara sahip olup olmadığını sorun ya da belirtilerinden bir günlük tutmanızı isteyebilir. Astımın iki yaşın altındaki çocuklarda teşhis edilmesi zordur. Teşhis için diğer uygulamalar ise şunlardır.

Ailenin astım öyküsü
Belirtilerin şekli
Fiziksel Muayene
Akciğer fonksiyon testi (yaşa bağlı olarak)

Astım belirtilerini tetikleyebilecek birçok şey vardır ve her çocuğun farklı tetikleyicileri olacaktır. Çocuğunuzun tetikleyicilerini bilmek ve bunlardan nasıl kaçınmanız gerektiğini öğrenmek astımı kontrol altına almak açısından çok önemlidir.

Çocuklarda astım nedenleri belirtileri ve tedavisi


Astım semptomları önemli derecede kötüleştiğinde, bu bir astım atağının başlangıcı olabilir. Şiddetli bir astım atağı belirtileri bazen yavaş gelişir; ciddi olanı 6-48 saat sürer. Bazı insanlar için astım çok hızlı bir şekilde kötüleşebilir. Sevgili okurlar çocuğunuzun astım olduğun dan şüphe duyuyorsanız en kısa zaman da bir hekime götürün. Erken teşhisle hastalık kontrol altına alınabilir . Tedavi edilmeyen astım başka sağlık sorunlarına yol açabilir.
 
Geri
Üst