Diş protezi nasıl temzilenir?

Uzman SühaN

Administrator
Diş protezi nasıl temzilenir?
Herhangi bir sebeple kaybedilen dişin veya dişlerin yerine, bu eksikliği gidermek için diş protezleri(takma dişler) kullanılır. Diş protezlerinin temizliği en az kendi dişlerimizin temizliği kadar önemlidir. Temizliğine önem verilmeyen diş protezleri ağız enfeksiyonlarına, ağız kokusuna ve diş eti çekilmelerine yol açabilir.


Diş protezleri sabit, hareketli, parsiyel (kısmi), hassas ve total gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Total protezler, tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda yapılan damaklı protezlerdir ve istendiğinde ağız dışına çıkartılabilirler. Sabit protezlere göre daha fazla kirletici etkiye maruz kaldıkları için bu yazımızda total protezlerin temizliğinden bahsedeceğiz.





protez diş.jpg






Diş Protezi Temizliği ve Bakımında Dikkat Edilecek Hususlar



Yemeklerden sonra ve yatmadan önce protez mutlaka temizlenmelidir.


Diş proteziniz temizleme esnasında kayganlaşacak ve onu tutmanız zorlaşacaktır. Protezinizi temizlemeye başlamadan önce protezin sert zemine düşüp kırılmasını önlemek için önlem alın. Bunu lavaboya yumuşak bir madde koyarak, lavaboyu suyla doldurarak veya su dolu bir kap koyarak gerçekleştirebilirsiniz.


Öncelikle bol su ile yıkayarak besin artıklarını protezden uzaklaştırın.


Çok sert olmayan bir diş fırçasıyla protezinizin her tarafını, damak da dahil olmaz üzere, detaylı bir şekilde fırçalayın. Fırçalama esnasında protezi temizlemek için el sabunu ya da protezler için üretilmiş bir diş macunu kullanabilirsiniz.



Protez temizliği için fırçalamak temeldir. Ancak fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda, bakteri üremesini engellemek ve genel temizliği sağlamak için, diş protezleri için üretilmiş kimyasal temizleyiciler ve solüsyonlar kullanılabilir. Bu ürünleri kullanırken mutlaka üretici firmanın talimatlarına dikkat edilmelidir.


Farklı amaçlar için üretilmiş temizlik malzemeleri protez temizliğinde kullanılmamalıdır. Deterjan gibi ürünler protezinizin yapısına zarar verebileceği gibi sağlığınız için de sakıncalı olabilir.


Protez temizliğinde aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Bu tozlar protezinizi çizer ve leke oluşumlarına denen olur.


Protez temizlendikten sonra ağızdaki yumuşak doku ve eğer varsa dişler de temizlenmelidir. Temiz protez kirli ağıza takılmamalıdır.


Protezler çıkartıldıktan sonra dışarıda değil, mikrop üremesini engellemek için su dolu bir kapta bekletilmelidir.


Sabit protezlerin temizliğinde ise fırçalamanın haricinde diş arası fırçası ve diş ipi kullanılmasına özen gösterilmelidir.
 
Geri
Üst