Domuz gribinden nasıl korunabilirim?

Uzman SühaN

Administrator
Domuz gribinden nasıl korunabilirim?
Domuz Gribi, dünya genelinde önemli bir saglik sorunu. Bu hastaliga yol açan virüs, kolayca bulasabiliyor. Domuz gribinden korunmak ve bulasma riskini azaltmak için öncelikle hastalikla ilgili bilgilenmek ve bazi önlemler almak gerekiyor.


Domuz gribi aslında normal bir solunum yolu hastalığı. Domuzlar da insanlar gibi grip hastalığına yakalanıyor. Hastalık bulaşıcı, ancak ölüm vakalarına ender rastlanıyor. Hastalığın bulaşma şekli ise solunum. Domuz gribi sanıldığının aksine yiyecek yoluyla bulaşmıyor yani virüse sahip bir domuzun eti hastalığa neden olmuyor.



Peki domuz gribini bu kadar tehlikeli yapan ne ?


Bu grip türü diğer grip virüsleri gibi sürekli değişme özelliğine sahip yani virüs domuzlardan başka canlılara bulaşıyor, bulaştığı canlının genlerinde etkileşim gerçekleşiyor ve ortaya farklı bir virüs daha çıkıyor bu yüzden herhangi bir aşısı bulunmuyor ancak normal grip ilaçlarının hastalığın tedavisinde etkili olduğu söyleniyor.




8.jpg






Domuz gribinin belirtileri nelerdir ?


Domuz gribi diğer grip türleri gibi ilk olarak yüksek ateş ve halsizlik ile başlıyor. Daha sonra şiddetli öksürük, eklem ağrıları, boğaz ağrıları, iştahsızlık, üşüme gibi belirtiler görülüyor bunların dışında kusmaya ve ishale neden olabiliyor.
Yaygın grip tipleri, genelde yaşı ilerlemiş insanları hedef alırken domuz gribinde ise ölümcül seyreden vakalar daha çok 25-45 yaş arasındakilerde görülüyor.


Domuz gribinden korunma yolları ?


Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu virüsün herhangi bir aşısı bulunmuyor ve hastalıktan korunmanın en önemli yolu hijyen, özellikle ellerin temizliği büyük önem arz ediyor. Öyleki hastalığa yakalanmış biriyle tokalaşmak bile virüsün bulaşması için yeterli.

TESHIS YÖNTEMLERI

Domuz gribi nasil teshis edilir?

Bu hastaligin tanisi, burundan veya bogazdan alinan sürüntü örneginden çalisilan testler ile konur.

Hangi durumlarda test önerilir?

Soguk alginligi belirtileri olanlardan hastaneye yatacak kadar agir tablosu olanlar ile risk gurubunda olanlara önerilir.

Risk grubunda kimler yer alir?


Risk grubunda olanlar; gebeler, 2 yas alti bebekler, 65 yas üstü yaslilar ile, kronik bronko-pulmoner hastalik, kronik kardiyovasküler hastalik, kronik nörolojik hastalik, diyabet, kronik akciger hastaligi (astimlilar dahil), karaciger yetmezligi, böbrek yetmezligi olanlar ve bagisiklik sistemi zayif olan kisiler.


KISISEL KORUNMA YÖNTEMLERI


Hastaliktan korunmak için nelere dikkat etmeli?

Hasta görünen, atesli ve öksürügü olan kisiler ile yakin temas etmek zorundaysaniz
(1 metre kadar yakinina gelinecekse) maske takin ve temastan sonra elerinizi sabunlu su ile yikayin.

Ellerinizi sik sik su ve sabun ile yikayin. Özellikle öksürdügünüzde veya hapsirdiginizda mutlaka yikayin. Yikama olanagi yok ise alkol bazli el dezenfektanlari kullanin.

Öksürdügünüzde veya hapsirdiginizda agzinizi kagit mendil ile kapatin. Mendili çöp kutusuna atin. Ardindan ellerinizi yikayin.

Ellerinizi gözünüze, burnunuza ve agziniza sürmeyin. Virüsün bu yolla yayildigini unutmayin.

Eger hasta iseniz evde kalin ve diger kisilerle temasinizi sinirlandirin.


Soguk alginligi yasayanlar ne tür önlemler almali?


Kendinizde soguk alginligi belirtileri hissettiginizde hastaliginiz ile ilgili ailenizi ve is yerinizi mutlaka bilgilendirin.

Mümkün ise bulastirma riskini en aza indirmek için evde kalin ve kalabaliktan, okuldan, isten uzak durun.

Istirahat edin ve bol sivi alip, var olan yakinmalariniza yönelik tedavi uygulayin. Bogaz agrisi için pastil, yüksek ates, bas ve genel vücut agrisi için ates düsürücü, agri kesici alabilirsiniz.

Hapsirirken ve öksürürken agzinizi ve burnunuzu tek kullanimlik mendillerle kapayin ve kullanilmis mendilleri uygun sekilde yok edin. Özellikle hapsirdiktan veya öksürdükten sonra, ellerinizi iyice yikayin.

Yakinmalariniz artar ve soluk alirken zorlanma da baslar ise en yakin saglik merkezinin acil servisine basvurun. Mümkün ise önceden, hekiminiz ile temasa geçin ve bilgilendirin.

Yolculuk sirasinda agzinizi ve burnunuzu maske ile kapatarak etrafa bulastirma riskini azaltin.

Yakinmalarinizda artis olursa hekiminiz ile irtibata geçiniz.

ASI ILE KORUNMA

Mevsimsel grip asisi domuz gribine karsi koruma saglar mi?

Hayir saglamaz.


Kimler domuz gribi asisi yaptirmali?


Saglik personeli ile enfeksiyonu agir geçirme olasiligi olan risk gruplari bu asiyi yaptirmalidir.

Domuz gribine karsi korunabilmek için beslenmede nelere dikkat etmeli?

Özel beslenmeye gerek yoktur. Sadece bol sivi tüketmeye özen gösterilmelidir.


TEDAVISI

Domuz gribi olgularinda kullanilan etkin bir ilaç var mi?

Gerektiginde doktor kontrolünde kullanilabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafindan önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanilmamalidir.

Domuz gribi hakkinda tedavi uygulamaya ehliyetli kurum var mi?

Saglik Bakanligi’nin çesitli dönemlerde tahsis ettigi hastaneler vardir
 
Geri
Üst