Dünya Bankası Türkiye’yi özelleştirmede başarılı buldu

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Dünya Bankası Türkiye’yi özelleştirmede başarılı buldu
resimkljkj%28142%29.jpg


Dünya Bankası Türkiye’yi özelleştirmede başarılı buldu

Dünya Bankası, İkinci Rekabetçilik ve İstihdam Sektörü Geliştirme Politika Kredisi’ne ilişkin raporunda, özelleştirme işlemlerini değerlendirdi.
Raporda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının özelleştirme işlemlerini şeffaf, açık ve rekabetçi bir ortamda gerçekleştirdiği ve başarılı sonuçlar elde ettiği belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, 13 Kasım 2008 tarihli Dünya Bankası tarafından hazırlanan söz konusu raporda, Birinci Rekabetçilik ve İstihdam Sektörü Geliştirme Politika Kredisi çerçevesinde, 2005 ve 2006 yılları arasında yapılan özelleştirme işlemlerinden satış değerlerine göre 20 şirket seçildi ve gözden geçirildi.

İNCELENEN KRİTERLER
Seçilen 20 şirketin, "hisselerinin mi, varlıklarının mı satışının yapılması, satış yönteminin ne olduğu, satış için uygulanan ihale yönteminin ne olduğu, ihalenin şeffaf, rekabetçi ve başarılı olup olmadığı, adil olup olmadığı" incelendi.
Dünya Bankası tarafından yapılan gözden geçirme neticesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının özelleştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesinde profesyonel yaklaşım sergilediği ifade edildi.

Raporda, özelleştirilecek şirket için en uygun satış yönteminin uygulandığı, ihale ilanlarının duyurulması neticesinde, yerli ve yabancı yatırımcıların katılımlarının sağlanması ile açık, şeffaf ve rekabetçi ihalelerin yapıldığı vurgulandı.

Dünya Bankası ve Hükümet İkinci Rekabetçilik ve İstihdam Sektörü Geliştirme Politika Kredisi çerçevesinde, Haziran 2007-Haziran 2008 döneminin de benzer bir uygulama yapılarak gözden geçirilmesinde anlaştı ve yine satış değerlerine göre 10 şirket dikkate alındı.
Raporda, bu şirketlerin toplam satış rakamının dönem içerisinde yapılan özelleştirmelerin yüzde 99,9’una tekabül ettiği belirlendi.
Dünya Bankası raporunda, yapılan incelemeler neticesinde, ÖİB’nin özelleştirme işlemlerini şeffaf, açık ve rekabetçi bir ortamda gerçekleştirdiği ve bunun neticesinde başarılı sonuçlar elde ettiği değerlendirmesinde bulunuldu.
 
Geri
Üst