Emzirme Sorunlarına Çözümler

:osqe:

Yeni Üye
Üye
Emzirme Sorunlarına Çözümler
bebeği memeye alıştırmak bebeği emmeye alıştırmak
Bebeğiniz emmiyorsa, sütünüz azsa veya süt gelmiyorsa yapılması gerekenler bu yazıda...

mnadPvSPorL.gif


Normal veya sezaryen, doğum şekli ne olursa olsun, emzirmeye doğumdan hemen sonra başlanmalıdır. Çünkü saatler süren doğum sonrası, bebek yorgundur ve acıkmıştır.

Her hamile kadının vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olmaktadır. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir. Ancak, yine de doğum koşulları, annenin ve bebeğin sağlık durumu, sütün az gelmesi, emzirme konusundaki tecrübesizlik gibi nedenlerden dolayı pek çok yeni anne emzirme sorunlarıyla karşılaşır.

Yeni doğan bebeğin emmemesi veya annenin sütünüzün az gelmesi durumunda alınabilecek önlemler vardır:

Bebek emmez ise...
Yeni doğan bebeğin emmeyişi ya rahimde yeterince gelişmediğinden ya da erken doğmasındandır. Her iki durumda da bebek zayıftır. Dudak kasları memeden süt emecek güçte değildir. Bebek aç olduğu halde ememez. Anne gerçek sebebi bilmediğinden telaşa kapılır ve üzülür. Eğer günlerce bebeğin emmesini bekleyecek olursa maalesef sütü kesilir.

Ne yapmalı?
Bebeği zayıf veya erken doğan anneler daha ilk günden bebeğin emmediğini gördükleri takdirde elle veya elektrikle çalışan bir süt pompasıyla, sütünü çekip, steril bir bir kaba boşaltarak, kaşık veya deliği geniş açılmış bir biberonla bebeğe vermeliler.
Bebeği emmeye alıştırmak için yavaş yavaş biberon memesinin deliğini küçültmeli, yani deliği gittikçe küçülen başlıklar takmalıdır.
Ayrıca, bebek pamukçuk veya benzeri bir ağız içi yarasından rahatsızsa yine meme ememeyecek, rahatsızlığın uzun sürmesi halinde anne sütten kesilecektir. Bu durumda ağız yarası tedavi ettirilmeli, iyileşinceye kadar yine süt pompasıyla meme boşaltılmalı ve süt kaşıkla verilmelidir. (Biberon yerine kaşık kullanmak, bebeğin memeden emmeye kolay alışması açısından önemli)

Sütünüz az ise...
Bebeğiniz, düzenli bir şekilde emzirdiğiniz halde kilo almıyor, memeden sonra ağlamaya devam ediyorsa büyük ihtimalle sütünüz az geliyor demektir. Sütün az gelişi, beslenme yetersizliğinden kaynaklandığı gibi ruhsal durumunuzla da yakından ilgilidir.

Ne yapmalı?
Anne beslenmesine dikkat etmeli, mümkün olabildiğince ruhsal gerginliklerden uzak durmalıdır. Süt üretimini artırmak için bol bol sıvı tüketilmelidir.
Sütü az anneler, sütü az bile gelse bebeğini emzirmeye devam etmeli, geriye kalan eksikliği doktoruyla konuşup mama ile tamamlamalıdır. Mama, deliği küçük bir biberonla verilmeli ki bebek rahat emebilmekten dolayı biberona alışmasın.
Anne sütünün bebeğe faydalarını bilen anneler, bebeğin mamaya alışmasından korkarak mama desteğine sıcak bakamayabiliyorlar. Bebeğin memeden vaz geçmemesi için en iyi usul, iki emzirmeden sonra biberonla mama takviyesi yapmaktır.

Doğumdan hemen sonra süt gelmezse...
Normal şartlar altında doğumun hemen arkasından memelere süt gelir. Ancak, bazı durumlarda (örneğin, sezaryan ile doğum yapanlarda) sütün gelişi 3-5 gün, hatta iki hafta gecikebilmektedir.

Ne yapmalı?
Doğumdan hemen sonra sütü gelmeyen anneler telaşa ve hele üzüntüye kapılmamalı, sütü varmış gibi bebeğini emzirmeye devam etmelidir. Ancak, bu arada, bebeğin gerekli gıdayı alabilmesi için, deliği küçük açılmış bir biberonla mama ile beslenmelidir.
Süt olmadan emzirmek çok önemlidir. Çünkü, süt hormonları memedeki süt torbacıklarına sütün gelişini sağlar ve devam ettirir. Hormon salgılayan bezler, meme uçlarındaki sinirlere bağlı olduklarından bu sinirler tarafından uyarılmayı beklerler. Bu uyarı haberi ise, ancak bebeğin meme uçlarını emmesi ile doğar. Bebek uzun zaman meme emmediği takdirde, hormon salgılayan bezler hiçbir uyarıcı haber alamayacaklarından hormon salgılamayacaklardır, böylece süt üretmeyecektir. Dolayısıyla, süt gelmese de bebeğinizi düzenli bir şekilde emzirmeye devam ederek hem sütün gelmesini sağlayabilir hem de bebeğinizi emmeye alıştırabilirsiniz.

Emzirme, pek çok anneye göre doğum sonrasının en büyük zorluklarından biridir. Ancak, ilk günlerdeki sorunları halledip, emzirme düzenini oturtmak anneyi rahatlatır. Emzirme hem annenin hem de bebeğin duygusal ve fiziksel sağlığına büyük katkılar sağlar.
 
Geri
Üst