Estetik yaptırmak caiz mi?

İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Estetik yaptırmak caiz mi?
Günümüz de estetik veya güzelleştirme operasyonu olarak bilinen ameliyatlatla vücudumuzda yapılan değişiklikler daha çok burnu, çeneyi, göğüs ve yüzü hedef alır. Bu, ruhi ve ahlaki güzellikten değil de, şekle ve görüntüye önem veren maddeci oluşumun teşvik ettiği bir beladır.


Estetik ameliyat olmak caiz mi.jpg



Esasında güzel akla sahip bir kişi Allah'ın kendine ihsanda bulunduğu vücut libasına razı gelir. Çünkü vücudumuzun organları yerli yerince yaratılmış olması, en münasip bir biçimde vücuda yerleştirilmesi bile başlı başına insana şükür sebebidir. İnsanoğlu hiç emek vermeden, hiçbir masrafa girmeden kendisinde bulunan güzellik ve hususiyetlerle iktifa etmeli, yaratılışı değiştirecek biçimde daha cazip olayım düşüncesiyle vücudunu suni bir şekle getirmeye çalışmamalıdır.

Bu konuya bir de dini yönden değinelim.

Gerek bu tür şeyleri yapan kimse ve yaptıran kimseler, gerekse günümüz şekliyle yüzün de ve diğer organlarında estetiğe başvuranlar, Allah tarafından kendilerine verilen şekil ve güzelliği kabul etmeyerek kadere itiraz etmekte ve Allah’ın yarattığını beğenmemektedir. İşte hiçbir mazeret ve ciddî sıhhî bir sebep yokken, sırf güzellik düşüncesiyle estetik ameliyatı yaptırmak meşru görülmemektedir

Allahü Teala kuran da şöyle buyurmaktadır.
Allah şeytana lanet edince o da şöyle söyledi: Onları mutlaka doğrudan saptıracağım, mutlaka onları boş kuruntulara sokacağı ve onlara emredeceğim, hayvanların kulaklarını yaracaklar, onlara emredeceğim: Allah'ın yaratışını değiştirecekler.

Hz. Peygamber de:
Allah, iğreti saç takana da taktırana da, dövme yapana da, yaptırana da lanet etsin.

Bir kadın Peygamberimize gelerek,
Ya Rasülallah Evladım kızamık çıkardığından saçları döküldü. O'nu evlendiriyorum, başına peruk takabilir miyim? dedi.
Hz. Peygamberde, Allahın laneti Peruk takana ve taktırana olsun diye cevap vermiştir.

Yine diğer bir hadiste, güzellik için iğne ile dövme yapan ve yaptıran kadına, tüy yolan ve yolduran kadına, dişlerini seyrekleştiren ve Allah'ın yaratmasını bozan kadına Allah lanet etsin. Demiştir.

Hadiste geçen Güzellik için dişlerini birbirinden ayıranlar cümlesi konuyu açıkça izah etmektedir. Bir kadın veya erkeğin zaruretsiz olarak dişlerini inceltmesi, burnun ve göğsünü düzelttirmesi, yüzünü gerdirmesi Allah Rasülünün lanetlediği şeylerdir ve kesinlikle haramdır.

Ancak doğuştan gelen ve insanın hareket etmesine veya konuşmasına zararlı altıncı parmak, yapışmış parmak veya yarık dudak gibi uzuvlara estetik ameliyat uygulanabilir.

Ayrıca konuşmaya veya hareketine zarar vermeyip ruhsal açıdan zararlı, insanın giridiği gezdiği ortamlarda başkasının dikkatini celbedecek, kendini hakir gösterecek, hissi veya psikolojik açıdan da kendisine ızdırap olacak çirkin bir uzvu varsa kendini üzen bu asli sıkıntıyı yok etme niyetiyle olduğu müddet böyle bir ameliyat da mahsur yoktur

Herhangi bir kaza nedeniyle meydana gelmiş yaralarda estetik operasyonla eski haline getirilebilir. Hiçbir zaruri durum olmadan sadece güzelleşeyim maksadıyla yaptırılan değişiklikler, ameliyatlar haramdır. Asla ve kat’a caiz değildir. Selam ve dua ile.
 
Merhabalar. Abdest ve gusülde Lüzümlu olan şey Derinin dışını yıkamaktır. Ağız Ve burun delikleri de Abdest hükmüne göre dışarda olan organlar olarak hükmedilmiştir. Dövme yaptırmaya gelince, dövme derinin alt tabakasına yapılan bir işlemdir ki dışarısı İle alakası yoktur. Onun için Abdest suyunu derinin üzerinde gezdirmekle ve ovalamakta abdest sahih yani kabul olur.
Lakin Dövme yaptırmanın günah Ve haramlığını ortadan kaldırmaz. Dövme gibi Vücuda eziyet olan bir fiili yaptırmak Kesinlikle men edilmiş bir cahiliye adetidir. Maalesef günümüzde özenti olarak yapılan bu fiil gençlerimiz de çok görülüyor. Selam Ve dua İle.
 
Dövmenin günah olduğu konusun da pek emin değildim. Bazı hocalar deri altına yapıldığı için günah olmadığını bazıları ise vücuda eziyet verdiği için dövme yapmanın caiz olmadığını vurguluyor. Ben de ikilemde kaldım ve koluma yaptırdım. Şimdi açıkçası tedirginim ve pişmanım .Bu durumda bende günah kazanmış oluyormuyum ? Bir diğer sorum benim burnum çok büyük görüntüsünden rahatsızlık duyuyorum .Sanki herkes bana bakıyor. Bir kaç yerde okudum burnun görüntüsü kişiyi rahatsız ediyorsa estetik yaptırabilir. Bu durumda benim burnuma estetik yaptırmamda bir sakınca varmı acaba ?
 
Merhaba. Dövme yaptırmak her ne şekilde olurda olsun hükmü haramdır. Yani caiz değildir ve günahtır. Kişi işlediği günahtan bir daha yapmayacağına dair Allah'a söz verip istiğfar ederek tövbe ederse Allah onun günahlarını affeder. Dövme kalıcı bir şey olduğu için onu silmek gibi bir işlem yapılamıyor Ve öyle kalıyor. Kaldığı müddetçe varlığı sizi rahatsız ediyor ve her aklınıza geldiğinde Allah'a tevbe istiğfar ediyorsanız pişmanlığınızdan fayda görürsünüz. Şayet silinebilirliği varsa da onu sildirmeniz Tevbenizde ki Samimiyeti göstermeniz olur ki Hz Allah'ın Affı ve mağfireti geniştir.
 
Anladım hocam .Yalnız dövme silme işlemide acılı oluyor buda vücuda eziyet oluyor . Ben tabiki sildiricem ama merak edenler mutlaka olucaktır sadece tövbe edilse dövme silinmese olurmu acaba ? (Siz bilmezsiniz ama dövme yapılırken acı az oluyor silme işlemi daha acılı oluyormuş ) Cevabınız için çok teşekkür ederim Allah razı olsun hocam.
 
Burun konusuna gelince Estetik Yaptırmak Vücuda Eziyet olan ve Toplum içerisinde Alenen aşağılık duygusu veren konularda caizdir. Burun konusunda diğer insanların bakışları sizi rahatsız ettiği için Yaptırmanız da bir mahzur olmaz.
 
Kişi O acıya dayanmaya Ve masrafını karşılamaya muktedirse işlediği günahtan dönmesi daha makbuldür. Bu Vücuda eziyet olarak değilde tövbesinde ki samimiyetine bağlı bir durum. Ancak Gerçekten o acıya dayanılması imkansız ise buna da yapacak bir şey yok. Rabbimin huzuruna çıktığında Dövmeler sual olunmaz inşallah. Çünkü Şöyle bir Rivayet Var. Kişi Vücuduna yaptırdığı fazlalıklardan da sual olunacak Ve hangi azası ise o azası Kişinin kendisinden hesap soracak. Bana neden eziyet ettin diyerek. Buna cevap verebilmek de sanırım daha zor olur o acıya dayanmaktan.
 
günümüz de dövme genelikle estetik olarak yapılıyor ama yaşlı teyzelerimizin bazılarının özellikle yüz kısımların da da dövme görüyorum peki onlarda mı günah hocam bende zırt pırt kendisi ile oynayıp sadece zevkine estetik yaptıranlara karşıyım ama dediğiniz gibi eğer kişide bir kaza yanma yada doğuştan gelen bir yapısal bozukluk varsa ve kişinin görüntüsü ile birlikte hayati devamlılığına engel oluyorsa yaptırmanın caiz olduğunu düşünüyorum.
 
Selamün aleyküm hocam . Benimde bir sorum olucak .Benim kaşlarım çok seyrek varla yok arası bir şey . Kaş dövmesi diye kozmetik bir işlem var. Bu işlemi yaptırmayı düşünüyorum. Dövme ile ilgili olan islami hükümler acaba kaş dövmesi içinde geçerlimidir ?
 
Geri
Üst