Folikülit nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Folikülit nedir nasıl tedavi edilir ?
Folikülit, saç foliküllerinde inflamasyon ve enfeksiyon nedeniyle nispeten yaygın bir deri hastalığıdır.Folikülit bebeklerden yaşlılara kadar her yaştan insanı etkiliyor . Folikülitin nedenleri arasında bakteri, mantar parazitleri, kimyasallar ve ilaçlar bulunur. Kıl folikülünün etrafında toplanan kızarıklık, şişme oluşumu yaygın olarak folikülit ile ortaya çıkar. Bu makale folikülit nedir , folikülit nedenleri, folikülit belirtileri, folikülit neden olur, folikülit tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.



folikülit nedir.jpg





Folikülit saç folliküllerinin enfeksiyonudur. Bu, deride veya kafa derisinde herhangi bir yerde olabilir. Yüzeysel veya derin olabilir. Şiddetli vakalar kalıcı saç dökülmesine ve yara izine neden olabilir . Bir mantarın neden olduğu folikülit, enfeksiyonlarla mücadelede sıklıkla bağışıklık sistemi bozulmuş kişilerde görülür. Folikülit vücudun herhangi bir bölgesinde (dudaklar, avuç içi ve ayak tabanı hariç) görülebilirken, en çok kolları, bacakları , kalçayı , cinsel organı , göğüs, sırt, baş ve yüzü etkiler. Folikülit, her yaştan insanı etkileyebilecek nispeten zararsız bir durumdur.




Çocuklarda Risk faktörleri




Genel olarak, herkes foliküliti alabilir. Ve özellikle çocuklarda sık görülür. Ancak, bu cilt durumunu yakalama şansını artıracak faktörler vardır. Bu faktörlerle çocuğunuzun folikülit olma ihtimali o kadar yüksektir:


Aşırı terliyor

Sıcak ve nemli bir çevrede yaşıyor

Şeker hastalığı var

Obez

Zayıflamış bir bağışıklık sistemi var




Sebepler ve risk faktörleri



Folikülit genellikle bakteri enfeksiyonun dan kaynaklanır. Bununla birlikte mantar enfeksiyonları, virüsler ve follikülün fiziksel travması folikülite katkıda bulunur.


1. Tıraştan kaynaklanan sürtünme.


2. Folliküler travma.


3. Aşırı terleme.


4. Tıkanıklık.


5. İnflamatuar cilt koşulları.


6. Kilolu veya obez olmak


7. Folikülü tahriş eden ter veya kişisel ürünler


8. Antibiyotikler veya steroid kremleri gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanımı


folikülit.Jpeg






Belirtiler ve komplikasyonlar


Küçük sivilceler

Ödem

Ağrı

Sarı iltihaplı lezyonlar



Herkes vücuda kıl foliküllerinin bulunduğu alanlarda folikülit döküntüsü geliştirebilir . Folikülit lezyonları en çok yüz, kafa derisi, göğüs, sırt, kalça, kasık ve uyluk gibi alanları içerir. Folikülit hayati tehlike oluşturmuyorsa da, bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Folikülit, yüzeysel veya derin olabilen çeşitli formlardandır. Derin folikülit saç follikülünü daha fazla etkiler ve daha şiddetli semptomlara sahiptir.



Folikülit cildin saç köklerinin iltihaplanması veya enfeksiyonu anlamına gelir. Cildin çoğu kıl köklerinden büyüyen küçük tüylerle kaplıdır. Folikülitte cildin bir bölgesinde birçok saç follikülü etkilenir. Saç kökü enfekte olduğunda, küçük pus dolu sivilceye dönüşür. Her bir sivilce küçük, yuvarlak, sarı-kırmızı bir alana benziyor.Yalancı follikülit gerçek bir folikülit değildir. Tüylerin tabanında küçük yumrular oluştuğundan benzer görünüyor. Bu yumrular pus içermez. Bunlar aslında içe batan tüylerden dolayı. Bazen sivilce folikülit gibi görünebilir. Temel fark, sivilce de kıl foliküllerinin yağlarla (ciltteki bezlerden) ve ölü deri hücreleriyle tıkanmış olmasıdır. Ayrıca saç foliküllerinde yaşayabilen bazı bakterilerin aşırı büyümesi olabilir. Folikülit nereden bulursa, tedavi ilkesi genel olarak aynıdır. Genel önlemler, durumu şiddetlendiren şeylerden kaçınmayı içerir. Çoğu vakalar veya folikülit hafiftir ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymazlar.


Lokalize folikülit alanları için bir antibiyotik kremi faydalı olabilir. Cildinizin temiz, kuru ve aşınmalara ya da tahrişe kapılmaması folikülit önlemeye yardımcı olabilir. Bazı insanlar şeker hastalığı olan insanlar gibi enfeksiyonlara daha yatkındır. Enfeksiyona yakalanma ihtimalinizi artıran tıbbi bir sorunuz varsa, bu önlemler daha da önemli olabilir. Cildi nemli tutmak, hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir. Çoğu folikülit vakası bulaşıcı değildir, ancak bakteri içeriyorsa başkasına bulaşabilir. Tıraş bıçaklarınızı, havlunuzu saç tarağınızı paylaşmayın.



Doktorlar fiziki muayeneye dayanarak folikülit teşhiş edebilirler. Doktor cildi inceleyebilir, semptomları not alabilir ve kişinin tıbbi ve aile geçmişini gözden geçirebilir. Nadiren de olsa, diğer nedenlerin olasılığını dışlamak için deri biyopsisi gerekebilir. Folikülit tedavisi durumun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişir.Hafif vakalar çoğunlukla ev ilaçlarını gerektirir. Bununla birlikte, şiddetli veya tekrarlayan vakalar ilaca veya diğer tedavilere ihtiyaç duyabilir. Folikülit için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Durumun nedenine bağlı olarak bakteri veya mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için reçete edilebilirler. Anti-inflamatuvar ilaçlar da önerilebilir.Hemen hemen tüm insanlar hayatlarının bir döneminde folikülit deneyimlemektedirler, bu vakaların büyük çoğunluğu kendiliğinden çözülmektedir. Bu nedenle tıbbi bakım, ancak durum devam ederse normal günlük aktiviteleri engellemeye başlarsa yapılmalıdır.
 
Folikülit, saç foliküllerinin iltihaplanmasına neden olan bir enfeksiyondur. Yaygın bir cilt bozukluğudur . Vücudumuzdaki her saç bir folikülden büyür. Folikülit tipik olarak bir kıl folikülünü çevreleyen derinin beyaz veya kırmızı bir görünümlü olarak ortaya çıkar.Folikülitin ortaya çıkması için en muhtemel yerler kollar, koltuk altı, bacaklar veya kafa derisidir. Tıraş olan erkeklerin yüzünde folikülit gelişebilir. Eğer sivilcelere benzeyen kırmızı lekeler varsa, özellikle traş ettiğiniz yerlerde, yaygın bir cilt problemi olan folikülitiniz olabilir.Hafif folikülit herhangi bir tedavi olmaksızın geçebilir.Günde iki kez ılık su ve antibakteriyel sabunla enfekte bölgeyi yıkayın. Foliküliti önlemek için tahriş edicilerden uzak durun.Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir hekime görünün.
 
Geri
Üst