Gögüste şişlik neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Gögüste şişlik neden olur?
memede kızarıklık,memede hassasiyet,memede ağrı,memede kızarıklık,memede şişlik neden olur,meme hastalıkları hakkında bilgiler

Vücudun üst bölümünde karşılaşılabilen kırmızı şişlikler yada kabarıklıklar, göğüs üzerinde de ortaya çıkabilir ve kişiyi endişeye sevkedebilir. Yaygın olarak görülen bu şişlikler bazen hiçbir tedaviye gerek duyulmadan kaybolabilir. Ancak bu kırmızılıkların sadece birkaç türü ciddi bir soruna işaret edebilir. Göğüs üzerindeki kırmızı şişliklerin nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
Egzama ve Paget Hastalığı
Egzama göğüslerinde meydana gelen ve yaygın görülen bir cilt sorunudur. Eğer egzama gibi bir durum söz konusu ise o, her iki göğüste aynı anda ortaya çıkar. Ancak normal egzama tedavisi görüyor ve tedavi sonucu bu kırmızılıklar geçmiyorsa bunu detaylı kontrol ettirmeniz önemlidir. Belirtiler tek göğüs üzerinde, meme ucunda veya areola adı verilen memenin kahverengi kısmında belirginleşmişse bu durumlar bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Böyle kırmızı yumru, kızarıklık yada şişliklerin bulunması meme ucunda Paget hastalığı olabilir ve bu hastalık malignant (tümör) bir durumdur. Paget hastalığı erkeklerde nadir görülür fakat agresif tutum sergiler.Areolada bazen görülen bir başka benign bir durum, Fox-Fordyce hastalığıdır. Bu hastalık apokrin bez kanallarının tıkanması sonucu oluşur ve areolada et renginde kırmızımsı kabarıklıklara yol açar. Bu şişlikler sadece areola, kasık bölgesi ve koltuk altı gibi özel ter bezlerinin bulunduğu yerlerde görünür. Bunlar genellikle kaşıntılıdır ve bazen uykuda kişiyi rahatsız edebilecek yeterliliktedir. Bu belirtiler çoğu durumda kıl köklerinin yakınlarında konumlanmıştır. Yaygın olarak 13-35 yaşları arasındaki kadınlarda görülür fakat aynı zamanda çocuklar ve erkeklerde de görülebilmektedir.
Seboreik Keratoz
Seboreik keratoz areola dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Bu hastalık “Klinik Dermatoloji” nin bildirdiğine göre genellikle bir siğil yada mol gibi görünebilir ve büyüyebilme ve zamanla da rengi koyulaşma eğilimindedir. Tahriş edildiklerinde, giysi çıkarıp-giymekle yada kurcalandıklarında kırmızılaşabilir. Bir melanoma (habis tümör) benzeyebilir ve bu nedenle mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Eğer bu şişlikler seboreik keratoz olarak teşhis edilirse zararsızdır ve kozmetik yollar ile bunlar alınabilir.
Enflamasyon
Memenin kendisinin dokusu yada cildi enfekte olabilir. Kırmızı yumrular akne gibi, enfeksiyonlar şeklinde lokalize olabilir. Meydana gelen bir yaralanma derin bir enfeksiyona neden olabilir. Ancak, meme dokusunda görülen herhangi bir ani veya büyük kızarıklık veya şişme hemen teşhis edilmelidir. Nadir ama agresif durum olan inflamatuar meme kanseri memede bir yumru belirtisi olmadan da ortaya çıkabilir. Erken tanı ve tedavi önemlidir. Bu hastalık aynı zamanda Ulusal Kanser Enstitüsüne göre erkeklerde de görülebilir fakat ileri yaşlarda daha fazla ortaya çıkma eğilimindedir.
Cilt Enfeksiyonu
Meme derisi üzerinde kırmızı şişlikler böcek sokması, alerji ya da bulaşıcı hastalıklar nedeni ile ortaya çıkabilir. Meme üzerinde kırmızı şişliklerin başka bir nedeni pseudomonas aeruginosa bakterilerinin neden olduğu bir deri enfeksiyonu olan sıcak küvet (jakuzi) folikülitidir. Bu sorun meme dokusunun dışında mayonun temas ettiği vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilir. Bu kötü görünümlü ve kaşıntılı bir durumdur ancak genellikle sınırlı bölgede belirir ve tedavi gerektirmeyebilir. Kirlenmiş suya girmeme ve uygun tedavinin yapılması ile kolaylıkla giderilebilir.
Cherry Angioma
Eğer kırmızı yumrular küçük ve kaşıntı ya da acıma yoksa ve hiçbir neden olmadan meydana çıkıyorsa, bunlar büyük olasılıkla cherry angioma olduğu anlamına gelir. 30’lu yaşlarda başlayan bu durum yaşlandıkça damarlarda meydana gelen şekil bozuklukları sonucu ortaya çıkar. Gövde üzerinde görülmesi çok yaygındır ve zararsız olmalarının yanında kalıcıdır. Yaşlandıkça artma eğilimindedir ve hemen hemen herkeste görülebilir. Çeşitli renklerde olabileceği gibi çoğu durumda parlak kırmızıdır.
Dikkat
Meme kanseri genellikle erken aşamalarda, meme yüzeyde görünür şekilde belirti vermez. Paget hastalığı ve iltihaplı meme kanseri bu şekilde değil daha göğüs üzerinde belirti verir. Göğüs dokusundaki herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde, yapılan basit tedaviler ile dahi tamamen geçmiyorsa değerlendirme yapılabilmesi için bir doktora mutlaka görünün. Hatta iyi huylu meme sorunları kaşıntılı veya çirkin görünümlü olabilir ama profesyonel yardım aldığınızda bu belirtilerden kurtulabilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst