Gebeliğin İlk Trimesterinde Anne Ve Bebekte Değişimler

Uzman SühaN

Administrator
Gebeliğin İlk Trimesterinde Anne Ve Bebekte Değişimler
Hamileliğin her aşaması farklı sorunlar ve endişeler getirir. Hamilelik yolculuğunuzun ilk üç ayına ilişkin bir yol haritası hazırladık. Yeni hamileyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsanız, nelerin olacağı konusunda birçok sorunuz olabilir. Haftalık olarak hazırlanan rehberimiz dokuz aylık hamileliğiniz boyunca size daha bilinçli , daha kendine güvenen ve daha hazır bir anne olmak için size yardımcı olacaktır. Her hafta vücudunuz ve bebeğiniz hakkında ve hamileliğiniz boyunca kullanabileceğiniz yararlı tavsiyeler hakkında bu makale bilgiler sunmaktadır.

Gebeliğin İlk Trimesterinde.jpg






Gebeliğin İlk Trimesterin de Neler Beklenmelidir?

Vücut Değişiklikleri

Göğüs hassasiyeti :
Hamilelikte ilk belirtilerden biri gögüs ağrısıdır. Bunlar, hormonal değişiklikler nedeniyle vücudunuz süt kanallarını doldurmak ve bebeğinizi beslemek için oluşur.

Saç ve Tırnaklar : Hamilelik süresince saçlarınızın ve tırnaklarınızın daha hızlı büyüdüğünü fark edeceksiniz. Bu değişiklikler genellikle doğumla birlikte yavaşlar.
Deri : Hamileyken kan hacminde artış olur. Bu, damarlarda ve yağ bezi salgılamasında akne veya kaşıntıya neden olabilecek kan miktarını arttırır. Bazı kadınlar, sarımsı veya kahverengimsi lekelere maruz kalır. Meme çevresinde koyulaşma ve alt karın bölgesinde kahverengi çizgi linea nigra görülür.

Vücudun belli yerlerinde şişme: : Bazı kadınlar vücutlarındaki ekstra sıvı nedeniyle hamilelik süresince ayaklarının şiştiğini fark eder. Rahat hissetmek için ayakkabı boyutuna çıkmanız gerekebilir.
Kilo Alma : Hamilelik sırasında kilo alacaksınız. İlk çeyrekte kadınların çoğu ortalama 3-6 kilo alacaktır.

Gebelik problemleri

Gebelikte görülen rahatsızlıklar


Bulantı : Sabah hastalığı, günün her saatinde olabilir ve gebe kaldıktan yaklaşık üç hafta sonra başlar. Kısmen progesteron ve östrojen düzeylerindeki artışlar ve artan koku alma duyunuzdan kaynaklanmaktadır. Mide bulantısı ile baş etmeye çalışmak için gün boyunca daha küçük yemek yemeyi deneyin ve sindirmeyi kolay gıdalar için tercih edin.
İdrara Çıkmada Artma: Büyüyen uterusunuzdan dolayı mesane üzerinde baskı artmaktadır ve bu gülerek veya öksürürken zaman zaman sızıntı yapabilir. Ayrıca, daha sık idrara çıkmanız gerektiği anlamına gelir
Yorgunluk ve Baş dönmesi : İlk üç aylık dönemde progesteron düzeyleriniz artar ve sizi uykulu hale getirir. Diyetinizden yeterince protein ve demir aldığınızdan emin olun.

Mide ekşimesi : Gebelikte sık görülen problemlerden biridir. Bu sorunu en aza indirgemek için daha küçük ve daha sık yemek yiyin yağlı ve kızarma türü acılı baharatlı yemeklerden kaçının.

Kanama : Hamile kadınların dörtte biri ilk trimestırda hafif kanama görür. Yerleşme lekesi döllenmiş embriyonun implantasyonunu gösterebilir. Kanam yoğun ağrılı ve kramplı olursa doktora görünün . Düşüğün habercisi olabilir.
Hemoroitler ve Kabızlık : Hemoroitler rektumunuzda varikoz venlerdir. Anal bölgenizde kaşıntı ağrı yanma hissedebilrisiniz. Kabızlık problemi gebelikte sıklıkla görülür. Lifli besinler tüketmeye özen gösterin.

Duygusallık: Değişen hormonlar ve yorgunluk artışı arasında duygularınız dengesiz hale gelebilir.

Gebelik İlk Trimesterinde Bebeğinizin Gelişimi

1. Ay


İlk ay boyunca, amniyon kese formu döllenmiş yumurta çevresini oluşturur. Plasenta da gelişmeye başlar. Bebeğiniz, büyük daireler olan gözlerle ilkel bir yüz oluşturacaktır. Kan hücreleri, boğaz, alt çene ve ağız gelişmeye başlar.

2. Ay

Kulaklar oluşmaya başlar ve bacaklara ve kollara dönüşecek tomurcukları da yapar. Gözler, ayak parmakları oluşmaya başlar. Bebeğinizin sinir tüpleri oluşmuş olacak ve duyu organları ve sindirim sistemi başlayacaktır. Kemikler gelişmeye başlar ve embriyo hafifçe hareket eder.

3. Ay

Bu ayın sonuna gelindiğinde, bebeğinizin tamamen ayak parmakları, parmaklar, kollar ve daha fazlasıyla oluşacak. Tırnaklar ve dış kulaklar biçimlenmeye başlar.

Gebeliğin İlk Trimesterinde Yapmanız Gerekenler

İşte ilk üç aylık dönemde yapılması gereken iyi kişisel sağlık önlemleri:

Doktor tavsiyesi ile vitamin takviyeleri alın
Düzenli egzersiz yapın . ( Doktor tavsiyesi ile )
Kegel egzersizleri yapın ( Doktor tavsiyesi ile )
Meyve, sebze, protein düşük yağ formları ve lif bakımından yüksek bir diyetle beslenin.
Bolca su için.
Yeterli kalori aldığınızdan emin olun
Sigara içmeyin
Çiğ et ve çiğ balık tüketmeyin
Pastorize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden kaçının
Günde bir fincandan fazla kahve tüketmeyin

Gebelik dönemi için beslenme önerileri



Diyetiniz bebeğinizin rahim içinde büyümesini ve gelişmesini sağlayabilmesi için gebelik sırasında gerekli besin maddelerini içermelidir. Bu protein, yağ ve karbonhidratların dengesi çok fazla kaloriyi içirmemelidir. Diyetinize kepekli tahıl, protein, süt, meyve ve sebzeyi eklediğinizden emin olun.

Hamilelik sırasında tehlikeli faaliyetlerden kaçınmanız gerekir. Sadece sizin için değil gelişmekte olan bebeğiniz için de tehlikeli olacaktır. Zirai ilaçlar, temizlik ürünleri den kaçının. Ayrıca kimyasal, bazı biyolojik ajanlar, radyasyon ve ağır metallerden de kaçınmanız gerekir. Hamilelik süresince birçok değişikliği farkedeceksiniz, bu nedenle hangilerinin ciddi ve hangisinin normal olduğunu bilmek zor olabilir. Bu nedenle gebeliğinizin ilerleyişi hakkında bilgi edinmek için doktor kontrolün de olun.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İlk üç aylık dönem boyunca vücudunuz pek çok değişime uğrar. Hormonal değişiklikler vücudunuzdaki neredeyse tüm organ sistemlerini etkiler. Bu değişiklikler, gebeliğin ilk haftalarında bile belirtileri tetikleyebilir. Duruma döneminiz, hamile olduğunuzun açık bir işaretidir. Diğer değişiklikler şunları içerebilir:

Aşırı yorgunluk
İhale, şişmiş göğüsler.
Ssabah yorgunluğu
Bazı gıdalar için istek veya hoşnutsuzluk
Ruh hali değişimleri
Kabızlık (bağırsak hareketi problemi)
Idrara daha sık çıkma
Baş ağrısı
Mide ekşimesi
Kilo alımı veya kaybı

Neyse ki, hamilelik ilerledikçe bu rahatsızlıkların çoğu kaybolacaktır. Ve bazı kadınlar hiç rahatsızlık hissetmeyebilir! Daha önce hamile kaldıysanız, bu sefer farklı hissedebilirsiniz. Tıpkı her kadın farklı olduğu gibi, her gebelik de farklıdır. Hamileliği belirten erken değişiklikler ilk üç ayda görülür. Cevapsız bir dönem, hamile olduğunuz ilk işaret olabilir. Diğer değişiklikler de gerçekleşecektir.İlk üç ayda yaşadığınız değişikliklerden bazıları günlük rutini gözden geçirmenizi sağlayabilir.
 
Geri
Üst