Gebelikte 17 . Hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte 17 . Hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri
Hamilelikte 17. hafta vücudunuz giderek gebelik sürecine ağırlaşacaktır. Bu hem duruşunuzda hem de yürümede farklılığa neden olacaktır.

Ağır kaldırmamaya özen gösterin. Eğer yerden bir şeyler kaldırmanız gerekiyorsa bacaklarınızı bükerek eğilmeniz ağırlığı bacaklarınıza verip zorlanmanıza engel olur.

Sırt ağrısı ve kaslarda gerginlik yaşamanız olasıdır. Duruş şeklinizi korumaya çalışmanız bu ağrı ve gerginliği önleyebilir. Karnınızdaki ağırlığı azaltmak ve karın bölgenizi desteklemek için hamilelik korsesi kullanmanızda bir sakınca yoktur.Sevgili anne adayları ,bebeğinizin gelişimini yakından takip etmek için Hafta hafta gebelik kategorimizi incelemenizi öneriyoruz.


gebelikte 17.hafta.jpg








Gebelik 17. Hafta


Bazı anne adaylarında siyatik sinir ağrısı görülebilir. Siyatik sinir, omurilikten çıkıp bacağın arkasından aşağıya kadar inen bir sinirdir. Bebeğin ağırlığının rahminize ağırlık yapması sonucu bacaklarınızdan aşağıya doğru iğne batması ve keskin bir ağrı hissetmenize sebep olur.

Uyurken rahat etmek için vücudunuzu yastıkla desteklemenizde yarar vardır. Uyurken uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya çalışın. Uyurken uzun süre hareketsiz kalmanızın sonucu olarak kanın pıhtılaşması meydana gelebilir. Otururken ise ayaklarınızın altına bir tabure almanız bu durumu engeller ve rahat etmenizi sağlar.

Gebelikte 17.Hafta Annedeki Değişim

Gebeliğin 17.haftası itibariyle rahminiz göbek deliğinin 1-2 parmak altına kadar gelmiş durumdadır. 17.haftada hamileliğinizden bu yana toplamda yaklaşık olarak 3-5 kilo almanız gerekiyor.

Gebeliğin 15-20 hafta aralığında 3’lü veya 4’lü tarama testleri yaptırmanız gerekmektedir. Bu tarama testleri;

Üçlü Tarama Testi: Down sendromu, nöral tüp defekti(NTD), ve trizomi 18 diye adlandırılan hastalıkların bebekte olup olmadığının anneden alınan kanla incelenmesidir. Bu testte,

*B-hcG (Beta-HCG) :Gebeliğin temel hormonu

*Alfa-feta protein (AFP):Karaciğerde salgılanan protein

*Estirol(E3): Plesentadan salgılanan östrojen hormonu düzeyleri incelenir. Bu incelemede annenin yaşı, boyu, sigara içip içmediği dikkate alınır.

Şayet B-hcG normalin üzerinde E3 ve AFP düzeyleri düşükse Down sendromunun varlığından şüphe edilebilir. (Trizomi 21) (35 yaş üzeri kadınlarda risk artar.)

Fakat B-hcG, E3 ve AFP düzeyleri düşükse Trizomi 18 (Edwerds sendromu) hastalığından söz edilebilir. Bu sendromla doğan bebeklerde kafaları normalden küçük olup, minik bir çene ve kulak yapısı mevcuttur. Bu sendromla doğan bebekler fazla uzun yaşamazlar. %30-35’lik bir çoğunluk ilk yılında hayatını kaybeder.

Üçlü tarama sonucunda risk taşıyan annelerden Amniyosentez istenebilir.


Amniyosentez Nedir ?

Rahmin içine anne karnından (göbek deliğinin altından)bir şırınga yardımıyla bebeğin içinde yüzdüğü sıvıdan bir miktar alınarak (20 ml) bu sıvının incelenmesidir.

Amniyosentez için en ideal haftalar 16.-18. Haftalardır. Sizden onay alınmadan bu test yapılmaz. Bu testin yapılmasında bazı riskli durumlar ortaya çıkabilir. Amniyon zarının delinmesi nedeniyle 400-1 ihtimal bebeğinizi kaybedebilirsiniz.

Amniyosentezde lokal uyuşturmaya gerek yoktur. İğne deriden geçerken ve rahmin içinde ilerlerken canınız biraz yanabilir. Ortalama işlem süresi 10-15 dk’dır.

Sorunsuz işlemler sonrası alınan sıvı miktarının az olması nedeniyle bebeğinizde sıkıntı yaşanmaz bebeğinizin iğne ile teması çok küçük bir ihtimaldir

Amniyosentez sonuçları 2-3 gün içerisinde açıklanır.

Bebeğinizin hareketlerini hissetmek gebeliğinizin normal seyrinde gittiğinin habercisidir

Rahminizi en çok ayağa kalktığınızda karnınıza dokunarak hissedebilirsiniz.

Gebeliğin başında yaşadığınız saç dökülmesi sona erdiği için saçlarınız daha gür ve sağlıklı bir görünüme sahip bu sizi mutlu etmeli.

Hamilelikte 17.hafta duygusal yönden bir geçiş dönemidir. Giysileriniz dar gelmeye başlayacaktır. Kendinizi şişman ve çirkin hissetmeye başlayabilirsiniz. Böyle saçma düşüncelerden vazgeçin çünkü annelik sizi daha da güzelleştirecektir. Kendinizi kötü hissetmemek için arkadaşlarınızla görüşün ya da alışverişe gidin, emin olun ki bu durum kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Hamileliğiniz ilerledikçe bazı dönemlerde sıcak basmaları hissedebilirsiniz. Bunun sebebi hormonların salgılanmasıyla kanınızın her zamankinden fazla olmasıdır. Avucunuzun içinizdeki çizgiler daha belirgindir. Bütün bunlar hamileliğin belirtilerindendir.

Hamileliğin 17. haftasında tırnaklarınız kırılgan ve oldukça hassas olabilir. Tırnaklarınızın kırılması canınızı acıtıp sizi rahatsız ediyorsa tırnak sertleştiricisi sürmenizde bir sakınca yoktur. Fakat tırnak parlatıcılarını uzun süre solumamalısınız.

Bebeğiniz içinizde büyümeye devam ettikçe sizde de bir takım endişeler baş göstermeye başlayacaktır. Anne olmaktan kokmanız gayet olası bir durumdur. Diğer anne adayları da aynı kaygıları taşıyor. Anne almak büyük bir sorumluluk ister ama hamilelik süresince hormonlarınız ve doğumdan gelen kabiliyetlerinizle bunu öğreneceksiniz. Her kadın anne olmak için yaratılmıştır bunu sakın unutmayın. Hamilelik boyunca hislerinizi eşinizle paylaşmanız onu da baba olmaya hazırlayacaktır. İşte şimdi tam bir aile olmaya başlıyorsunuz.

Vücudunuzdaki damarlar daha da belirginleşir. Uzun süre ayakta kalmanızın sonucu olarak bacaklarınızda varisler oluşabilir. Bunları engellemek için uzun süre ayakta kalmamaya, uzandığınızda ayaklarınızı havaya kaldırmanız ve varis çorabı giymeniz yarar sağlayacaktır.



Gebelikte 17.Hafta Bebekteki Değişim


Gebeliğin 17.haftasında bebeğiniz yaklaşık 12-14 cm uzunluğunda(Baş-popo mesafesi) ve 140 gr ağırlığındadır.

Bebeğinizin akciğerlerindeki gelişme devam etmektedir. Soluk alıp verme refleksleri geliştirmektedir.

Bebeğinizin kalp atışları hızlanır yaklaşık günlük 30-40 litre kan pompalar.

Bebeğinizin emme ve yutkunma refleksleri içerdeyken gelişmeye devam eder. Zira dışarıdaki hayata hazır hale gelmesi gerekiyor.

Hamilelikte 17.hafta bebeğiniz cinsiyetini gizlemezse cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Bu sizin için oldukça heyecan verici bir andır. Eğer bebeğiniz kız ise hayatı boyunca sahip olacağı tüm yumurtalar oluşmuştur. Bir kadında ortalama 3 milyon adet yumurtalık bulunmaktadır. Bebeğiniz erkek ise, testisleri oluşmuştur ve karnının hemen üst bölmesindedir. Bebeğinizin testisleri doğumdan sonra vücudunun dışına çıkacaktır.

Oğlunuz olacaksa penis şeklini almış prostat oluşumu başlamıştır.

Kızınız olacaksa vajinal dokular gelişimine devam ediyor diyebiliriz.

Bebeğinizin göğüs uçları oluşmaya başlar.

Cildi çok ince ve gergindir. Damarlarında gezinen oksijen yüklü kanı narin cildinden görünür. Bebeğinizin kalp atım hızı sizinkinin iki katı kadardır.

Bebeğiniz karnınızda esneme, gerilme ve yüz hareketleri yapmaya başlar. Büyümesi için uykuya ihtiyacı var bu yüzden de sürekli olarak uyuyor. Büyüdükçe daha da hareketlenecektir.

Hamileliğin 17.haftası bebeğinizin kalıcı ve süt dişleri oluşmuştur. Eğer bebeğiniz doğduğunda dişleri çıkmışsa bu sizi korkutmasın günümüzde bazı yeni doğanların dişleri anne karnında çıkabilir. Bu durum bebeğinizin canını acıtabilir. Çünkü bebeğinizin doğum sonunda anne sütü içip büyüyebilmesi için bu dişlerini çekmek zorunda kalacaksınız. Çektiğiniz dişlerin yerine yenileri çıkacaktır.

Bebeğinizin kişiliğini belirleyen parmak izleri oluşmaktadır. Parmak izleri bireyi diğer bireylerden ayıran tek unsurdur.

Bebeğinizin bacakları çarpık ve bedeniyle orantısız ve kollarından daha uzundur. Kemiklerinde kalsiyum birikmeye başladıkça bu çarpıklık ve dengesizlik geçecektir. Bebeğinizin kemiklerinin daha güçlü ve sağlıklı olabilmesi için bol miktarda kalsiyum içeren ürünler tüketmelisiniz. Bol su içmenizin de kemik ve diş gelişimi üzerinde olumlu etkisi olacaktır. Suyun içindeki florür kemiklerin üzerindeki koruyucu tabakanın güçlenmesine yardımcı olur.


Gebelikte 17. Hafta Önerileri:


Gebelik süresince lökore diye adlandırılan vajinal akıntı ve salgıda artış olması normaldir. Bu salgı şeffaf, beyaz veya sarı olabilir. Yoğun akıntı varsa günlük pedler kullanabilirsiniz . Kilotlu çorap ve polyester iç çamaşırlarından kaçının daha çok pamuklu ve penye iç çamaşırları kullanmanızı öneriyoruz.

Eğer vajinal akıntı kötü kokulu , koyu sarı veya yeşil tonlarda ise vajinal bir enfeksiyon şüphesi akla gelmelidir. vajinal enfeksiyonlarda bu bölge kaşıntı yapar, doktorunuzun önereceği krem ve antibiyotiklerle tedavi olabilirsiniz.

Gebelik döneminde beslenme önem taşır. Sizin için gerekli protein vitamin ve mineralleri yeteri kadar tüketmeniz gerekmektedir. Size önerimiz tam tahıllar, kuru fasulye, bezelye, meyve ve sebze, et, süt, yumurtayı, kuru üzüm ve muzu yeterli miktarda tüketmelisiniz.

Bacaklarınızda kramplar oluyorsa uzun süre ayakta kalmamaya ve kramp giren yerleri üşütmemeye özen gösterin

Hamileyken vajinanın içini yıkamak önerilir. Ancak bu yıkama sıcak su ile yapılmamalı, basınçlı ılık bir suyla püskürtme yapılmadan temizlenmelidir.
 
Geri
Üst