Gebelikte kaşıntı neden olur ? Gebelikte kaşıntıya ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte kaşıntı neden olur ? Gebelikte kaşıntıya ne iyi gelir ?
Gebe olduğunuzda vücudunuz hem hormonal hem de duygusal bir dönüşüm geçirir. Hamile kadınların yaklaşık dörtte birinin ortak septomu kaşıntıdır.Hamilelik vücudunuzda birçok değişiklik getiriyor. Bu değişiklikler mide bulantısı, vücut ağrıları ve kramplar gibi istenmeyen semptomlarla gelir.Hamilelik sırasında kaşıntılı deri son derece can sıkıcı olabilir. Kaşıntılı deri, kilo alma, hidrasyon eksikliği, hormonal dengesizlik veya enfeksiyon gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Makelemizin devamında gebelikte kaşıntının nedenlerine ve tedavisine değineceğiz.



gebelikte kaşıntı.jpg





Hamilelikte iniş ve çıkışlar vardır. Kuşkusuz bir nimet olsa da, bazı sorunlar sizi rahatsız edebilir. Böyle bir sorun, sürekli kaşıntı hamile kadınlar deneyimdir. Ekstra kan pompalama ve sallanan hormonlar ile kaşınma gibi yan etkiler şaşırtıcı değildir. Germe cildiniz, cildinize artan kan akımı ve hormonal seviyedeki değişiklikler kaşıma isteğini artırır. Kaşıntı kasıklarınızda karnınızda ve göğüslerinizde daha belirgindir. Gebelik sırasında kaşıntılı cildinizi yatıştırmak için birçok ürün vardır. Bununla birlikte, tahriş olmuş cildinizi herhangi bir yan etki olmadan rahatlatan doğal olarak mevcut bileşenler de vardır.Hafif kaşıntı yaygın ve hatta beklenir. Bununla birlikte, eğer şiddetli kaşıntı yaşıyorsanız, o zaman altta yatan bir enfeksiyon veya işlev bozukluğu olabilir. Böyle bir durumda derhal doktorunuza başvurmanız önerilir.



Hamilelik sırasında kaşıntı nedenleri nelerdir?



Hamilelik sırasında kaşıntı çok kaygı verici değildir ve çoğu zaman vücudunuzda meydana gelen değişikliklerin bir sonucudur. Bu değişiklikler şunları içerir:

Cilde artan kan akımı
Gergin cilt
Gelişen çatlaklar
Hormonal değişiklikler
Hormonal değişiklikler, özellikle östrojen seviyelerindeki artış, kaşıntı hissinin başka bir nedenidir
Cilt genişler ve uzar, nemden yoksun kalır , kurur ve kaşınmaya başlar. Kuruluğu tedavi etmek sorunu çözecektir.



Hamilelik Sırasında Kaşıntı normalmidir ?



Evet, büyüyen göbeğin den dolayı cilt gerilir bu nedenle kaşıntı normaldir. Bazı durumlarda, göğüsleriniz, avuçlarınız ve ayaklarınız da kaşınmaya başlar. Bu, ilerleyen gebelikle birlikte gelişen hormonal değişiklikler ve cilt durumlarından kaynaklanmaktadır . Kaşıntı ciddileşirse, hemen sağlık uzmanınıza danışmalısınız.



Gebelikte kaşıntı ne zaman başlar ?



ikinci trimesterde yani 13 ila 28 hafta arasında kaşınmalar başlayabilir. Ancak, ilk veya üçüncü üç aylık dönemde de ortaya çıkabilir. Cildin normal gebelikte olduğundan daha fazla gerebileceği için ikiz gebelikte kaşıntı daha belirgindir.



Gebelik Sırasında Kaşıntı Tehlikeli Mi?



Bazen, kaşıntılı bir karın ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Şiddetli kaşıntı ile birlikte, döküntüler gelişebilir.




Gebelikte kaşıntı bebeğime zarar verirmi ?



Vakaların çoğunda kaşıntı bebeğe zarar vermez ve etkilemez. Sadece acı çekmeye eğilimli bir şeydir, ancak bebeğinize herhangi bir zarar vermez.




Gebelikte Vajinal Kaşıntı



Vajinal kaşıntı hamilelik sırasında çok yaygın bir semptomdur . Genelde hamilelik sırasında vajinal akıntıda bir artış olduğu için ortaya çıkar . Aşırı vajinal akıntı kadın vulvadaki cildin tahriş olmasına neden olur.Vajinal kaşıntıya yakalanmanızın bir başka nedeni de sabun, losyon veya bazı deterjanlardan dolayı tahriş olabilir.Bu nedenle, vajinal kaşıntı sadece vajinal akıntı nedeniyle olabilir. Ancak bazı ender durumlarda, bir bakteri vajinozisi, maya enfeksiyonu, herpes, trikomoniyazis veya HPV gibi bir enfeksiyonun işareti de olabilir . Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler vajinadaki pH seviyesinde bir değişikliğe neden olur. Bu pH dengesizliği bir maya enfeksiyonuna neden olabilir . Aşırı miktarda şeker ve karbonhidrat içeren zayıf bir diyet bile bu enfeksiyona neden olabilir.Kötü beslenme ve pH dengesizliğinin bu nedenleri, genital bölgede mantar enfeksiyonuna neden olan mantar büyümesine neden olur.Hamileliğiniz sırasında vajinal kaşıntıya yakalandığınızda herhangi bir ilişkiden kaçınmanız tavsiye edilir. Cinsi münasebette bulunmak cildinizi daha fazla tahriş edebilir ve kaşınmanın artmasına neden olabilir.





Yulaf ezmesi, yumuşatıcı özellikleri ile bilinir. Hamilelik sırasında, yulaf ezmesi içeren bir uygulama , kaşıntı belirtilerini hafifletebilir. Cildi yumuşatır, enfeksiyonlarla savaşır ve çatlakların oluşmasını önler. Bir bardak yulaf ezmesini sade su veya sütle karıştırın ve etkilenen bölgeyi 15 ila 20 dakika boyunca hafifçe ovun ve durulayın.


Aloe Vera , antimikrobiyal özelliklere sahip doğal olarak mevcut bir nemlendiricidir. Taze Aloe Vera jeli, kaşıntılı ve tahriş olmuş cildi rahatlatmak için cilde doğrudan uygulanabilir. Hamilelik sırasında yan etkisi olmadığı için kullanım için güvenlidir. Jeli uygulayıp bırakabilir ya da bir süre sonra bıraktıktan sonra yıkayabilirsiniz.


Kabartma tozu, her türlü kaşıntı ve kızarıklıktan anında rahatlama sağlayabilir. Cildi rahatlatır ve her türlü kirletici veya mikroptan arındırır. Ince bir macun yapmak için biraz su ile kabartma tozu 2-3 çay kaşığı karıştırın. Karışımı etkilenen bölgeye uygulayın ve 15-20 dakika sonra yıkayın.


Yoğurt , genital bölge etrafındaki kaşıntılara neden olan maya enfeksiyonları için çok popüler bir probiyotik ve ev ilaçtır. Yoğurt sadece tüm sisteminizi rahatlatmaz , aynı zamanda cildi rahatlatır. Cildi besler, tahriş olmuş bölgeyi yatıştırır ve nemlendirir.


Hindistan cevizi yağı kuru cilt ve ilgili cilt problemleri için yaşça eski bir ilaçtır. Hamilelik sırasında hidrasyon eksikliği yaygındır ve kaşıntılı cilde yol açabilir. Günlük hindistancevizi yağını kullanmak bu sorunu azaltabilir. Hindistan cevizi yağı sadece etkili bir nemlendiricidir, aynı zamanda cilde herhangi bir bakteri veya mantar enfeksiyonu bulaşmasını engelleyen etkili bir antimikrobiyal etkiye sahiptir.

Kolestaz, hamilelik sırasında kaşıntılı deriye en çok katkıda bulunanlardan biridir. Karahindiba kökü karışımının tüketilmesi, karaciğerinizi temizler ve kaşıntılı cilt dahil kolestaz semptomlarını hafifletir. Sadece bir bardak suya bir çay kaşığı karahindiba kökü ekleyin ve tüketin. Karahindiba kökü kapsülleri de eczanelerde mevcuttur. Kullanmadan önce hekime danışın.


Hindistancevizi, biberiye, yasemin, fesleğen, gül, adaçayı ve ardıç gibi bazı esansiyel yağlar hamilelik sırasında önerilmemektedir.



Limon suyu C vitamini açısından zengindir ve cilt faydaları ile bilinir. Sadece size harika bir cilt kazandırmaz, aynı zamanda kaşıntıyı da hafifletir. Limon suyu doğada asidiktir ve cildi tahriş edebilir; cildinizde limon suyu kullanmak istediğinizde, su ile seyreltmeniz ve pamukla olarak uygulamanız gerekir.

Çay ağacı yağı antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir. Cildiniz herhangi bir enfeksiyondan dolayı kaşıntılıysa, çay ağacı yağını biraz su ile seyreltin ve etkilenen bölgeye uygulayın. Ayrıca çay ağacı yağını bir miktar zeytinyağı veya hindistan cevizi yağıyla karıştırabilir ve ek bir nemlendirici etki için etkilenen bölgeye masaj yapabilirsiniz.

Soğuk kompres kaşıntılı ciltler için en kolay ev çaresidir. Soğuk su hiçbir katkı maddesi içermez. Soğuk suya bir bez daldırın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Soğuk kompres derhal rahatlama sağlar ve kızarıklık ve tahrişi azaltır.Kaşıntı devam ederse doktora başvurmak her zaman iyi bir fikirdir. Gözetimsiz bırakılırsa, kaşıntı artabilir ve daha kötü cilt koşullarına yol açabilir.




Kuru cilde yol açtıklarından güçlü kokulu sabun ve jeller kullanmayınız. Cilde faydalı olan sabun veya duş jelleri kullanın.Temiz ve kuru gevşek giysiler giyin. Sıkı ve ıslak kıyafetler kuruluğu etkileyen cilde sürtünür ve kaşınmaya neden olur. Ayrıca, güneşten gelen UV ışınlarının kuru cilt üzerindeki döküntüleri şiddetlendirdiği bilinmektedir.Cildinizi sık sık ve yeterli bir şekilde nemlendirin. Nötr pH değerine sahip iyi nemlendiriciler kullanın. Hormonal değişiklikler hamilelik sırasında kaşıntı için temel nedenlerden biri olabilir. Ancak, bu rahatsız edici kaşıntı sorununa maruz kalabileceğiniz çeşitli başka nedenler de vardır. Bu nedenle aşırı derecede kaşıntınız varsa mutlaka hekime görünün. Ayrıca makalede yer alan herhangi bir uygulamadan önce mutlaka hekime danışın !
 
Hamileyken daha kaşıntılı hissetmek normaldir. Bu oldukça yaygın, neredeyse dörtte bir hamile kadını etkiliyor . Gebelik boyunca karnınız büyüyor büyüdükçede geriliyor bu gerilme esnasında çatlaklar oluşabiliyor ve buda kaşıntılı cilde neden olabiliyor. Gebelikte kaşıntı normal olsada ; Kaşıntı, egzama dahil olmak üzere yaygın cilt rahatsızlıklarından kaynaklanabilir . Zaten gebelik öncesi egzamaya sahipseniz bu durum gebelikte dahada kötüye gidebilir. Egzama nın , yüzünüzü, boynunuzu ve göğsünüzü etkileme olasılığı yüksektir. Hafif kaşıntı genellikle endişelenecek bir şey değildir, ancak kaşıntı şiddetlenirse, mutlaka hekime görünün.Klasik semptom, daha yaygın olsa da, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında döküntü olmadan kaşıntıdır.Tıbbi ve aile öyküsü ve karaciğer fonksiyonunuzu kontrol eden kan testleri herhangi olumsuz bir durumu tespit etmek içinn yapılabilir.Çoğu zaman hamilelik sırasında hafif kaşıntı normaldir. Aynı zamanda yaygındır hamile kadınların yaklaşık yüzde 20 si kaşıntılı deriye sahiptir. Gebelikte kaşıntının tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır.
 
hamilelikte gece kaşıntısı
hamilelikte kaşıntıya ne iyi gelir
hamilelikte ayak kaşıntısı neden olur
hamilelikte vücutta kaşıntı ve kızarıklık
hamilelikte kaşıntı için ne yapılmalı
hamilelikte ayak kaşıntısı kadınlar
hamilelikte saç diplerinde kaşıntı
hamilelikte ayak kaşıntısı nasıl geçer

Selam hanımlar gebelik keyifli olduğu kadar zor bir dönem. Gebelikte görülen değişimler biz anne adaylarını rahatsız edebiliyor. İlk haftalarda genelde sık idrara çıkma mide bulantısı yemeklere karşı tiksinti olmuştu. Gebeliğim ilerledikçe bu defa kaşıntı baş gösterdi. Özellikle karnımdaki kaşıntı beni çıldırttı diyebilirim. Anneme söyledim meğersem karnım büyüyüp gerildiği için kaşıntım oluyormuş. Annem zeytinyağı badem yağını karıştırdı ve karnıma sürdüm. Gerçekten kaşıntım hafifledi diyebilirim. Birde gebelik döneminde kaşıntı için eczaneden kremde alabilirsiniz. Mümkün mertebe cildinizi kaşımayın çünkü sonra çok derin çatlaklar oluyormuş bilginiz olsun.
 
Geri
Üst