Gebelikte vajinal akıntısı olan varmı?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte vajinal akıntısı olan varmı?
Anne adaylarının çoğunda hamilelik sırasında vajinal akıntı problemleri ortaya çıkmaktadır. Akıntılar genellikle gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle çok önemli bir sorun değildir ve tedavi gerektirmez. Fakat bazı durumlarda önemli olabilmektedir. Hamilelik sırasında oluşan bazı vajinal enfeksiyonlar da vajinal akıntı durumlarını doğurur. Enfeksiyonların oluşmasının nedenleri ise mantarlar, bakteriler ve parazitlerdir. Akıntılar normal zamanlarda ortaya çıkabileceği gibi, özellikle üreme zamanında yani gebelikte daha çok karşılaşılan sorunlardandır. Akıntının normal akıntı mı yoksa fizyolojik akıntı olduğunun anlaşılması için en kısa sürede jinekologa gidip muayene olunması gerekmektedir.




01.jpg







GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/




Vajinal Akıntıların Çeşitleri Nelerdir?
Özellikle hamilelik sırasındaki akıntıların doktor tarafından tespit edilmesi ve gerekiyorsa müdahale edilmesi gerekmektedir. Kadınlar gebelikleri boyunca akıntı şikâyetlerini bir jinekologa aktarmalı ve doktoru bu konu hakkında bilgilendirmelidir. Gebelikte vajinal akıntı farklı çeşitlerde ortaya çıkabilir. Vajinal akıntı konusunda akıntının rengi ve kokusu doktor tarafından akıntının çeşidini ve nedenin bulmayı kolaylaştıran etmenlerdir.

Kadınlarda normal zamanlarda ve gebelik anında en sık karşılaşılan vajinal akıntı, fizyolojik akıntılardır. Fizyolojik akıntılar şeffaf veya beyaz renkli olarak kendini gösterirler. Hastada herhangi bir şikâyete yol açmıyorsa ve rengi belirttiğimiz gibi beyaz ya da şeffaf ise doktorlar genellikle bu akıntıları fizyolojik akıntı olarak değerlendirirler. Fizyolojik vajinal akıntı gerçekleştiğinde, genellikle çok fazla koku yaymaz, hafif bir kokusu vardır. Akıntı olduğu süre boyunca akıntının renginde bir koyulaşma veya akıntı miktarında bir artış söz konusu ise doktora başvurulmalıdır.
Vajinal akıntı konusunda kadınlarda ikinci olarak en sık rastlanan akıntı türü ise mantar enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan akıntılardır. Bu akıntı da vajinadan beyaz bir sıvı gelir ve çoğu zaman vajinada kaşıntıya sebep verir. Genel olarak gebelik yaşayan kadınlarda en sık enfeksiyon türü mantar enfeksiyonudur. Hamilelik süresinde bağışıklık siteminin zayıflaması sonucunda ph dengesinin hormonlara bağlı olarak değişmesi sonucunda mantar enfeksiyonları gerçekleşir. Hamilelik süresinde mantar enfeksiyonu geçirildiğinde doktorlar tarafından çeşitli fitiller ver kremler önerilebilir. Fakat iyileşme sonunda belirli bir süre geçtikten sonra mantar enfeksiyonları yeniden tekrar edebilmektedir. Hamilelikte ortaya çıkan mantar enfeksiyonları bazı durumlarda önemli olabilmektedir, bu yüzden doğumdan önce tedavi edilmesi daha sağlıklı bir doğum gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Doğumdan önce tedavinin yapılması doğum kesisinin daha çabuk iyileşmesini sağladığı gibi bebeğin pamukçuk rahatsızlığına yakalanma riskini de azaltır.
Kadınlarda hamilelik öncesi veya hamilelik süresinde vajinal akıntı olmasını sağlayan bakteri enfeksiyonu da gerçekleşebilir. Bakteri enfeksiyonu genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon tipidir. Cinsel ilişki sırasında erkeğin prezervatif kullanması bakteri enfeksiyonuna yakalanma riskini büyük oranda ortadan kaldıran bir durumdur. Fakat gebelikte bakteri enfeksiyonu görünmesi bazen erken doğuma sebebiyet verebilir ve doğum anında bebeğe zararlar verebilmektedir. Bu yüzden hamilelikte ortaya çıkacak olan bakteri enfeksiyonunda önlem amaçlı tedavi edilmesi hem anne adayı hem de bebek için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Mantar enfeksiyonu da önemli bir enfeksiyon olmasına rağmen bebeğe kadar ulaşmaz ve bebeğe zarar vermez fakat bakteri enfeksiyonun bebeğe ulaşma ihtimali olduğu için fark edildiği anda tedavi edilmesi gerekmektedir.
Gebelikte Vajinal Akıntıdan Korunmanın Yolları
Aşırı şekerli gıda tüketimi mantar oluşumunu tetiklediği için hamilelik öncesi ve hamilelik süresi boyunca aşırı şekerli gıdalardan uzak durmak, mantar enfeksiyonuna karşı alınacak önlemlerden bir tanesidir.
Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması enfeksiyon riskini düşüreceği için akıntıya sebep olan etkenleri de ortadan kaldıracaktır. Prezervatif seçimi de bu konuda önem arz etmektedir. Prezervatif seçimlerinde çeşitli esansları içerenler yerinde daha basit olanların tercih edilmesi ve kullanılması gerekmektedir.
Cinsel organın, yani vajinanın kesinlikle sabun ile yıkanmaması gereklidir. Genital bölgeler için özel olarak üretilmiş şampuanlar kullanılması vajinanın sağlığı açısından daha faydalı olmaktadır.
Hamilelik süresince vajinanın içi suyla yıkanmamalıdır.
Vajina için pudra ve deodorant gibi malzemeler kullanmayın.
Çamaşır seçimlerinde pamuklu iç çamaşırı tercih edin ve sadece bunları kullanın.
En az günde iki kez, mümkünse daha fazla sayıda çamaşır değiştirin.
Çamaşırlarını yıkarken deterjan yerine sabun tozu kullanın ve kuruduktan sonra kızgın ütü ile güzelce ütüleyin.
Gün boyu günlük ped kullanılması akıntıyı önleyen etmenler arasındadır.
Vajinal Akıntıda Hangi Durumlarda Jinekologa Gitmek Gerekir?

Normal vajinal akıntı miktarında bir artış olduğunda bir jinekolog tarafından jinekolojik muayene yapılmasında fayda bulunmaktadır.
Hamilelik boyunca vajinal akıntı miktarında değişme olması doktora gözükülmesi gereken durumlar arasındadır.
Vajinal akıntı kişiyi rahatsız edici boyutlarda gerçekleşiyorsa doktora başvurulması gerekmektedir.
Vajinal akıntı normal zamanda gerçekleştiğinden daha fazla koku yayıyorsa bu durumda da bir jinekolog tarafından kontrol edilmelidir.
Fizyolojik Olmayan Vajinal Akıntının Sebepleri

Hamilelik süresinde vajinal akıntılarda artış gözükmektedir.
Aşırı antibiyotik kullanımı akıntıya sebep verir.
Şeker hastalarında akıntı daha sık görülür.
Islak mayo çamaşır ile uzun süre oturulması.
Klor miktarı fazla olan havuzlara girilmesi.
Çok dar giysiler giyilmesi vajinal akıntıya sebebiyet verebilmektedir.
Östrojen ve kortizon tedavileri
Aşırı miktarda diyet şekeri veya tatlandırıcı kullanılması.
Sentetik iç çamaşırı kullanılması akıntıya sebep olmaktadır.
Vajinanın içinin çok sık olarak su ve sabunla yıkanması.
Yalın ayakla soğuk zeminlerde dolaşmak da akıntıyı tetikleyici bir etken olabilmektedir.
Cinsel bölgelerin temiz olmadığı durumlar.
Piyasada bulunan kokulu tuvalet kâğıtlarından bazıları da vajinal akıntıya sebebiyet verebilmektedir.
Kişinin kendisine ait olmayan iç çamaşırlarını kullanması o kişide olabilecek herhangi bir enfeksiyonun bulaşması durumunda akıntılara yol açmaktadır.
 
Geri
Üst