Geç Doğum

T

TİTAN

Forum Okuru
Geç Doğum
geç doğum, nedir, ne demektir, neler yapılır, tehlikeleri, sonuçları, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

gec dogum-1f.jpg


Sevgili melekler,
Bazı durumlarda bebeklerimiz gelmekte gecikir,dünyayla tanışmaya pek hevesli olmayabilirler.Geç doğum nedir,zararları nelerdir? Tüm sorularınızın yanıtlarını aşağıda ki yazıda bulacaksınız..:tik:


Geç doğum nasıl yapılır?
Doğum eylemini, yani rahim kasılmalarını başlatabilmek için ilaçlar kullanırız. Rahim ağzını olgunlaştırmaya yönelen bu ilaçlar, vajinal yolla verilir. Normalde annede beyindeki hipofiz bezinin arka yolundan salgılanan oksitosin denilen hormon, damar yoluyla düzgün aralıklarla verilir. Bu şekilde doğum kasılmaları başlatıldıktan sonra rahim ağzının açıklığının ilerlemesi, tıpkı normal doğum sürecindeki gibi beklenir.

Tıpkı normal zamanında olan doğumlarda, doğum eylemi sırasında acil sezaryenin gerektirdiği durumlar bu doğumda da söz konusudur. Bunlar bebekte ani kalp atışı düşmeleri, bebeğin kakasını yapması, yani bebeğin sıkıntıda olduğunu gösteren bulgulardır.

Zamanı geçmiş doğumlarda önemli olan diğer bir faktör, bebeğin sıkıntıda olduğunun tespiti durumunda, hiç vajinal doğum şansı verilmeden bir an önce bebeğin sezaryenle alınmasıdır.


Geç doğum ne zaman yapılır?
40 haftasını tamamlamış bir gebelikte bebeğin daha yakından takibi gereklidir. Bebeğin anne karnında maruz kalabileceği bazı sıkıntılar açısından en az haftada iki defa değerlendirilmesi gerekir. 41’inci haftadan sonra rahim ağzı muayenesi uygunsa doğumun bir an önce başlatılması, uygun değilse 42’inci haftaya kadar beklenmesi önemlidir. Burada önemli olan doğumun şekli değil, doğumun bir an önce başlatılması gerekliliğidir.

Anne adayı normal doğumu tercih ediyorsa rahim kasılmalarının çeşitli ilaçlarla başlatılması, yani suni sancıyla doğumun başlatılması gerekir. Eğer anne adayının tercihi sezaryen yönünde ise direkt olarak hastanın sezaryenle doğumu gerçekleştirilmelidir.

Bazı durumlarda anneye hiç normal doğum şansı verilmez. Bunu anlamak için bebeğin sıkıntılı olduğunu gösteren bulgulara bakılır. Bu bulgular; bebeğin kalp atışında düşme olması, suyun azalması veya annenin suyunun gelip de suda bebeğin kakasını yaptığının görülmesidir.


Geç doğum sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Geç doğumda, iri bebek nedeniyle doğumun zor gerçekleşmesi söz konusudur. Bu durumda anne adayında genital kanalda ciddi yırtıklar gelişebilir ve bebek doğduktan sonraki evrede, rahim aşırı gerildiği için plasenta ayrıldıktan sonra aşırı kanama söz konusu olabilir. Bu aşırı kanamalar rahmin doğum sonrası yeterli toplanamaması sonucunda oluşur ve bu yine doğum hekimliğinde çok ciddi sonuçlara yol açabilecek anne açısından oldukça riskli bir durumdur.

Dolayısıyla geç doğum sebebiyle doğum sancıları başlatılmış veya sezaryen ile alınmış bir bebekte, anne adayı çok yakından takip edilmelidir. Doğum sonrası kanama ve rahmin yeterli kasılmalara erişememesi çok ciddi riskler oluşturur.



Geciken doğum nasıl takip edilir?
Normal gebelik süresini tamamlamış bir bebekte, zamanaşımı durumlarında bebeğin sıkıntıya girdiği; suyunun azalması, kakasını yapması gibi bebeği strese sokan durumlara karşı bazen erken müdahale gerekebilir. Erken müdahale, doğumun bir an önce başlatılmasıdır. Doğumu başlatmak yerine bebeği daha yakın takip ederek, normal doğum sürecinin başlamasını beklemek de bir yöntemdir.

Yapılan çalışmalarda elde edilen sonuç, 41’inci gebelik haftasına gelmiş bir gebelikte, vajinal muayene ile rahim ağzının doğuma uygun olduğu tespit edilen anne adaylarında, her şey yolunda bile olsa doğumun başlatılmasının tercih edilmesi; rahim ağzının doğuma uygun olmadığı annelerde 42’nci haftaya kadar yakın takiple beklenmesi yönündedir.

40’ıncı haftayı geçen gebeliklerde, ortalama haftada iki defa bebeğin yakın takibi yapılır. Bu yakın takipte esas alınan, bebeğin anne karnında streste olup olmamasıdır. Bunu saptadığımız durumlarda, ultrasonda bebeğin etrafını saran sıvının ölçülmesi, bunda bir azalma olup olmadığının tespit edilmesi, bebeğin kalp atışlarının yazdırılması, kordonunda bası olup olmadığının tespit edilmesi (bebeğe giden kanın azalmasıyla ilgili bir belirtidir) gerekir.



Geç doğan bebeğin yaşayabileceği problemler nelerdir?
Zor bir doğum gerçekleşmesi ve bundan dolayı bebeğin uzun süre doğum eylemine maruz kalması, anne karnında doğum sırasında kordon basısı gibi bebeğe giden kanın azalması sonucunu doğurabilir. Bebeğin sıkıntıya girmesi durumlarına karşı bebek doğar doğmaz çok yakın takip edilmelidir.

Yine bir ihtimal olan bebeğin kakasını yapması, çok önemli bir sorun teşkil eder. Bebek doğar doğmaz burun kanalı, ağız boşluğu, hatta mümkünse tüm solunum sistemi temizlenmelidir. Bu, kadın doğum hekimi tarafından doğar doğmaz yapılabileceği gibi pediatri hekimi tarafından da yapılabilir. Ancak bir diğer ihtimal, tüm bunlara rağmen, bebeğin anne karnında solunum yollarına kakasının geçmiş olmasıdır. Bu durumda iyice temizlenme yapılmalı ve bebek bundan sonra gelişebilecek solunum sıkıntılarına karşı çok yakından takip edilmelidir
.
 
Geri
Üst