Gıda allerjisi nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Gıda allerjisi nedir nasıl tedavi edilir ?
Bir besin alerjisi, vücudun bağışıklık sistemi olağandışı gıdalara tepki vereceği zamandır. Allerjik reaksiyonlar genellikle hafif olmasına rağmen çok ciddi olabilirler.Bir gıda alerjisinin belirtileri vücudun farklı bölgelerini aynı anda etkileyebilir.Gıda allerjisi semptomları genellikle rahatsız edici gıdaları yedikten birkaç dakika ila iki saat sonra gelişir. Çocukların semptomlarını yetişkinlerden farklı bir şekilde iletebileceğini unutmayın.

gıda allerjisi.jpg




Bazen yemek yediğimiz gıdalara, tepki vermek çok yaygındır. örneğin fasulyeyi tükettikten sonra gaz olması ya da şarap içmekten kaynaklanan baş ağrısı gibi . Laktoza tahammülsüz iseniz, süt tüketirken ishale maruz kalabilirsiniz. Bunların hepsi, bağışıklık sistemi reaksiyonları olmadığı için alerjiden farklı gıda hassasiyetleri veya hoşgörüsüzlüklerin örnekleridir.

Herhangi bir gıda, alerjik reaksiyonu tetikleme potansiyeline sahiptir, ancak, gıda alerjilerinin çoğunun sebep olduğu birkaç gıdadır . Aslında çoğu gıda alerjisi bu sekiz gıdanın biri tarafından tetiklenir:

Yumurtalar
Süt
Buğday
Soya
Yer fıstığı
Fındık ağacı
Balık
Kabuklu deniz hayvanları

Genel olarak alerjisi olan insanlar yalnızca birkaç gıdaya tepki verirler. Bazen, bir gıdaya alerjisi olan bir kişi aynı zamanda diğer ilgili gıdalara alerjik olabilir. Buna çapraz reaksiyon denir.



Besin alerjilerinin belirtileri, hafif rahatsızlıktan acil tıbbi tedaviyi gerektiren şiddetli hayatı tehdit eden reaksiyonlara ( anafilaksi ) kadar değişir. Semptomlar, alerjik kimsenin rahatsız edici gıdayı her yediğinde ortaya çıkar. Gıda zehirlenmesi nin farklı türleri, gıda alerjisinde yaşanan belirtilere benzer belirtileri uyandırabilir. Çoğu zaman reaksiyon, kişinin yediği zehirli gıdaya karşı daha güçlüdür. Bir gıda alerjisi ile zehirlenme arasında ayrım yapmak için belirtileri olan kişinin doktora görünmesi gerekir.


Gıda alerjisi ya da gıda intoleransı bir noktada neredeyse herkesi etkiler.Belirtilerin ve semptomların çakışması nedeniyle hastanın bir gıda intoleransı veya alerjisi olup olmadığını belirlemek zor olabilir.

Ağız alerjisi sendromu

Bazı insanlar taze meyve veya sebze yedikten hemen sonra ağzında ve boğazında kaşıntı hissederler, bazen hafif şişme ile karşılaşırlar. Bu oral allerji sendromu olarak bilinir. Oral alerji sendromu genellikle şiddetli semptomlara neden olmaz ve meyve ve sebzeleri iyice pişirerek allerjenleri etkisiz hale getirmek mümkündür.

Besin allerjisi belirtileri ve bulguları nelerdir?

Besin alerjisinin tüm belirtileri, birkaç dakika ila bir saatlik bir yemek yiyince ortaya çıkar. Besin allerjisi, başlangıçta bir şekilde tecrübe edilebilir. Kaşıntı,yutmada zorlanma, nefes almada zorluk gibi. Ayrıca bulantı , kusma , ishal ve karın ağrısı başlayabilir. Bu arada, gıda alerjisinin gastrointestinal semptomları, çoğu zaman farklı gıda intoleransı tiplerinin belirtileri ile karıştırılan semptomlardır.

Cilt reaksiyonları:

Kaşıntı
Şişme ve deride döküntü
Solunum reaksiyonları:

Burun akması
Hapşırma
Öksürük

Gıda intoleransı nedir?

Gıda intoleransı bir bağışıklık sistemi yanıtı yerine bir sindirim sistemi tepkisidir. Gıdada bulunan bir şey kişinin sindirim sistemini tahriş ettiğinde ya da bir kişinin gıdayı düzgün bir şekilde sindiremediği ya da parçalamadığı durumlarda ortaya çıkar . Süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan laktoza karşı hoşgörüsüzlük en yaygın gıda intoleransıdır.

Gıda intoleransının belirtileri nelerdir?

Gıda intoleransı belirtileri şunları içerir:

Mide bulantısı
Karın ağrısı
Gaz, kramplar veya şişkinlik
Kusma
Mide ekşimesi
İshal
Baş ağrısı
Sinirlilik


Bazı gıda allerjisi semptomları oldukça şiddetli olabilir. (en şiddetli anafilaktik şok) Ancak astım ve laringeal ödem çok ciddi belirtiler olabilir. Ölümcül reaksiyonlar meydana gelebilir. Solunum ve kardiyovasküler komplikasyonlarla birlikte şiddetli hipotansiyon sonucu ölüm gerçekleşebilir.

Genel olarak bir gıda alerjisi bulgu ve belirtilerle belirlenir.Kişiye, tıbbi geçmişi ve reaksiyonun tetikleyicileri hakkında sorular sorulur. Kan testleri ve diğer testlere sadece anafilaksi gibi olağandışı koşullar altında ihtiyaç duyulmaktadır. Bazı insanlar alerjik reaksiyona neden olan gıdaları tespit edebilir, özellikle de reaksiyon belirli bir gıdayı tükettikten birkaç dakika içinde ortaya çıkarsa. Şiddetli bir reaksiyonda, birinci önceliğin solunum yolunu (nefes alma) ve kan basıncını korumaktır . Alerjik bir reaksiyonun önlenmesinin en iyi yolu, alerjiye neden olan yiyecekleri tanımlamak ve bunu önlemektir.
 
Şiddetli alerjik reaksiyonları tetiklediği bilinen 170 den fazla gıdalar vardır. En yaygın tetikleyiciler; yumurta, inek sütü, yer fıstığı, fıstık (kaşu ve badem gibi), susam, soya, buğday, balık ve kabuklu deniz ürünleri. Daha az bilinen tetikleyiciler ayrıca kivi meyvesi, muz, tavuk, hardal ve kerevizi de içerir. Çocukluk döneminde genellikle inek sütü, yumurta, soya ve buğday alerjileri olur. Bazı insanlarda çok az miktarda gıdaların bile hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon olananafilaksiye neden olabileceğini anlamak önemlidir.Gıda alerjisi için herhangi bir tedavi yoktur. Bir reaksiyonu önlemenin tek yolu, yiyeceklerden kaçınmaktır. Pratik olarak, tüm gıdalar, içindeki proteinlere duyarlı hale gelen bir kişide alerjik reaksiyona neden olma kapasitesine sahiptir.
 
Gıda alerjileri , genellikle doğal olarak oluşan bir protein olan belirli bir gıda veya gıda bileşenine karşı anormal immünolojik tepkilerdir.Gıda alerjileri ve hassasiyetleri, çoğu tüketici tarafından sorunsuzca tolere edilebilen gıdalar ya da gıda maddeleri tüketilirken nüfusta belirli kişileri etkileyen hastalıklardır. Gıda hassasiyetleri, diğer kaynaklı hastalık türlerinden, yalnızca popülasyondaki belirli bireyleri etkiledikleri için ayırt edilir. Gıda kaynaklı enfeksiyonlara, bulaşıcı bakteriler, virüsler ve parazitler neden olur. Alerjik bir reaksiyon, birisi alerjene maruz kaldıktan sonra semptomlar geliştiğinde ortaya çıkmaktadır.Kişi besini tükettikten sonra bir takım belirtiler yaşar.İlk önce şiddetli karın ağrısı,kusma ishal,ateş,halsizlik ve yorgunluk görülür. Gıda alerjisi her yaşta gelişebilir.
 
Bir gıda alerjisi, vücudun yanlış bir şekilde zararlı olduğuna inandığı bir gıda proteinine verilen bir bağışıklık sistemidir. Kişi, bu proteini içeren yiyecekleri yiyince, bağışıklık sistemi tepki gösterir.Besin alerjisinin belirtileri ve semptomları hafif, orta veya şiddetli olabilir. Dudakların şişmesi, karın ağrısı, kusma, dil şişmesi, boğazda şişme, solunum zorluğu, sürekli baş dönmesi gıda zehirlenmesinin belirtilerindendir.Gıda alerjileri ciddi olabilir, bu da anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit eden reaksiyonlara neden olur. Anafilaksi acil tedavi ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.Gıda zehirlenmesi, genellikle, az miktarda yiyecek yiyip 20 dakika ile iki saat arasında ortaya çıkar ve hızla hayati tehlike oluşturabilir.
 
Geri
Üst