Gıda Mühendisliği

#1
Gıda Mühendisliği
Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. Tarım, Orman, Sağlık, Maliye ve Gümrük, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir. Programın Amacı: Gıda mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir.
Gıda Bilimi: Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.

Gıda Teknolojisi: Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk ıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü derslerde yoğunlaşılmaktadır. Öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır.
Gereken Nitelikler: Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurabilmeleri beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" ünvanı verilmektedir. Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır. Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmele r bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler.
Çalışma Alanları:: Gıda mühendisliği bölümü mezunları, Tarım, Orman ve Köyişleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler. Gıda mühendisleri, özel, (et, süt vb.) konularda uzmanlaşmış gıda teknologlarından farklı olarak yukarıda belirtilen ünvanlarla kendi mühendislik alanlarının tümünü kapsayan konularda çalışabilirler. Gıda mühendisliği yeni gelişmekte olan bir alan olduğu için bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.



 
#2
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Merhaba arkadaşlar. Ben meslek hakkında değil de trakya ü. gıda mühendisliği bölümü hakkında yorum yazacağım. Özellikle yeni tercih yapan arkadaşlar lütfen uyarımı dikkate alın. Bizim ağzımız yandı sizin yanmasın. T.Ü. de dört yıllık olan bir bölümdür puanları araştırırsanız da diğer üni lere göre düşüktür ama 4 yılda mezun olan kimse yok arkadaşlar ben lisede takdir teşekkür ile dönem bitiriyordum. Bu üniversitede 4 yıllık bölüm zor bela 6 yılda bitti.Bu yıl 4. sınıflardan kep töreninde mezun durumunda bir kişi bile yoktu yani dörtlerden mezun VERMEDİ. Çok fazla yazamayacağım bölüm belalı lütfen araştırın facebookta grubumuz var 3. veya 4. sınıflardan birilerine mesaj atın size yardımcı olacaklardır. NOT: bölümü zor kılan kişi bölüm başkanı Z. katnaş'dır. Bu sıralar bimer' den çok şikayet alıyormuş. İyice araştırın arkadaşlar bize çok çektirdi artık başkaları çekmesin
 
  Bebeklerde katı gıdalara geçiş hakkında benzer konular Forum Cevap Tarih
Sindirime yardımcı olan gıdalar Sindirime yardımcı olan gıdalar
Sindirim, enerjinin enerji, büyüme ve hücre onarımı için kullandığı besin maddelerini parçalamak için önemlidir. Vücudun düzgün çalışması için sağlıklı bir sindirim sistemi gereklidir. Sindirim sistemimiz bozulduğunda, besinlerin hücresel...
Tüm Sağlık Konuları 0
Bebeklere ne zaman katı yiyecekler verilebilir ? Bebeklere ne zaman katı yiyecekler verilebilir ?
Bir bebeği katı gıdaya tanıtmak, birçok ebeveynin sabırsızlıkla beklediği bir kilometre taşıdır. Ancak, bir bebek gerçek yemek yemeye başlamadan önce, gelişimsel olarak hazır olmalıdır. Gelişim her bebekte farklı şekilde ilerler, bu...
Çocuk Sağlığı ve Eğitimi 0
İnsan sağlığını hiçe sayan gıda hileleri İnsan sağlığını hiçe sayan gıda hileleri
Son zamanlar da gıdalara uygulanan hile haberlerini mutlaka görmüş yada okumuşsunuzdur. İş öyle bir haddeye geldi ki birazdan sizlere paylaşacağım akıl almaz gıda hilelerini okuduğunuz da pes diyeceksiniz. İnsan hayatını hiçe sayan ve sırf üç...
Faydalı Bilgiler 0
Gıda allerjisi nedir nasıl tedavi edilir ? Gıda allerjisi nedir nasıl tedavi edilir ?
Bir besin alerjisi, vücudun bağışıklık sistemi olağandışı gıdalara tepki vereceği zamandır. Allerjik reaksiyonlar genellikle hafif olmasına rağmen çok ciddi olabilirler.Bir gıda alerjisinin belirtileri vücudun farklı bölgelerini aynı anda...
Tüm Sağlık Konuları 3
Bebeklerde katı gıdalara geçiş Bebeklerde katı gıdalara geçiş
Katı gıdalara geçişi genelde ya bebek sütten kesildiğinde yada tamamlayıcı bir beslenme olarak adlandırılır.Katı gıdaları bebeğinize tanıtmak gerçekten büyük bir kilometre taşıdır. Bu kilometre taşı çok eğlenceli ve çok endişe...
Tüm Sağlık Konuları 3

Benzer Konular