Hamile kalmak için beslenme nasıl olmalıdır ?

Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalmak için beslenme nasıl olmalıdır ?
Kısırlık bir erkek ve bir kadın arasında (korunmadan) düzenli ilişkiye rağmen 12 ay içinde gebelik elde edilmemesidir.Çiftlerin yaklaşık% 9 ila 15'i doğurganlık problemleri yaşar. Kısırlık erkekleri ve kadınları etkileyebilir.Kadınlarda kısırlık, çeşitli sorunlardan dolayı olabilir.Erkeklerde kısırlık genellikle çok az sperm, düşük sperm kalitesi veya düzgün hareket etmeyen spermlerden kaynaklanır . Bunların yanı sıra nedensiz kısırlıkta olabilir. Peki hiç bir sorun yoksa hamile kalmak için ne yapmalı ? Sağlıklı olmak, hamilelik şansını artırabilir, çünkü sperm ve yumurtaların sağlığını iyileştirir, ereksiyon problemlerini önler ve erkeklerin ve kadınların hormonlarını dengelemeye yardımcı olur. Bildiğimiz gibi, sağlıklı yiyecekler yemek ve daha fazla hareket etmek, sağlıklı kilo aralığının üzerindeyseniz bir kaç kilo vermenin en iyi yoludur . Hamile kalmak isteyenler ne yemeli, hamile kalmaya yardımcı olan yiyecekler varmıdır ? Merak edilen bu soruların yanıtlarını makalemizin devamın da bulabilirsiniz.




hamile kalmak isteyenler ne yemeli.jpg





Kısırlık, kadın partner, erkek partner veya her ikisindeki tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Tedavi tipik olarak kapsamlı bir öykü ve fiziki muayene ile başlar ve bunu doktorunuzun danışara tanı testi ve uygun bir tedavi planının geliştirilmesi izler. Kadının yaşı, bir çiftin başarılı bir hamilelik olasılığını belirlemede en önemli faktördür. Kadınlarda doğurganlık yaş arttıkça azalmaktadır. Kadınlar için testler sıklıkla yumurtaların doğurganlık potansiyelini ölçerek başlar bu basit bir kan testi ile değerlendirilebilir.Yumurta kalitesi bir kadının yaşından diğer faktörlerden daha fazla etkilenir . Yumurta kalitesi yumurtlama düzenliliği ve hormon sistemi ile ilgili diğer faktörler ile değerlendirilir. Anormal yumurtlama, hipofiz problemleri, luteal faz defekti, polikistik overler, tiroid hastalığı, adrenal bez hastalığı, yüksek prolaktin düzeyleri, diyet değişiklikleri, kilo problemleri, egzersiz düzenleri, sigara, alkol, stres ve diğer faktörlerle ilişkili olabilir.




Pelvik organlar sıklıkla bir Histerosalpingogram (HSG) veya muhtemelen bir Sonohysterogram ile değerlendirilir. Bir HSG, bir sıvının uterus ve fallop tüplerine enjekte edilmesini içerir; daha sonra tüp açıklığını, uterusun şeklini ve uterus içindeki polipler, fibroidler ve skar dokusu gibi olası lezyonları kontrol etmek için X ışınları ile fotoğraflanır. Sonohisterogram, rahim içinde az miktarda sıvı ile yapılan bir ultrasondur. Bazen bir histeroskopi veya laparoskopi de yapılır. Bu tanı adımlarının atılmasından sonra, siz ve doktorunuz tedavi sürecindeki bir sonraki adıma karar vereceksiniz - ki bu da zaman zaman daha ayrıntılı testler gerektiriyor. Erkekler için ilk değerlendirme, sperm sayısını, sperm morfolojisini (şekli) ve hareketliliğini (hareketli sperm yüzdesi) ölçmek için 2 semen analizini içerir. Düşük sperm kalitesine katkıda bulunabilecek daha yaygın yaşam tarzı modellerinden bazıları şunlardır ancak bunlarla sınırlı değildir: jakuziler gibi ısı kaynaklarına aşırı maruz kalma, zührevi hastalıkların tıbbi geçmişi, tıbbi prostat enflamasyonu öyküsü ve sigara kullanımı veya aşırı alkol veya başka bir ilaç kullanımı. Tedavide ilk adım, test ile özel olarak teşhis edilmiş sorunları çözmektir.


hamilelik öncesi diyet listesi.jpg




Hamile kalmak için ne yemeli ibrahim saraçoğlu yeterli yumurta sayısı olmadığı için hamile kalamayan bayanlara incir kürü tavsiye etmektedir.2,5 bardak klorsuz kaynayan suyun içine15 adet kuru incir ilave ederek ağzı kapalı bir şekilde 20 dakika kaynatın. Yemeklerden 15 dakika önce aç karnına bunu tüketin . Kuru incir kürü, iki kez 21 gün uygulanır ve her 21 gün tamamlandığı zaman 7 gün ara verilir. Toplam uygulama süresi 42 gün olmalıdır.Diyet ve diğer ilgili yaşam tarzı seçimlerinin doğurganlık üzerindeki etkisi göz ardı edilmemelidir.Hem erkek hem kadın hastalar, kilolu ya da obez olmanın doğurganlıkları üzerinde belirgin bir etkisi olabileceğini bilmelidir. Erkek ve dişi üreme sistemleri, düzgün çalışması için hassas bir hormon dengesine güvenir ve düşük veya yüksek vücut ağırlığı nedeniyle bu sistemlere stres uygulandığında, doğal kimyasal ritimleri bozulmaya başlar.



Hamile kalmak için ne yemeliyim ?





Özellikle, obez veya düşük kilolu kadınların daha yüksek kısırlık oranına sahip oldukları söyleniyor.Ayrıca, aşırı kilo, çoğunlukla düzensiz döngüler ve tutarsız yumurtlama nedeniyle, kadınlarda yaygın bir kısırlık nedeni olan kistik over sendromunun (PKOS) gelişmesi ve kötüleşmesiyle ilişkilendirilmiştir.İdeal olarak, hamile kalmaya çalışan kadınlar, gebe kalmadan önce (ideal olarak üç ay) diyetlerinde bazı düzenlemeler yapmaya başlamalıdır. Akdeniz tarzı bir diyetin hamile kalmakta zorluk çekme riskini azalttığı söyleniyor.Diyet ve doğurganlık arasındaki ilişki halen araştırılıyor olsa da, bu tür bir diyet sağlıklıdır. Hamilelik şansını arttırmanın yolları vardır. Bu beslenmenizden yaşam şeklinize kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Öncelikle sağlıklı beslenin ve ideal kilo aralığında olun. Üreme ile ilgili her hangi bir problemniz yoksa yumurtlama günlerinde ve öncesinde ilişkide bulunun bu gebe kalma şansınızı artırır.





hamile kalmak için beslenme önerileri.jpg



Hamile kalma yöntemleri nelerdir ? Erkek ve dişi doğurganlık, doğru hormon dengesi dahil olmak üzere bir çok faktöre bağlıdır. Bazı çevresel faktörler vücudunuzdaki hormon seviyelerini etkiler ve doğurganlığınızda fark yaratabilir.Sigara içiyorsanız ve hamile kalmaya çalışıyorsanız, şimdi bırakmanın tam zamanı . Sigara içmek yumurta olgunlaşmasını, folikül gelişimini ve yumurtlama oranlarını bozabilir. Bırakılması zor olsa da, hamile kalmaya çalışırken fark yaratabilir. Trans yağların işlenmiş tahıllar, hamur işleri, turtalar, cipsler, kekler ve diğer iyi şeyler dahil olmak üzere doğurganlığı etkilediği bilinmektedir. Ayrıca, balık doğurganlık için harika ve hamilelik sırasında, sardalye ve ton balığı gibi daha düşük civa seviyelerine sahip daha küçük balıkları seçin. Sağlıklı besleniyorum ama hamile kalamıyorum hamile kalmak için ne yapmalıyım diyorsanız ? Eşinizin sperminde sizin yumurtlamanızda bir sorun yoksa ovülasyon kitlerinden kullanarak yumurtlama gününüzü belirleyin. Ayrıca vücudunuzdaki değişiklikleri izleyerek yumurtlama döneminizi tespit edebilirsiniz. Yumurtalamdan bir kaç gün önce ve yumurtlama gününde hamile kalma oranınız yüksek. İlşkiden sonra kalçanızın altına yastık koyun ve en az yarım saat ayaklarınızı yükseğe dikerek uzanın.



Doğum kontrolünü durdurduktan sonra adet döngüsünün düzenlenmesi zaman alabilir. Döngünüz hakkında bilgi edinin, böylece onu izleyebilir ve en verimli zamanınızı belirleyebilirsiniz. Fazla kilolu, az kilolu, aşırı egzersiz yapan veya yüksek stres düzeylerine sahip kadınların düzenli olarak yumurtlama olasılığı daha düşüktür ve bu da gebe kalmayı zorlaştırabilir.Bir aile kurmaya hazır olduğunuzda, hamilelik öncesi sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzını takip etmek yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Amaç doğurganlığınızı arttırmak ve sağlıklı bir hamilelik için kendinizi hazırlamaktır.Diyet ve yaşam tarzı seçimlerinin doğurganlığınız üzerinde önemli bir etkisi olabilir. İyi yemek yemek ve sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek hamilelik öncesinde ve sırasında önemlidir.



Hamile kalmak için ne yapmalıyım ?







Söylemesi yapmaktan daha kolay ama stres gerçekten doğurganlığınızı ve gebe kalma şansınızı etkiliyor. Stresinizi yönetin her gün yürüyüş yapın, yoga ve meditasyonda size iyi gelecektir.Muhtemelen hepsini önceden duymuşsunuzdur, ancak bazı kimyasallar gebe kalma riskiniz de dahil olmak üzere sağlığınızı gerçekten etkileyebilir. Şimdi, tamamen doğal ve düşük toksinli ürünlere geçme zamanı. Buna temizlik ürünleri, makyaj malzemeleri, şampuanlar ve hatta sabunlar dahildir. Ve hanımlar daha önce beslenmenin doğurganlık üzerinde etkilerini belirtmiştik. Hamilelik öncesi diyet listesi hazırlamanıza yardımcı olacak önemli besinler hakkında bilgiler vereceğiz. Doğurganlığı teşvik edici belirli bir diyet bulunmasa da, çeşitli sağlıklı besinler yemek , kalsiyum, protein ve demir gibi kritik önemli besin öğelerini yeterli depolar vererek bir kadının vücudunu hamileliğe hazırlamaya yardımcı olabilir. Bu, çeşitli meyveler ve sebzeler, yağsız protein, kepekli tahıllar, süt ürünleri ve sağlıklı yağ kaynaklarını yemek anlamına gelir.



Tekli doymamış yağlar genellikle iyi yağlar olarak bilinir. Daha fazla avokado, fındık ve tohum yiyin ve yemek pişirmek ve salata soslarında zeytinyağı ve kanola yağı kullanın.Trans yağ içeren yiyecekleri sınırlandırın.Düşük glisemik indeks (GI) ve glisemik yük (GL) karbonhidratları seçin.Bu yiyecekler arasında kuru fasulye, baklagiller, taze meyveler,% 100 tam tahıllı ekmekler, yulaf ezmesi, kinoa ve nişastalı olmayan sebzeler bulunur. GI, karbonhidrat içeren bir yiyeceğin kan şekeri ve insülin seviyelerini ne kadar ve ne kadar hızlı arttırdığının bir ölçüsüdür. Yiyecekler 1-100 arasında derecelendirilir. Genel olarak, düşük GI değerine sahip yiyecekleri yemek, kan şekeri seviyelerinde yavaş bir artışa ve daha az insülin sekresyonu ile sonuçlanır.Genel olarak, beyaz pirinç, ekmek ve makarna gibi işlenmiş karbonhidratları ve çoğu kraker, cips, kurabiye ve diğer paketlenmiş yiyecekleri sınırlandırın. Bu, hamile kalmaya çalışan herhangi bir kadın için faydalıdır ve özellikle PKOS (Polikistik Over Sendromu) varsa önemlidir .



Daha fazla vejetaryen demir kaynağı yiyin.İyi vejetaryen demir kaynakları arasında ıspanak, fasulye, baklagiller, kuru erik ve kaju bulunur.Tam yağlı süt ve süt ürünleri tüketin. Örnekler tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt veya peynirdir.Fazla kilolu veya az kilolu olmak vücuda baskı yapar. Bu, hormon üretimini bozar, normal adet döngüsünü keser ve yumurtlamayı ve doğurganlığı bozar.Gebelikten önce kilo vermek doğurganlığı iyileştirebilir ve erken doğum, gebelik diyabeti, preeklampsi (gebelik sırasında çok yüksek kan basıncı) ve bazı doğum kusurları gibi gebelik komplikasyon riskini azaltabilir. Ayrıca, doğurganlık tedavisi obez olmayan kadınlarda genellikle daha başarılıdır.Düzenli fiziksel aktivite metabolizmayı arttırır ve üreme sisteminizi optimize eder. Egzersiz, yumurta üretimine ve olgunlaşmasına yardımcı olan hormonları serbest bırakan endokrin bezlerini uyarır. Egzersiz aynı zamanda doğurganlık için ilave bir fayda olan stresi azaltır.



Birçoğumuz yeterli miktarda D vitamini sağlamak için güneşe maruz kalmıyoruz. Diyetlerimiz de yeterince D vitamini vermiyor. Doğal olarak çok az sayıda besin D vitamini içerir.Gebe kalmaya çalışırken D vitamini seviyenizi kontrol ettirmek önemlidir.Kafein, kahve, çay, çikolata, soda ve enerji içeceklerinde bulunan tanınmış bir uyarıcıdır. Çoğu kadın kafeini sınırlandırmanın hamilelik sırasında önemli olduğunu bilir, peki ya hamile kalmadan önce? Günlük kahvenizi tüketme şansınızı etkileyebilir mi? Cevap evet, ancak ne kadar kafein tükettiğinize bağlı. Yeterli uyku sağlığınız, doğurganlığınız ve sağlıklı bir hamilelik için önemlidir . Yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun. B vitamini (B9) hamileliğinizden önce (ve sırasında) alabileceğiniz en önemli besinlerden biridir . Folik asit içeren besinleri tüketin.Kalsiyum üreme sisteminizin sorunsuz çalışmasını sağlar. Yumurta, yoğurt , peynir laha ve brokoli tüketin.Daha fazla meyve ve sebze yiyin.Şeker alımınızı sınırlandırın. Yeme alışkanlıklarınızı analiz edin. Bu önerileri dikkate alırsanız gebe kalma şansınızı artırabilirsiniz. Düzenli ilişkiye rağmen bir yıl içinde gebelik elde edemezseniz çift olarak mutlaka hekime görünün..
 
Geri
Üst