Hamile kalmak için ideal yaş nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalmak için ideal yaş nedir ?
hamile kalma yaşı sınırı,hamile kalma yaşı en erken,36 yaş hamilelik riskleri,hamilelik yaşı 40,40 yaş üstü hamilelik belirtileri,kaç yaşına kadar hamile kalınabilir,34 yaş gebelik,yaşa göre hamile kalma oranları

hamile kalmak için ideal yaş.png




Bebek sahibi olmak için mükemmel yaş var mı? Aile kurmak kolay bir karar değildir. Gerçek şu ki, her yaşta çocuk sahibi olmanın avantajları ve dezavantajları vardır. Ayrıca, finansal durum, içinde yaşadığınız toplum ve her iki ebeveynin kariyer beklentileri gibi faktörler de bir aile kurmak için doğru zamanı seçmede de rol oynar. Tüm bu faktörler hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak, hamile kalmanız için en iyi yaşın hangisi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır. Bir kaç kriteri yerine getirmek için, çiftler çocuk sahibi olmayı geciktiriyor. Ama ne zamana kadar bir kadın gebeliğini geciktirebilir? Hamile kalmak için en iyi yaş nedir? Makalemizin devamında merak edilen bu sorular hakkında detaylı bilgiler verilecektir. Daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin..




Gebelik için en iyi yaş nedir? Bu sorunun cevabı, sorulan kişiye bağlı olarak değişecektir. En iyi tanımı da bireysel koşullara göre farklılık gösterecektir. Bir kadının yaşı, doğurganlığını etkileyen en önemli faktördür.Bir kadının hamile kalması için doğru yaş, fiziksel, duygusal, maddi ve sosyal olarak annelik sorumluluklarına hazır olduğu zamandır. Bir kadından diğerine göre değişir, ancak genel olarak, anketlerin ve çalışmaların çoğunluğu, hamile kalmak için en iyi yaşın 20 ile 35 arasında olduğunu gösteriyor. 20-35 yaşın tercih edilen yaş olarak kabul edilmesinin nedeni, bu yaş grubundaki kadınların gebelik için fiziksel olarak daha iyi hazırlandıklarıdır. Herkesin kendi sebepleri vardır ve her birinin erken veya geç çocuk sahibi olmasının artıları ve eksileri vardır. Bazıları için 20-25 yaş arası bir bebek sahibi olmak için mükemmel bir zaman olabilirken, diğerleri 30 yaşından önce bir çocuk sahibi olmayı düşünemezler. İşte farklı yaşlarda hamileliğin artıları ve eksileri.




20-25 Yaş Sırasında gebelik kadınların en yüksek doğurganlıkta oldukları ve hamilelik şansının en yüksek olduğu yaştır. Hayatın bu noktasında, en yüksek sayıda kaliteli yumurtaya sahip olacaksınız ve bu dönemde düşük riskli hamilelik ve sağlıklı bir bebek doğurma şansı en yüksek seviyededir. Ayrıca, bu evrede kronik bir sağlık durumunuz daha az olasıdır ve hamilelik boyunca gerekli olan tüm enerjiye sahip olacaksınız. . Bu durumda düşük yapma şansı en düşük düzeydedir ve bebekler sıklıkla kromozomal problemlere yatkın değildir.26-29 yaşları, özellikle yeterli beslenme ve zindelik ile sağlıklı bir yaşam tarzı olan kadınlar için hamilelik için iyi bir zaman olarak kabul edilir. Bu süre zarfında, hamilelik zorlukları için fiziksel ve zihinsel olarak hazırlanacaksınız.40 yaşına geldiğinizde gebe kalmak gittikçe zorlaşıyor.Ayrıca hipertansiyon ve gestasyonel diyabet gibi gebelik rahatsızlıklarının gelişme olasılığı daha yüksektir.Düşük doğum riski dört gebelikte bir tanesidir ve maternal yaşla birlikte kromozom anomalileri de artmaktadır. Yaşla birlikte hormonal değişikliklere bağlı olarak çoğul gebelikte olabiliyor.




Rakamlar, 40 yaşın üstündeki kadınların infertilite ile mücadele ettiğini göstermektedir.Aynı zamanda gestasyonel diyabet geliştirme riski çok yüksektir. 40 yaşın üzerindeyseniz, ek testler ve gebeliğin yakından izlenmesi gerekli olabilir.Gebe kalmadan önce sağlıklı olmak, hamilelik dönemindeki yaşınızdan daha önemlidir. Dengeli bir diyet, düzenli egzersiz ve uygun doğum öncesi bakım, kaç yaşında olursanız olun, düzgün bir hamilelik ve sağlıklı bir bebeğiniz olmasına yardımcı olabilir. Bir çift hamile kalmaya çalışırken, erkeklerin doğurganlığı da önemli bir faktördür. Bir erkeğin doğurganlığı her yıl 41 ve 45 yaşları arasında yüzde yediye kadar azalır. Düşme bundan sonra hızlanır. Annenin yaşına bakılmaksızın, babanın yaşı 45 yaşın üzerindeyse, düşük yapma riski artar. Yaşlı erkeklerden doğan çocuklar ayrıca otizm, ruh sağlığı sorunları ve öğrenme güçlüklerine karşı daha savunmasızdır. Spermin hacmi ve motilitesi bir erkek yaşıyla azalır. Testosteron seviyeleri 40 yaşından sonra düşme eğilimi gösterir . Steroidler, anti-depresanlar, antifungal ilaçlar ve diüretikler gibi belirli ilaçlar da bir erkeğin doğurganlığını olumsuz yönde etkileyebilir.



20'li yaşlarda gebe kalmak bazı kadınlar için ideal bir yaş olmayabilir, ancak hala en verimli yaştır. Kadınlar daha düşük bir ağırlıktadırlar, bu nedenle hamileliği kolayca yönetebilirler. Bu yaştaki kadınlar hamilelik sorunlarının üstesinden gelmek için duygusal olarak hazır olmayabilirler. 20 ila 24 yıl arası kadınların en doğurgan olduğu zamandır hamile kalmaları daha kolaydır..Sağlıklı bir bebeğe sahip olma riski ve düşük riskli gebelik bu yaştaki en yüksek oranlardır.Hamilelik evresinden geçmek için yeterli enerjiye sahiptirler ve kronik durumlara yakalanma olasılıkları daha azdır. 25 ila 29 yıl arası gebelik şansı şansı hala yüksektir. Yüksek kaliteli yumurta üretimi vardır. Hamilelik risklerinin oranı düşüktür. Kadınlar, hamileliği ele almak için fiziksel ve zihinsel olarak hazırdır.30 ile 34 yaş arası doğurganlığınız yavaşlamaya başlayabilir. Yüksek tansiyon, gestasyonel diyabet riski artmaktadır. 35 ila 39 arası gebelikte Gestasyonel diyabet, preeklampsi ve hipertansiyon gibi daha büyük gebelik koşulları riski vardır.35 yaşından sonra doğurganlık önemli ölçüde azalmaya başlar.Düşük yapma riski ve kromozom anomalileri yüksektir.



Uzmanlar hamileliğin en iyi yaşının 20'lerin ortasında olduğunu söylüyorlar. Yani, doğurganlık 24 ila 25 yaşlarındaki bir kadın için zirvede.Yaşlandıkça, vücudunuzdaki diğer tüm organlar gibi, yumurtalıklarınız da yaşlanır ve yumurtalar hamile kalmak için daha az uyumlu hale gelir. Genç yaşta hamile olmanın avantajı, bebeğinizin genetik anormalliklere sahip olma şansını azaltan yumurtalarınızın canlılığıdır. 20'li yaşlarda hamile kalmak, Down Sendromu ve genetik olduğu belirtilen diğer doğum kusurlarına sahip olma olasılığınız düşük olduğundan daha sağlıklıdır. İstatistiksel olarak, risk faktörü düşükler söz konusu olduğunda 20'li yıllarda yüzde 10 civarındadır. 30'lu yılların ortalarında yaklaşık yüzde 20'dir. Risk seviyesi, 40'lı yaşların başında kadınlar için yaklaşık yüzde 35'dir.Biyolojik bir bakış açısıyla, hamileliğinizin daha erken yaşta olması daha iyidir. Bununla birlikte, bunların hepsi fiziksel ve biyolojik görünümlerdir. Bunlardan başka, hamile kalmak için seçim yapmak için her şey konfor düzeyinize bırakılmıştır.



Kırk yaşında olanlar hamile kalmak için ne yapmalı ?




Bir kadının gebe kalma yeteneğinde yaş her zaman önemli bir rol oynamıştır. Üreme kararlarınızı etkileyecek sosyal faktörlerin yanı sıra biyolojik kısıtlamalar da vardır. Doğurganlık, kadınlar yaşlandıkça, doğum komplikasyonlarının risklerinin arttığını göstermektedir. Komplikasyonlar, sezaryen ile doğumun yanı sıra gestasyonel diyabet, plasenta previa ve plasenta abrupsiyonu da içerebilir.Biyolojik olarak konuşmak gerekirse, 20'li yaşlar hamilelik için en uygun zaman . Doğurganlık yüksektir, komplikasyon riski düşüktür ve çocuğunuzla ilgilenirken yüksek enerjiye sahipsiniz.Maternal yaşla birlikte kromozom anomalisi riski artmaktadır.Biyolojik saat bir yaşam gerçeğidir, hamile kalma planınızı oluştururken yaşınızı ve sağlığınızı göz önünde bulundurun. İleri yaşta gebelikte Gestasyonel diyabet geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Sadece hamilelikte ortaya çıkan bu tip diyabet, kadınlar yaşlandıkça daha yaygındır. Kan şekerinin diyet ve fiziksel aktivite ile sıkı kontrolü şarttır. Bazen ilaç da gereklidir. Gestasyonel diyabet aynı zamanda prematüre doğum, hamilelik sırasında yüksek tansiyon ve doğumdan sonra bebeğinizin komplikasyonları riskini artırabilir. Çoğul gebelik geçirme olasılığınız ileri yaşta daha yüksektir. Aynı anda birden fazla yumurtanın salınmasına neden olabilecek hormonal değişikliklere bağlı olarak çoğul gebeliğe sahip olabilirsiniz.




40 ile 45 yaş arası hamile kalma şansı daha düşüktür.Düşükler, ektopik gebelikler, diyabet, preeklampsi, plasental problemler, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi daha büyük gebelik komplikasyonları riski vardır.Sezaryen geçirme şansı daha yüksektir.Hamilelik dikkatli bir şekilde yönetilmelidir ve bebekte Down sendromu gibi anormallikleri taramak için amniyosentez veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi ek testlere ihtiyaç duyabilir . Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanız, sağlığınıza dikkat etmeniz ve derhal sağlık sorununuzu ele almanız koşuluyla 40 yaşında bile hamile kalabilirsiniz. Yaşınıza bakılmaksızın, hamile kalmayı planlıyorsanız ; tıbbi geçmişinizi gözden geçirmek için hekime görünün.Doktorunuza danıştıktan sonra folik asit takviyeleri almaya başlayın.Bir egzersiz rutini izleyin. Yumurtlama zamanınızı belirleyin ve döngününüz boyunca en bereketli dönem boyunca ilişkide bulunun.Cevapsız adet dönemleri veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi sorunlar varsa, mutlaka hekime görünün.Çocuk sahibi olmanız önceliklerinize, koşullarınıza ve bakış açınıza bağlı kişisel bir karardır. Bu nedenle, hamile kalmak için doğru zaman sizin ve eşinizin buna hazır olduğunuzu düşündüğü zamandır.
 
Geri
Üst