Hamileliğin başlangıcında gögüslerde değişim

Uzman SühaN

Administrator
Hamileliğin başlangıcında gögüslerde değişim
Hamilelik dönemin de her kadının gögüslerinde mutlaka değişiklikler meydana gelir. Bu değişikler , genelde gebeliğin ilerleyen haftaların da başlar. Hamilelikte gögüslerde değişim ne zaman başlar , hamilelikte gögüslerde ne gibi değişiklikler meydana gelir ? Tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz..

Hamilelik şüphesi olan bayanlar ,genelde adet gecikmesi olmadan gögüslerinde değişiklik olduğunu söyler. Bu değişiklikler gögüslerde büyüme, damarlaşma ve ağrıdır. Oysa bunlar sadece hamileik belirtisi değildir. Adete bir kaç gün kala da bu yakınmalar görülebilir. Bu yüzden gögüslerim çok şişti , gögüslerimde damarlaşma var hamilemiyim gibi sorulara kesin net cevap veremeyiz. Gebeliğin teyidi belirtilere göre yapılmaz .Ancak ve ancak gebelik testi yapılarak hamilelik anlaşılabilir.


Hamileliğin ilerleyen haftaların da kadınların gögüs uçları koyulaşmaya başlar. Etrafın da küçük kaparcıklar , pürüzler oluşur . Bunlara ek olarak gögüsler hassaslaşır ve büyüme , genişlemeye başlar. Bu değişimler den gögüs sızlması 4-8 . haftalarda , Gögüs büyümesi 6-8 . haftalarda , sarı sütün gelmesi 12. haftadan sonra başlar. Hamilelikte gögüste olan değişimleri tüm ayrıntıları ile anlatmaya devam edicez .


Öncesi ; Gebelik boyunca vücutta oluşan değişimler adlı konumuzu da incelemenizi öneriyoruz.




gebelikte gögüste değişim.jpg




Tüm gebelerde aynı şekilde ve de mutlaka görülmemekle birlikte memelerde ortaya çıkan değişimler gebelik belirtileri arasında en çok öne çıkanlardan biridir. Memelerin büyümesi, hassaslaşması ve çok daha duyarlı hale gelmesi gebelik boyunca yoğun olarak salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının doğal bir sonucudur. Gebelik boyunca meydana gelen bu değişimlerin aslında tek bir amacı vardır: Dünyaya gelmek üzere olan bebeğinizi emzirmeye hazırlık! Eğer ikinci ya da daha fazla gebeliğinizi yaşıyorsanız muhtemelen memenizdeki değişimleri lk gebeliğinizde olduğu kadar şiddetli hissetmeyecksiniz. Bunun için endişelenmenize gerek yok.Çünkü bu sık rastlanan bir durumdur ve süt miktarı ile uzak ya da yakından bir ilgisi yoktur.

Areola yani meme ucu

Gebelik boyunca memelerinizde ortaya çıkan değişimler, sadece büyüme ile sınırlı değildir. Bunlara ek olarak areola adı verilen meme ucundaki kahverengi alan da genişler ve üstünde pütürlü, pürüzlü bir alan oluşur. Bu renk doğumdan sonra azalsa da tamamen kaybolmaz . Pütürlü yapı ise aslında yağ bezlerinden oluşur ve doğumdan sonra eski durumlarına döner. Memenin üstüne bakıldığında adeta bir harita gibi mavi toplardamarlar görünür hale gelmiş olur. Çünkü bu topladamarlarla her türlü besin ve sıvı bebeğe taşıınır.

Memelerde hissedilen acı ve ağrı ise gebelerin en çok zorlandığı değişimlerden biridir. Gebelik boyunca memeler, normal boyutlarının neredeyse üç katı kada büyür.Dolayısıyla bu da anne adayı için acı demektir.Öte yandan gebelik boyunca memeleri desteklemek ve uygun bakımları yapmak memelerin doğumdan sonra sarkmasını engellemesi açısından önemlidir.Bunun için ayrıca mutlaka uygun sütyenleri tercih etmelisiniz.

Eğer memelerinizin küçük olduğunu düşünüyorsanız ilk gebeliğinizde büyüyen memeleriniz aynı büyüme oranını ikini ve daha sonraki gebelikte göremeyebilirsiniz.Bunun sebebi memelerin ilk gebelikte maruz kaldıkları hormonal değişimlere aynı oranda tepki vermemeleridir. Bu durumda memeleriniz birden bire ve dikkat çekici şekilde büyümez ancak gebelik boyunca azar azar büyüyerek bu boyutları emzirme süreci başlayana kadar korurlar.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, memelerinizin birden bire büyümesi ve sonra aniden eski haline geri dönmesidir. Eğer böyle bir şey yaşarsanız mutlaka hekiminize başvurmalısınız.

Memedeki değişimlerin kronolojisi
Gebelik boyunca memelerde meydana gelen değişimleri gebelik haftasına göre listelemek gerekirse şöyle bir tablo yapabiliriz:

Gebeliğin 4 ila 6. haftası: Memelerde sızlama ve ağrının başlaması,dokunmaya karşı hassasiyet oluşması.

Gebeliğin 6 ila 8 haftası: Memelerde büyümenin hız kazanması ve gerginlikten dolayı artan kaşıntının ortaya çıkması. Meme başlarında büyüme ve areolanın koyulaşmaya başlaması.

Gebeliğin 12. haftasından sonra: Memeden kolostrum denen sarı sütün gelmesi. Bu süt aynı zamanda bebeğin doğumdan sonra emdiği ilk süt olacağı için çok özeldir.

Gebelik boyunca meydana gelen hormonal değişiklikler kan akışını artırır. Bu değişiklik memeyi de etkiler. Memelerde şişkinlik ağrı, sızlama, dokunmaya karşı hassasiyet gibi değişiklikler olur. Memede meydana gelen duyarlılık gebeliğin en erken işaretlerinden birisidir. ( Gebelik Belirtileri ) Genelde 4. – 6. hafta arasında başlar ve gebeliğin ilk bölümünün sonunda sonlanır.

Gebeliğin 6 .– 8. haftalarında itibaren memelerde büyüme gözlenir ve bu gebelik boyunca devam eder. Gerginlikten dolayı memede kaşıntı da meydana gelebilir. Meme uçlarında büyüme ve koyulaşma olur. Areolada küçük yumrular meydana gelebilir.

Gebeliğin 3. ayında memeden kolostrum denilen bir madde üretilir. Bu bebeğin ilk emmeye başladığı zamanki özel sütü olacaktır.

Memedeki ağrıyı azaltmak için…

Gebelik esnasında memede hissedilen ağrıyı gidermek için en etkili yöntem iç çamaşırı seçimini doğru yapmaktır. Bunun için birkaç tane kaliteli ve gebe memesini destekleyici sütyenlerden satın almakta fayda vardır. Gerek internet üzerinden gerekse mağazalara giderek zevkinize ve vücudunuza uygun hamile sütyenleri bulabilmeniz mümkündür. Satın alacağınız sütyenin mutlaka yüzde yüz pamuk olmasına ve sentetik maddeler içermemesine dikkat etmeniz sağlığınız ve konforunuz için çok önemlidir. Aksi halde memeleriniz tahriş olabilir.

Eğer uyurken memelerinizin üzerine yattığınızda rahatsız oluyor ve ağrı hissediyorsanız, uykuda da sütyen kullanabilirsiniz. Ancak yine en ço dikkat etmeniz gereken nokta uyurken kullanacağınız sütyenin de yüzde yüz pamuklu ve yumuşak olmasıdır.
 
Gebelikte gögüslerde değişim 4. haftadan sonra başlıyor. Benim gögüslerimde ağrı batma ve dolgunluk olmuştu. Gebeliğin 6. haftasıda gögüs ucunun rengi koyulaşmaya başladı .Gögüslerde sızlama ağrı gebeliğin ilerleyen aylarında geçiyor ama bu defa da kaşıntı başlıyor . Kaşıntının nedenide genişlemeye başlayan gögüsün gerilmesi .
 
Geri
Üst