Hamilelikte anne ve bebek için tüketilmesi gereken besinler

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte anne ve bebek için tüketilmesi gereken besinler
Bir çok gebe kadın , büyümekte olan bebeğini besleyecek ve belki de çok fazla kilo almamalarına yardımcı olacak mükemmel diyet arıyor. Hamilelik sırasında sağlıklı beslenme bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için kritik öneme sahiptir. İhtiyacınız olan besinleri elde etmek için, meyve ve sebzeler, ekmekler ve tahıllar, protein kaynakları ve süt ürünleri dahil olmak üzere çeşitli yiyecek gruplarından yemelisiniz. Sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi söz konusu olduğunda kendinizi zor bir noktada bulabilirsiniz. Abur cuburlara ve süper yoğun yaşantımıza kolay erişim sayesinde, dengeyi sağlamak ve her zaman sağlıklı beslenmeyi sürdürmek zordur. Peki gebelik döneminde nasıl beslenmek gerekir ? Gebelikte tüketilmesi gereken besinler nelerdir ? Merak ettiğiniz bu soruların ayrıntılarını makalemizin devamın da tüm ayrıntıları ile bulabilirsiniz.



gebelikte beslenme.jpg






Hamilelik sırasında sağlıklı ve dengeli bir diyete sahip olmak, her hamile kadının hedeflemesi gereken bir şeydir.Hamileyken, bebeğinizi büyütmek için ihtiyacınız olan tüm besinleri almanızı sağlamak için çok çeşitli yiyecekler yemek hayati önem taşır. Gelişmekte olan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu temel besinler, vitaminler ve mineraller vardır. Çoğu gıda güvenlidir; Bununla birlikte, hamilelik sırasında kaçınmanız gereken bazı yiyecekler vardır.Meyveler ve sebzeler, özellikle C Vitamini ve Folik Asit olmak üzere birçok önemli besin maddesini içerir. Nöral tüp defektlerini önlemek için günde 0.4 mg folik asit kullanılması tavsiye edilir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde iyi bir folik asit kaynağı dır.Vücudun enerji kaynağı, ekmeklerde ve tahıllarda bulunan temel karbonhidratlardan gelir. Tam tahıl ve zenginleştirilmiş ürünler, demir, B Vitaminleri, lif ve hatta bazı proteinler gibi önemli besin maddeleri sağlar.




Hamilelik sırasında sağlıklı bir diyet sürdürmek çok önemlidir. Bu özel aşamada, bir kadının vücudunun ek besin, vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Herhangi bir önemli besin maddesini gözden kaçırmak bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Hamilelik sırasında kötü beslenme alışkanlıkları da doğum komplikasyonları ile sonuçlanabilir. Et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve fasulye, hamilelikte gerekli protein, B vitaminleri ve demir içerir. Gelişmekte olan bebeğinizin özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde bol miktarda proteine ihtiyacı var . Folik asit ve demir, hamile bir kadının günlük ihtiyaç duyduğu en önemli besinlerden iki tanesidir . Folik asit, bebeğin nöral tüp defekti riskini, yarık dudak ve belli kalp kusurlarını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca gebe kadınlarda preeklampsi riskini azalttığı da gösterilmiştir. Hemoglobin yapımında demir önemlidir. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir ve bunlar diğer hücrelere oksijen taşır. Bir kadın hamile olduğunda, vücudundaki kan miktarı artar, bu da hamilelik sırasında ihtiyaç duyulan ek hemoglobinin yapılması için demirin gerekli olduğu anlamına gelir.






Folik asit: Fasulye, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler de bulunur.

Kalsiyum: Sütte (süt, yoğurt ve peynir) ve koyu yapraklı yeşillikler içinde bulunur.

Demir: Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, fasulye ve yeşillikler içinde bulunur.

Kolin: Kırmızı et ve yumurtalarda bulunur.

B 12 Vitamini : Et, kümes hayvanları, deniz mahsulleri, ekmekler ve tahıllar bulunur.

Omega-3 yağ asitleri: Yağlı balıklarda, chia tohumlarında, keten tohumlarında bulunur.




Gebelik sırasında yeme genellikle anneler olmak için bir sorun haline gelir, çünkü kilo alımı ve istekleri, ayrıca sürdürülmesi gereken sağlıklı bir denge vardır.Tümü, özellikle ılımlılık içinde iyi yapılabilir. Unutmayın, sadece kendiniz için yemiyorsunuz bebeğiniz içinde yiyorsunuz. Tükettiğiniz her şey bebeğinizi etkiliyor, Bu yüzden sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Annenin benimsediği diyet, doğmamış çocuklarının fiziksel ve zihinsel gelişimini kesinlikle etkiler. Hamile bir kadının hamileliği boyunca tüketebileceği çok sayıda gıda vardır ve bu da anne karnındaki bebeklerde beyin gelişimini hızlandırabilir. Diyetinizi dengeli bir şekilde devam ettirmek ve diyetinizden en iyi şekilde yararlanmak için, aşağıdakileri içeren besinleri tüketin..



Yoğurt, doğmamış bir çocuğun sağlıklı gelişimi için hayati olan mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca yoğurtta bir çok protein vardır..Somon, yüksek kaliteli bir protein ve gebe kadının ruh halini artırırken çocuğun gelişimine yardımcı olan mükemmel bir omega-3 yağ kaynağıdır. Ceviz, beyin hücresi aktivitesini artırmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Ayrıca iyi kolesterolü artırırken kan kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olurlar. Ispanak, tavuk fasulye Bu yiyeceklerin hepsi demir açısından zengindir. Demir önemlidir çünkü bebeğin beyin hücrelerine oksijen gönderir. Hamilelik sırasında demir seviyelerini korumak önemlidir. Yaban Mersini, Enginar ve Domates ; Bu gıdalar antioksidanlar açısından zengindir ve beyin dokusunu korur ve sağlıklı beyin gelişimi ile yardımcı olur. Yumurtalar amino asit kolin içerir ve beyin gelişmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır ve çocuğun daha sonraki yaşamlarında hafıza fonksiyonunu arttırdığı gösterilmiştir. Peynir, karaciğer, sığır eti, portakal suyu ve bazı tahıllar gibi D vitamini yüksek olan gıdalar hamilelik sırasında anne ve doğmamış çocuk için iyidir. D vitamini bağışıklık fonksiyonlarında, hücre bölünmesinde ve kemik sağlığında rol oynar. D vitamini ayrıca vücudun kalsiyum ve fosforu emmesine ve metabolize olmasına yardımcı olur. İyot, hamileliğin ilk on iki hafta boyunca gereklidir. İyot, süt ürünleri, yumurta ve sebzelerde bulunabilir.Fasulye çok miktarda protein, mineral, vitamin, nişasta ve lif içerir. Sağlıklı beyin gelişimi için iyidirler ve annenin enerji seviyelerini artırmaya da yardımcı olur.





B Vitamini - Önemli bir vitamindir kırmızı kan hücrelerini oluşturmaya yardım eder, bağışıklık sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olur

Kalsiyum - sağlıklı kalp, kas, sinir ve kemik büyümesini destekler

Lif - kabızlığı önler,

Folik Asit - (bir B vitamini) nöral tubal doğum defektlerini önler

Demir - kan akışını sağlıklı tutar, kansızlığı önler

Protein - yeni hücreler oluşturur, vücut dokusunu onarmaya yardımcı olur, kas büyümesine yardımcı olur

A vitamini - bağışıklık sistemini güçlendirir, cilt hücresi yenilenmesine yardımcı olur, göz sağlığı için gereklidir , sağlıklı beyaz kan hücrelerini destekler

C vitamini - bağışıklık sistemini destekler, kardiyovasküler hastalığa karşı korur

D vitamini - güçlü kemikler oluşturur, beyin fonksiyonu ve gelişimi ile yardımcı olur



Vücudunuz ve bebeğiniz için bu vitaminlerin ve temel minerallerin tümünün nasıl harika olduğunu görebiliyor musunuz? Şeker ve tuzun listeye dahil olmadığına dikkat edin. Gebelikte yüksek miktarda hem tuz hem de şeker içeren gıdalar tüketilmemelidir. Proteinler Bebeğin organ gelişimi için gereklidirler. Proteinler sadece bebeğin büyümesi ve gelişimi için değil, aynı zamanda annenin vücut gereksinimleri içinde önemlidir. Düşük yağlı et kaliteli protein içerir, diğer iyi protein kaynakları yumurta, fındık ve süt içerir. Somon Balığı iyi bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Somon ayrıca bebeğinizin beynine ve gözlerine bol miktarda protein içeren iyi bir Omega-3 yağ asitleri içerir. Vejetaryenler protein hedeflerine , ayrıca zengin folik asit kaynakları olan mercimek ve baklagilleri tüketebilir. Soya fasulyesi de iyi bir protein kaynağıdır.



Yüksek protein, düşük doymuş yağlar ve birçok temel besin öğesinin çocuğun kalbine ve beyninin gelişimine katkıda bulunduğu ve uygun büyümeye yardımcı olduğu için, omega-3 yağ asitleri açısından zengin ve cıvadan düşük balıkları tercih edin. Bununla birlikte, yiyebileceğiniz balıkları öğrenmek için bir doktora danışın. Ayrıca, işlenmiş deniz ürünleri yüksek tansiyon tuzları içerir ve bu da kan basıncının artmasına ve vücut kısımlarının şişmesine yol açabilir . Konserve deniz mahsüllerinden kaçının. Yıkanmamış meyveler ve sebzeler, gelişmekte olan bebeğe zarar veren Toxoplasma parazitini taşırlar. Bu nedenle meyve ve sebzeleri iyice yıkadığınızdan emin olun. Yüksek miktarda kafein düşük ve düşük doğum ağırlıklı bebek şansınızı artırabilir. Özellikle ilk trimesterinizdeki kafeinsiz içecekler için. Çay, baharat veya ek olarak kullanılan otlar hem anne hem de fetüse zarar verebilir. Herhangi bir bitki çayı tüketmeden önce mutlaka hekime danışın. Ayrıca patlıcanın düşüğe neden olduğu belirtilmektedir. Gebeliğin erken dönemlerinde patlıcan tüketiminden kaçının. Ayrıca ananas erken doğum eylemini başlatabilir..



Folat veya folik asit, hamileliğin erken evresinde fetusun sağlıklı gelişimi için B-grubu vitaminidir. Aynı zamanda bebeğin beyninin gelişiminde önemli bir rol oynar ve plasentaya yardımcı olur. Folik asit içeren besinler tüketmek bu noktada önemlidir. Ispanak, brokoli, lahana gibi yeşil sebzeler, hamile kadınların ihtiyaç duyduğu en önemli besinlerden olan lif, C vitamini, K vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir, folat ve potasyum içerir. . Demir bakımından da zengindirler. Hem anne hem de çocuğun kırmızı kan hücresi oluşumunu sağlamak için bu besinlere ihtiyacı vardır. . Tam tahıllı ekmekler ve tahıllar folik asit, demir ve lif ile doludur. Kalsiyum, annenin kemiklerinin sağlığını korumak ve bebeğin uygun kemik ve diş gelişimini sağlamak için gereklidir. Süt ve süt ürünleri, en iyi kaynaklardır.
 
gebelikte beslenme
hamilelikte beslenme
gebelikte beslenme pdf
gebelikte beslenme eğitimi
gebelikte beslenme diyetisyen
gebelikte beslenme broşür
hamilelikte beslenme önerileri
gebelikte beslenme makale
hamilelikte beslenme hafta hafta
hamilelikte beslenme nasıl olmalı

Sağlıklı beslenme sadece gebelikte değil yaşamımız boyunca gereklidir. Sağlıklı beslenerek bir çok sağlık problemini önleyebiliriz. Gebelikte beslenmek hem anne hemde bebeğin gelişimi açıaından önemlidir. Anne adayı bu nedenle çok çeşitli beslenmelidir. Ben gebeliğimin ilk ayında özellikle bebeğimin güçlü kemiklere sahip olması için bol kalsiyum içeren besinler tükettim. Ayrıca folat içeren besinleri araştırdım ve ihtiyacımı doğal besinlerle giderdim. Bol bol balık yedim. Yeşil yapraklı sebzeler tükettim . Yeşillikler iyi bir folat kaynağı. Bakliyatın her çeşidine ağırlık verdim. Sevmezem de bebeğim için her şeyi yapmaya değer. En önemlisi kızlar sabah kahvaltısında ceviz badem ve fındık tükettim. İyi bir omega kaynakları. Bol bol taze sıkılmış meyve suyu tükettim. Ekmekten uzak durdum . Böylece gebelikte aşırı kilo almadım . Doktorumun önerdiği şekilde beslendim. Hekesin gebeliği farklı bu nedenle nasıl beslenmeniz gerektiğini mutlaka doktorunuza sorun hanımlar.
 
Geri
Üst