Hamilelikte sakınılması gereken Aromaterapi yağları

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte sakınılması gereken Aromaterapi yağları
gebelikte aroma yağ kullanımı,gebelikte rahatlatan aroma yağlar,hamilelikte kullanılan aroma yağlar,gebelikte sakıncalı aroma yağlar hakkında bilgiler

Hormonal, kimyasal ve fiziksel değişimler hamileliğe uyum sürecindeki kadında pek çok sıkıntı yaratabiliyor. İşte bu sıkıntılara doğal ve kolay yollardan şifa getirmek için Aromaterapi çok faydalı bir yardımcı. Hamileliğimde Aromaterapi’yle fiziksel ve zihinsel pekçok rahatsızlığın üstesinden geldiğimi sizlerle paylaşmak isterim. Ancak aromaterapiyi hamilelerde güvenli bir şekilde kullanabilmek için bir kaç önemli noktayı öğrenmemiz gerekiyor.
Çözelti miktarları ve kullanım yerleri


a.jpg



Saf aromaterapi yağları çok yüksek konsantre yağlardır ve kullanılırken mutlaka taşıyıcı yağda seyreltilerek kullanılmaları gerekmektedir. Taşıyıcı yağ ya da baz yağ ise bitkisel ve daha yoğun olan, saf aromaterapi yağının içine karıştırıldığı yağdır. Genelde soğuk pres yöntemiyle elde edilen organik yağları tercih etmenizi öneririm. Zeytinyağı, tatlı badem yağı, kayısı çekirdeği, ayçiçeği, susam, jojoba ve hindistan cevizi yağları taşıyıcı yağlara örnektir.
Eğer profesyonel bir Aromaterapist tarafından önerilmediyse; hamilelik için uygun doz %2’lik orta dozdur. Yani 3 yemek kaşığı taşıyıcı yağa 18 damla saf aromaterapi yağı, nerede kullanmak isterseniz isteyin sizin formülünüzdür.
Eğer küvetinizde, banyoda kullanacaksınız 37 dereceyi geçmeyen banyoda, 6 damla Aromaterapi yağı yeterlidir. Kokusu size az geldiği için daha fazla damlatmayın, ısı ile kimyasal yapısı iyice aktive olan saf Aromaterapi yağları ciltte iritasyon, kızarma ve alerji yapabilir. Aynı oranı buhar ve solunum banyolarınız için de kullanabilirsiniz. Buhar banyosu için bir tencerede kaynattığınız kaynar suyun içine saf aromaterapi yağınızı damlatın, başınızın üstüne geniş bir havlu örterek yüzünüze 20 cm. den fazla yakın olmayacak şekilde en fazla 5 dakika derin nefesler alıp-verin. Bu metot özellikle virütik salgınların geldiği kış aylarında üst solunum yolları enfeksiyonları, nezle ve gribe karşı derin bir temizleme sağlayacaktır.
Hamilelikte sakınılması gereken saf Aromaterapi yağları
Fesleğen, Sedir ağacı, Tarçın, Misk, Adaçayı (doğum kasılmaları sırasında kullanılabilir), Karanfil, Servi (5. aydan itibaren kullanılabilir), Rezene, Yasemin (doğumu başlatıcı, kasılmaları arttırıcı etkisi nedeniyle sadece doğum sırasında kullanılabilir), Ardıç, Limonotu, Mür, Maydanoz, Pennyroyal, Biberiye, Tatlı mercanköşk ve Kekik.

Özellikle hamileliğin ilk üç ayında; saf yağlar çok limitli ve sakınılarak kullanılmalıdır. Ancak diğer altı ayda ve doğum sırasında daha yoğun kullanarak, mucizelerini yaşayabilirsiniz.
Not: Bu listedeki yağlar kimyasal yapıları nedeniyle rahimde kasılmaya, kramp ve toksik sendromlara ya da hamilelikte kan sulandırıcı etkiye sahip olduğu için sadece hamilelikte sakıncalıdır.
Hamilelikte önerilen saf Aromaterapi yağları

Bergamot: Ağrı kesici, antiseptik, antidepresan, canlandırıcı ve tazeleyicidir. Hamilelikte sıklıkla karşılaşılan sistit sorununda da yardımcıdır.
Roma Papatyası: Antiseptik, ağrı kesici, iltihap giderici ve spazm çözücü, kas ağrısı, baş ağrısı, diş ağrısında yardımcıdır. Hazımsızlığa iyi gelir.
Servi: (5.aydan sonra) Antiseptik, spazm çözücü, ödem giderici. Hemoroid, varis ve dolaşım sorunlarında faydalıdır.
Eucalyptus: Antiseptik, antibiotik, ağrı kesici, iltihap giderici, antiviral. Üst solunum yollarının temizlenmesini sağlar.
Frankincense: Antiseptik, ödem giderici, sinir yatıştırıcı ve ısıtıcı özelliği vardır.
Itır: (3. aydan sonra) Antiseptik, antidepresan, ödem giderici, canlandırıcı ve tazeleyici özelliği vardır. Bacak ağrılarını hafifletir. Dolaşım sorunlarında faydalıdır.
Greyfurt: Dolaşım sorunlarında faydalı, canlandırıcı ve tazeleyici, ödem giderici, sindirime yardımcı, lenf dolaşımını uyarıcı ve su atıcıdır.
Lavanta: Antiseptik, antibiotik, ağrı kesici, antidepresan, genel iyileştirici ve rahatlatıcıdır. Hamilelikte ağrı ve sancıların giderilmesini sağlar. Su atmaya yardımcıdır. Hücre yenilenmesini tetikler, çatlak ağlarında kullanılır.
Limon: Antiseptik, antibakteriyel, antifungal, dolaşım sorunlarında faydalı ve uyarıcıdır. Tonik olarak kullanılır. Varis oluşumunu engelleyici özelliği vardır. Sabah bulantılarında rahatlatıcı görevi görür.
Mandalina: Antiseptik, tazeleyici, tonik, rahatlatıcı. Ödem tutmasında etkili.
Neroli: Antiseptik, kuvvetli antidepresan, uyku problemleri ve sinirsel dengesizliklere çok iyi gelir. Spazm çözücü, iltihap giderici. Çatlak yağlarına önerilen iyi bir cilt dostudur.
Paçuli: Antiseptik, antidepresan, iltihap giderici ve sinirsel sakinleştiricidir.
Petitgrain (Acı Portakal): Antiseptik, antidepresan, sinirsel sakinleştirici, tazeleyici. Sedative, doğum öncesi- sonrası depresyonunda çok etkili.
Gül Ağacı: Antiseptik, sinirsel sakinleştiricidir.
Sandalwood: Antiseptik, iltihap giderici. Antidepresan, sinirsel sakinleştirici. Sistit tedavisinde etkilidir. Akne problemlerine de iyi gelir. Sebum dengesini sağlayarak yağlanmayı engeller.
Tea Tree(Çay Ağacı): Antibiyotik, antiseptik, antifungal, antiviral, dezenfektan. Vajinal mantar ve akıntı tedavisinde etkilidir. Cilt temizliğinde bakteri öldürücü özelliği vardır.
Ylang Ylang Antiseptik, antidepresan, afrodizyak, sinirsel sakinleştirici ve tansiyon düşürücüdür.

Bu yağların fonksiyonlarını size belirttiğim çözelti oranları ölçüsünce masaj yağlarında, banyoda ve buhar banyolarınızda kullanabilirsiniz. Size hamilelik ve doğumda kullanmanız için bir kaç reçete veriyorum, bu karışımları kendinizin hazırlaması size ayrı bir mutluluk verecektir. Bu yağları kullanırken her zaman bildiğiniz alerjilerinizi göz önüne almanızda fayda vardır.
Hamilelik çatlak yağı (100 ml. için formüldür)
30 ml. Kayısı Çekirdeği Yağı - 30 ml. Avokado Yağı - 20 ml. Kalendula (aynı safa) Yağı - 20 ml. Kuşburnu Çekirdeği Yağı - 5 damla Lavanta - 5 damla Petitgrain (Acı portakal)
3 damla Neroli - 3 damla Sandal ağacı
Koyu kahverengi bir şişeye önce baz yağınızı koyun, daha sonra aromaterapi yağlarınızı ekleyin, iyice salladıktan sonra, kullanıma hazırdır. Göğüs, bel, kalça, üst bacak ve göbek bölgenize 4. aydan itibaren günde 1 kez ilerleyen aylarda 2 defa olmak üzere kullanmanızı öneririm.
Not: Yağınızı normal oda sıcaklığında güneş ışığı görmeyen bir yerde sakladığınız takdirde, 1 seneye kadar kullanabilirsiniz.
Perine Yağı
Normal doğum yapmak isteyen müşterilerime hazırladığım perine yağı özellikle doğal doğum yapmak isteyenlerde, kesisiz bir şekilde perine açılmasını sağlayarak anneye yardımcı oluyor. Böylece dikişsiz bir doğum şansını arttırıyor. Sabah–akşam perine bölgesine uygulayınız.(Hamileliğin 6. ayından sonra) İlerleyen aylarda uygulama sizin için zor olacağından eşinizden ya da size yakın birinden yardım alabilirsiniz.
Baz Yağ Karışımı: 50 ml.
20 ml. Avokado yağı - 20 ml. Kalendula yağı - 10 ml. Üzüm çekirdeği yağı - 8 damla Lavanta - 2 damla Nane
Doğum Masaj Yağı
Bu yağı özellikle doğum sırasında en çok rahatsızlık hissedeceğiniz alt bel bölgenizi rahatlatmak amacıyla kullanabilirsiniz. Rahim kasılmalarını destekleyen yasemin hem kokusu hem de kimyasal özellikleriyle size yardımcı olacak, eşinizin, hemşirenin ya da doğum koçunuzun uygulayacağı bu masajlar ağrılarınızı hafifleterek gevşemenizi ve daha rahat açılmanızı sağlayacaktır.
Baz Yağ Karışımı: (100 ml.)
30 ml. Kayısı çekirdeği yağı- 30 ml. Ayçiçek yağı - 30 ml. Zeytinyağı - 10 ml. Avokado yağı - 8 damla Lavanta - 6 damla Yasemin - 4 damla Misk adaçayı
 
Geri
Üst