Hamilelikte yüksek tansiyon ne gibi durumlara yol çar?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte yüksek tansiyon ne gibi durumlara yol çar?
gebelikte tansiyon gebelikte yüksek tansiyon ,gebelikte yüksek tansiyonun nedenleri,gebelikte yüksek tansiyonun tedavisi,hamilelikte yüksek tansiyon hakkında bilgiler

gt.jpg







Tansiyon kalbin değişik durumlarında damarlara yaptığı basınç değerlerini gösterir. Halk arasında bildiğimiz yüksek tansiyon kalbin kasılma anında kanın damarlara yaptığı basınç ölçümüdür. Küçük tansiyon ise kalbin genişlemesi anında damarlara yaptığı basınç değerleridir. Hamilelikte nedeni ne olursa olsun son derece ciddi bir hastalık olan hipertansiyon ihmal edilmemelidir. Özellikle hamilelikte tehlikeli olabilir. Yüksek tansiyon hamilelikten önce var olabileceği gibi, gebeliğe bağlı olarak da ortaya çıkabilir ve hamilelik sonlandıktan sonra kaybolduğu da görülmüştürYüksek Tansiyon Ne tür sorunlara yol açar?
Yüksek tansiyon iki çeşittir. Birincisi kişide daha önceden hipertansiyon vardır ve bu tansiyon hastalığıyla hamile kalmıştır. İkincisi ise gebelik esnasında tansiyonu çıkar. Hipertansiyonu olan hastalar gebe kalamaz diye bir şey olamaz. Özellikle bu gibi sorunları olan hastalar doktor kontrolünde gebe kalmalıdırlar. Genellikle 20.haftadan sonra yükselen tansiyon ileride annede gebelik zehirlenmesi meydana getirebilir. Bu durumda her gebelikte düzenli olarak tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
Yüksek tansiyonun anneye Zararları nelerdir?
Kasılma,
Beyin kanaması,
Körlük,
Böbrek yetmezliği,
Karaciğer ile çevresinde yağlanma,
Kalp yetmezliği,
Akciğer ödemi,
Kanda pıhtılaşma,
Gibi birçok ciddi hastalığa neden olabileceği söylenir. Bebekler de ise çoğunlukla gelişme geriliği ve erken doğum görülebiliyor.
Şikayetler Nelerdir;
Şiddetli baş ağrısı,
Yüzde şişkinlik,
Hızlı kilo alma,
Gözlerde sinek uçuşmaları
Mide, Karaciğerde ağrılar,
Sara nöbeti geçirmesi gibi birçok şikyetler annede belirebilir.
Tedavisi:
İlk önce yapılması gereken şey hastanın durumunun ve hastalığın derecesinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla tam detaylı bir muayene, idrar tetkiki, kan sayımı, karaciğer testleri, böbrek testleri yapılmalıdır. Bu testler düzenli bir şekilde hamilelik yaşı gelene kadar yapılmalıdır. Eğer hamilelik yaşı müsait ise doğum düşünülmelidir. Şiddetli hastalığı olanlarda amaç kasılmaların önlenmesidir.. Bu amaçla hasta hastaneye yatırılır ve tedavi hastaya en uygun şekilde başlanır. Tansiyonun aniden düşürülmesi de hasta açısından pek sağlıklı olmayabilir. Bu yüzden hastalarda sıvı ya da tuz kısıtlaması gereksiz olabilir. Hastalığın ilerlememesi için riskli hamilelerde düşük doz aspirin kullanılabilir. Eğer tansiyon gebelikten öncesinden varsa bu durumda da yüksek tansiyon ilaçları doktor tedavisinde kullanılabilir.
Hamilelik esnasında yüksek tansiyonun düşürülmesi için normal kilonuzu korumak; her gün spor yapmak; meyve, sebze ve az yağlı süt ürünleriyle az tuzlu bir beslenme şekli; folik asit takviyesi almak faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst