Hamilelikte Yumurtalık Kisti Olanlar Nasıl Hamilelik Geçirdiler

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Hamilelikte Yumurtalık Kisti Olanlar Nasıl Hamilelik Geçirdiler
Hamilelikte Yumurtalık Kisti Olanlar- Bu yazımızda sizlere bizlere de sıkça sorulan hamilelikte kistler, hamilelik kistleri sakıncalı mı?, kistim var sağlıklı bir gebelik geçirir miyim? gibi sorularla karşılaşabiliyoruz. Yumurtalık (over) kistleri aslında türüne cinsine büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Çoğu zaman bu kistlerle yaşayabilirsiniz ama haberiniz bile olmayabilir. Bir bakarsınız hamile kalmışsınız nur topu gibi bir de kistiniz olduğunu öğrenirsiniz. Peki bu yumurtalıklarda yer alabilen kistler ne derece zararlı bebeğe zarar verir mi? Sağlıklı bir gebelik geçirebilir misiniz? Hep birlikte bu yazımıza göz atalım.

hamilelikte yumurtalik kisti.jpg


Yumurtalık kistleri daha önceden de oluşabileceği gibi hamilelikle birlikte de ortaya çıkabilen bir durumdur. Aslında hamile kalınmadan bir muayene ultrason girilmesinde fayda vardır. En azından kist olduğu görülürse bu ufak ta olsa ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Hamilelikle birlikte plasentanın oluşumunu yaptığı kistler vardır ki bunların zararlı olma ihtimali çok çok düşüktür. Hamilelik dönemindeki kistler anne adayında ağrılara yol açabilir. Hatta bu kistlerde patlama olasılığı da fazladır ama bunun bebeğe herhangi bir zararı bulunmaz. Önemli olan böyle bir kistin varlığını bilmek ve kontrol altında tutulmaktır. Böyle bir patlama anında erken müdahale edilmesi önemlidir.

Gerek normal zamanda gerekse hamilelik zamanında bu kistlerin boyutu işlevi önemli bir konudur. Kist tamamen sıvı ile doluysa ve tek taraflı dediğimiz olay mevcut ise zararlı bir yanları yoktur. Gebelikte de bulunan kistlerin özelliği bu konumdadır. Yani tamamen zararsızdırlar. Bu anne adayları sağlıklı bir bebek dünyaya getirirler. Kistin zaten bebek üzerinde zararlı etkileri de görülmez. Hamilelik döneminde oluşan kistlerin çoğunluğu daha 18. haftaya ulaşmadan kendiliğinden ortadan kaybolurlar. Büyüklüğü 6 cm den büyük olanlar kaybolmadan durabilirler ama 6 cm den küçük kistler kendiliğinden kaybolacaktır.

hamilelikte yumurtalik kisti zararli mi.jpg


Özellikle içinde tamamen sıvının yanında sert bir yapıda bulunan kistler sakıncalı durum oluşturabilirler. Kistin çapının 5 cm den küçük olmasında aslında pek bir müdahalede bulunulmaz. Ama büyük olduğu durumlarda mutlaka mr incelemesi de istenebilir. Kist tedavilerinde hastanın özellikle anne adayının yaşı da önemlidir. Genç yaşta bir anne adayı daha zararsız kistler taşıyabilir ve hamileliğini de sorunsuzca geçirebilir. Sadece dediğimiz gibi doktor kontrolü altında olması önemlidir. Gebelikte over kistleri sık ağrılara sebep olabilir. Kistlerin burkulma ve yırtılma durumunda kanama ve enfeksiyon da ortaya çıkabilir. Bu durumda kist izlenilmelidir. Gerekli incelemeler yapılmalıdır. Genellikle hamilelik kistleri zararsız olur dedik ama boyutuna işlevine bakıldığında zararlı görülebilecek kistler de gerekiyorsa cerrahi müdahale ile alınmalıdır. Cerrahi işlem yapılacaksa bu durumda 18. haftayı beklemek gerekir. Öncesinde böyle bir işlem uygulanması sakıncalı olabilir. Özellikle 18. hafta öncesi cerrahi müdahalede bulunulması düşük riski bebeğin ölümü ile sonuçlanabilen durumlar oluşabilir.
 
Geri
Üst