Hamileyim hangi gıdalardan uzak durmam lazım?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim hangi gıdalardan uzak durmam lazım?
gebelikte nasıl beslenmeli,gebelikte hangi besinler zararlıdır,gebelikte tüketilmemesi gereken besinler,gebelikte beslenme önerileri hakkında öneriler

Kesinlikle Uzak Durulması Gereken Gıdalar

• Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri (Küflenmiş, yumuşak ve pastörize edilmemiş peynir ve benzeri…)
• Çiğ ya da az pişmiş yumurta; bu yumurtalarla hazırlanan mayonez, krema ve dondurmalar
• Çiğ ya da az pişmiş et
• Karaciğer
• İşlenmiş etler (salam, sucuk, pastırma gibi…)
• Pate (et, balık ve sebze ile hamura sararak hazırlanan yemek)
• Midye, istiridye ve karides gibi çiğ ya da az pişmiş deniz ürünleri
• Sushi
• Alkol

Çok Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

• Yağlı balık (Haftada 2 kereden fazla yenmemeli)
• Ton balığı (Haftada 4 orta boy konserveden fazla yenmemeli)
• Kahve, çay ve kola (Günlük 200 mg üzerinde kafein tüketilmemeli)

be.jpg




hamilelikte yenilmesi gerekenler, hamilelikte yenmemesi gerekenler, hamılelıkte yenmesı gerekenler, hamilelikte yenmemesi gereken besinler, hamilelikte yenmemesi gereken yiyecekler, hamilelikde yenmemesi gerekenler, hamilelikte yenmemesi gereken şeyler, gebelikte yenmemesi gereken meyveler, hamilelerin yememesi gereken meyveler, hamileyken yenmemesi gerekenlerBazı Balık Türleri

Dünya denizlerinin kirlenmesiyle birlikte bazı balıkların tüketimi faydadan çok zarar getirmeye başladı. Bebeğin beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkileri saptanan civa, bazı balıklarda depolanabilekte. Özellikle kılıçbalığı, Köpekbalığı, bazı tonbalığı (orkinos) türleri. Dikkat ettiyseniz bu türler genelde büyük balıklar. Denizde uzun süre yaşayan bu balıklar kirlilik kaynaklı civaya daha fazla maruz kalmaktalar. Tonbalığını seviyorsanız light ton balığını tüketebilirsiniz. Ayrıca istiridye, midye gibi kabuklu deniz ürünleri ve sushi gibi pişirilmemiş deniz ürünleri tüketiminden kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü bu tür gıdalar sizin için zararlı bir takım bakterileri taşıyor olabilir.

Ancak balığı sofranızdan tamamen silmek kesinlikle yanlış. Somon gibi balıkların tüketimi omega 3 için çok önemli. Ancak bunları da haftada bir veya iki kez tüketimle sınırlamalısınız. Amerika Birleşik Devletlerinde gıda ve ilaç güvenliği üzerinde çalışmalar yapan resmi kuruluş FDA Haftada en fazla 340 gr balık tüketilmesini önermektedir.

Pastorize Edilmemiş Peynir ve Çiğ Yumurta :

Pastorize edilmemiş peynir ve çiğ yumurta bakteri taşıyıcısı durumundadır. Pastorizasyon gıda içerisindeki zararlı maddelerin ısıtma yöntemiyle arındırılması işlemidir. Gıda sanayisi bu teknolojiyi kullanarak gıdalara uzun süre kullanım imkanı vermektedir. Aynı doğrultuda pastorize edilmemiş sütten de kaçınılmalıdır. Bakteriden arındırılmamış süt ürünleri listeria gibi hastalıklara neden olabilir. Düşük ve erken doğum riski listeriayla artmaktadır.

Özellikle dışarıda yemek yiyorsanız ve örneğin salatanızın içinde yumurta varsa, bu yumurtanın yeterince pişirildiğinden emin olmalısınız. Yetereince pişirilmemiş yumurta salmonella gibi bakteriler taşıyabiliyor ve bu bakteri gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir.

Kafein :

Kahve, çay,kola, kakao ve benzeri içerikler kafein içermektedir. Kafeinin ise düşük veya erken doğuma sebep olduğu yönde araştırmalar vardır. Günde bir fincan kahvenin dahi bu riski tetiklediği kabul edilmektedir. Çay ise kahve kadar olmamakla birlikte çok tüketilmesi durumunda (günde 10 bardak) zararlı olabiliyor. O zaman ne yapmalı? Bizce, içecek olarak taze sıkılmış portokal suyu gibi gıdaları tercih etmek sizin ve bebeğiniz için en iyisi olacaktır.

Sigara ve alkol zaten sizin için kullanılması yasaklar grubunda olduğundan burada tartışmaya dahi açmıyoruz.

Tam Pişirilmemiş Et ve Et Ürünleri:

Protein kaynağı olan et (kırmızı ve beyaz) sizin ve bebeğiniz için çok önemli. Ancak yediğiniz etin iyice pişirilmiş olduğundan emin olun! Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardan olan toxoplazma yeterince pişirilmemiş etten geçebilmektedir. Dolayısıyla altın kuralı tekrar hatırlıyoruz: yeterince pişirmek.

Yapay Tatlandırıcılar :

Özellikle günümüzde hem şeker hastası olanlar hem de daha bilinçli tüketim planlayanlar çay v.b içeceklerinde yapay tatlandırıcılar kullanıyor. Hatta neredeyse tüm kafelerde masa üstlerinde şeker yanında yapay tatlandırıcılar görüyoruz. Yapay tatlandırıcılar içinde bulunan aspartam maddesinin gebelik üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi saptanamadı. Ancak size tavsiyemiz yapay tatlandırıcılar yerine çayınızı tatlandırmadan içmeniz. Bir süre sonra tatlandırıcı kullandığınızda çayı içemediğinizi göreceksiniz. Herşey alışma meselesi.

gebelikte tüketilmesi zararlı olan maddeler, hamilelikte zararli yiyecekler, gebelikte zararlı şeyler, hamilelikte zararlı olan besinler, hamilelikte yasak yiyecekler, hamilelikte tüketilmesi zararlı olan şeyler, gebelikte zararlı olan şeyler, hamilelikte zararlı besinler, hamilelikte sakincali seyler, hamilelikte tüketilmesi zararlı besinler
 
Geri
Üst