Hangi durumda anne bebeğini emzirmemeli?

Uzman SühaN

Administrator
Hangi durumda anne bebeğini emzirmemeli?
Doğumdan itibaren ilk günler, bebeğinizle birbirinizi tanımaya başlarsınız. İlk seferlerde sizin için emzirmeyi, bebeğiniz için de emmeyi becerebilmek biraz zor olabilir.

Bebeğinizle hemen doğumun ardından bulunacağınız tensel temas, hem bebeğinizin sakin kalmasını, hem de ilk emzirmenizin daha kolay olmasını sağlar.

Hamile olan herkes, bebeği için doğduğunda içirebileceği süt üretir. Bu sütün adı kolostrumdur ve genelde sarı renklidir. Konsantre bir sıvıdır. Küçük bir miktarı bile (1 çay kaşığı) bebeğinizin doymasına yeterli olmaktadır.


bebek_emzirme_teknikleri_3.jpg







Bebeğiniz azar azar emdiğinden, daha sık yani her saat başı emmek isteyebilir. Ancak birkaç gün sonra sütünüz bolca geldikten itibaren daha uzun aralıklarla emecektir. Ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok sütünüz gelir. Zaman içerisinde emzirmeler arasında geçen süre uzayacak ve bir düzene girecektir.

Her bebek farklıdır ve emzirme süreleri doğum şekline göre değişebilir. Ancak bebeğinizi doğumunu takiben ilk 1 saat içinde emzirmeniz güzel bir başlangıç olacaktır.

Emzirmek anne ve bebeğin birbirlerine olan iletişim güçlendirmektedir. Bebeğinizi emzirmeye doğum yaptıktan sonraki ilk bir saat içinde başlanmalıdır.
Genellikle bebeğe katı gıdalar, 6 aylık olduktan sonra başlanır. Ama gene de emzirmeye devam etmelisiniz. Bebekleri sütten kesmek için en uygun yaş ise 1 yaştır.
Bebeği emzirmenin sakıncalı olduğu durumlar;
• Annede oldukça önemli bir hastalığın olması, mesela ( AIDS ) gibi


• Annenin kilo bakımından emziremeyecek kadar zayıf olması
• Annenin uyuşturucu, alkol ve sigara kullanımı da sakıncalıdır. Sigara kullanımı oksitosin ve prolaktin düzeylerini arttırdığı için süt üretimi azaltmaktadır. Alkol kullanımı da sütün tadını değiştirmektedir.


• Annede çeşitli olarak enfeksiyonel hastalıkların olması; mesela tedavi edilemeyen verem hastalığı, CMV enfeksiyonu, geçirilmiş olana ya da kronikleşmiş hepatit B gibi.
• Annenin ilaç kullandığında emzirme ile bebeğe geçeceği için, o yüzden bu durumlar da emzirme sakıncalıdır.
• Anne, yüksek dozda kullanılan böcek ilaçları, ağır metallere veya diğer zehirli maddelerin etkisine kalırsa, emzirme kesinlikle sakıncalıdır.
• Kafein kullanımı ( kahve, çay, çikolata, alkollü hafif içeceklerin içinde bulunmaktadır) bebeğin böbrek sistemi olgun olmadığı için atamaz ve bebeğin vücudunda birikir. Aynı zamanda kafein bebeği uyutmaz ve bebeğin anemi hastalığının gelişmesini başlatır.
Annede genel bir soğuk algınlığı, hafif ateşlenme gibi durumlar yaşanırsa emzirme kesinlikle sakıncalı değildir.
Hastalığınızda süt üretimini devam ettirmek için sütünüzü sağabilirsiniz. Hasta olduğunuzda bol bol sıvı tüketirseniz, sütünüzde artış olur azalma olmaz. Elleriniz her zaman temiz olmalıdır.
 
Geri
Üst