Hashimoto nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Hashimoto nedenleri belirtileri ve tedavisi
Hashimoto tiroiti tiroid bezinin iltihabı bir otoimmün bozukluktur.Bunun nedeni, bağışıklık sisteminizdeki bir arızadan kaynaklanır. Tiroid dokusunu korumak yerine, bağışıklık hücreleri ona saldırır. Bu bağışıklık hücreleri, hipotiroidi guatr veya her ikisine de neden olabilir. Hashimoto tiroiditi otoimmün bir durumdur. Bu, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla tiroid bezinize saldırması, bunun yavaş yavaş şişmesine ve hasar görmesine neden olduğu anlamına geliyor.Hashimoto tiroiditi, Addison hastalığı ve tip 1 diyabet gibi diğer otoimmün rahatsızlıklarla da ilişkilidir .Genellikle 30 ila 50 yaşlarındaki kadınlarda görülür.


hashimoto.jpg




Hashimoto tiroiditi, kronik otoimmün tiroidit ve kronik lenfositik tiroidit olarak da bilinir. Tiroid bezinin büyümesi ( guatr ), Hashimoto tiroiditinin bir belirtisi olabilir.Kadınlarda erkeklerden çok daha yaygındır.Tiroid bezi, sıcaklık ve kalp atış hızı regülasyonu ve metabolizma gibi bir takım metabolik fonksiyonları kontrol altına alıp bunlara katılan hormonların üretilmesinden sorumludur.Tiroid bezi bu önemli rol oynayan iki ana hormon olan tiroksin (T4) ve triiodotironin (T3) üretir.Bu hormonların kontrolü , (tiroid uyaran hormonu olan TSH üreten) hipofiz bezi ve (tiroptin salınım hormonu TRH üreten) hipotalamus tarafından sürdürülür.TSH, T3 ve T4 üretimini düzenlerken, TRH TSH üretimini düzenler.Bu üç bezden herhangi birinin aşırı aktivitesi ortaya çıkarsa, aşırı miktarda tiroit hormonu üretilebilir ve hipertiroidi meydana gelebilir . Benzer şekilde, eğer bu salgı bezlerinin herhangi birinin yetersizliği ortaya çıkarsa, tiroit hormonlarının eksikliği hipotiroidiye neden olabilir.

Nedenler

Çeşitli koşullar hipotiroidiye neden olabilir. En yaygın nedenlerden biri, tiroid hormonlarının salgılanmasını azaltan tiroid bezinin iltihabı olan Hashimoto hastalığıdır. Boynunuzun ön tarafında bulunan tiroid bezi metabolizmayı kontrol eden hormonlar üretir . Bu, kalp atış hızınızı ve vücudunuzun yediğiniz gıdalardan kaloriyi ne kadar hızlı kullandığını içerir.Hashimotonun kesin nedeni bilinmemekle birlikte birçok faktörün rol oynadığı düşünülmektedir.Hashimoto hastalarında genellikle tiroid hastalığı veya diğer otoimmün hastalıkları olan aile üyeleri bulunur. Bu hastalıkta genetik bir bileşen olduğuna işaret ediyor.

Hashimoto tiroit belirtileri

Hashimotonun belirtileri başlangıçta hafif olabilir veya gelişmesi yıllar alır. Hastalığın ilk belirtisi genellikle guatr adı verilen genişlemiş bir tiroidtir . Guatr, boynunuzun şişmesine neden olabilir. Büyük bir guatr yutma zorlayabilir. Hashimotodan dolayı zayıf aktif tiroidin diğer belirtileri şunları içerebilir:

Kilo artışı
yorgunluk
Solgunluk veya yüz şişmesi
Eklem ve kas ağrısı
kabızlık
Isınamama yada ateş basması
Hamile kalma zorluğu
Eklem ve kas ağrısı
Saç dökülmesi
Düzensiz veya ağır adet dönemi
depresyon
Nabız düşüklüğü

Risk gurubu

Hashimoto tiroid semptomları diğer tıbbi durumdakilere benzer olabileceğinden, bir teşhis için doktorunuzu görmek önemlidir.Ailenizdeki diğer kişilerde tiroid veya diğer otoimmün hastalıklar varsa, Hashimoto hastalığı için yüksek risk altındasınız.Kadınların Haşimoto hastalığına yakalanma olasılıkları çok yüksektir.Hashimoto hastalığı herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Aşırı düzeyde çevresel radyasyona maruz kalan insanlar Hashimoto hastalığına daha yatkındır.Hashimoto hastalığından kaynaklanan yetersiz bir tiroid bezi (hipotiroidizm), bir takım sağlık problemlerine yol açabilir.Hashimoto'nun nedeni, genetik bir yatkınlığın yanı sıra, otoimmün yıkım sürecini başlatan çevresel bir tetikleyicinin bir kombinasyonu olarak düşünülür. Kalıtım, cinsiyet ve yaş gibi ek faktörler de bu bozukluğun gelişmesinde rol oynar.

Teşhis ve tedavi

Fiziksel bulgular değişkendir ve hipo tiroidizmin derecesine ve yaş gibi diğer faktörlere bağlıdır. Hashimoto hastalığının teşhisi, belirti ve semptomlarınıza ve hipofiz bezinde üretilen tiroid hormonu ve tiroid uyarıcı hormonu (TSH) düzeylerini ölçen kan testlerinin sonuçlarına dayanır.Kan testleri tiroit bezleri ve hipofiz bezleri tarafından üretilen hormon miktarını belirleyebilir.TSH testi en iyi tarama testi olduğundan, doktorunuz muhtemelen TSH yi kontrol edecektir.
Hashimoto hastalığının teşhisi aşağıdakileri içerebilir:
Aile geçmişi
Fiziksel Muayene
T4, T3 ve TSH düzeylerini kontrol etmek için kan testleri
Antikor düzeylerini kontrol etmek için kan testi.
Her şeyden önce, Hashimoto bağışıklık problemidir ve bağışıklık sistemi yatıştırılıncaya kadar, Hashimotonun hafifletilmesi durumunda bile, vücudunuz daha fazla otoimmün saldırı riski altındadır.Hashimoto için tam spektrumlu bir planda, bozukluğun başlangıçta tetiklendiği şeylerin yanı sıra gerektiğinde hormon replasmanı yapılması ,üzerine daha fazla araştırmanın yanı sıra bağışıklık bozukluğunu devam ettirebilecek ağırlaştırıcı stres kaynaklarını kaldırmak için diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri de dahil edilmelidir.
 
Hipotiroidinin bir numaralı nedeni tiroid otoimmün hastalığı Hashimotodur. Hashimoto, tiroid rahatsızlığından fazladır, otoimmün bir hastalıktır. Hashimotonun altında yatan neden (ler) her hastaya göre değişir ve iyileşme, o kişinin Hashimotonun nedeni keşfedildiğinde gerçekleşir.Hashimoto Hastalığında, vücudunuzun bağışıklık sistemi tiroid bezine karşı antikorlar üretiyor. Antikorlar tiroid bezine saldırır. Bir sürü iltihap yaratırlar. Tiroid bezlerini yok ediyorlar. Bu durum, tiroid hormonu seviyelerinin ve sonuçta hipotiroidi üretiminin azalmasına neden olur.Hashimoto hastalığı dünyadaki en yaygın otoimmün hastalıktır.Hashimoto hastalığı hipotiroidizmin yaklaşık% 90ına neden olur.Hashimoto Hastalığının sebepleri iyileşme sürecinizin temelini oluşturmaktadır. Bu kilit unsurdur
 
Hashimoto hastalığında bağışıklık sistemi tiroid hücrelerine zarar veren ve tiroit hormonu yapma yeteneklerini etkileyen antikorları üretir. Zamanla tiroid hasarı tiroid hormon seviyelerinin çok düşük olmasına neden olabilir. Buna düşük aktif tiroid veya hipotiroidizm denir .Düşük aktif bir tiroit, kalp hızı, beyin fonksiyonu ve vücudunuzun gıdayı enerjiye dönüştürme hızı gibi vücudun her fonksiyonunun yavaşlamasına neden olur. Hashimoto hastalığı, düşük aktif bir tiroidin en yaygın nedenidir. Graves hastalığı, tiroidini etkileyen başka bir otoimmün hastalıkla yakından ilişkilidir.Hashimoto hastalığı kadınlarda erkeklerden daha yaklaşık 7 kat fazladır.Birçok faktörün Hashimoto hastalığında rol oynadığı düşünülmektedir.
 
Kelebek şekilli tiroid beziniz, metabolizma hızınızı, enerji seviyenizi ve ne kadar iyi yağ yaktığınızı belirleyen, vücudunuz için ana termostattır. Hashimoto, tiroid bezi yavaşlarken görülür.Bu rahatsızlıkla uğraşıyorsanız, çeşitli belirtilerle karşılaşabilirsiniz: Yorgunluk, halsizlik,stres, ve depresyon.Çölyak hastalığı sıklıkla yanlış teşhis konmuş otoimmün bir hastalıktır. Ayrıca, Hashimoto hastalığının ortak altta yatan nedenidir. Çölyak hastalığınız olduğunda vücudunuz glutene karşı antikor üretir. Bu antikorlar, hücrelerinizdeki tiroid reseptörlerinin yanı sıra tiroid bezine de saldırabilir. Bu, tiroid hormon üretiminde bir düşüşe yol açar ve halen üretmekte olduğunuz tiroid hormonlarını vücudunuzun kullanmasını önleyebilir.
 
Adrenalleriniz tiroidiniz gibi bezdir. Vücudunuzun kortizol, adrenalin ve aldosteron da dahil olmak üzere düzgün çalışması için gereken hormonları ve kimyasalları üretirler. Bu hormonlar, kan şekeri, insülin, inflamasyon ve kan basıncı gibi şeyleri kontrol eder. Peki böbreküstü bezlerin bağlı olan Hashimoto ? Kronik yorgunluğunuza, kaloriyi kısıtlamaya veya kronik iltihaplanma veya enfeksiyonlara sahipseniz, adrenal bezleriniz tiroidinizi yavaşlatır.Böylece vücudunuz önemli görevler için enerji tasarrufu yapabilir .Adrenal de aşırı yükselme kronikleşirse, otoimmün bir hastalığa neden olabilir ve bu da tiroid sağlığınızı daha da kötüleştirecektir. Ayrıca hashimoto i,le viral enfeksiyonların güçlü bir ilişkisinin olduğunuda vurgulayalım..Bu viral enfeksiyonları belirlemenin en iyi yolu kan testidir. Tedaviler, duruma ve ciddiyetine bağlı olarak değişir.
 
Hamilelik sırasında Hashimoto hastalığı teşhis etmek daha zor olabilir. Birincisi, Hashimoto hastalığı, yorgunluk ve kilo artışı gibi, normal gebelik ile aynı belirtilerin çoğuna sahiptir. Ancak, hamilelik süresince tedavi edilmemiş düşük aktif tiroid bebeğin büyümesini ve beyin gelişimini etkileyebilir. Hashimoto hastalığının belirtileri varsa, doktorunuz bir fiki muayene yapıcak ve bir veya daha fazla test isteyecektir.( Tanı, fizik muayene ve tıbbi geçmişle başlar. Fiziksel bir muayene sırasında guatr, nodüller veya büyüme görülebilir ) Bazen rutin tiroid fonksiyon taraması belirtileri olmayan bir insanda hafif derecede aktif tiroidi ortaya çıkarır. Tedavi edilmediğinde, Hashimoto hastalığı ilerleyebilir ve az aktif tiroid semptomları kötüleşebilir.
 
Geri
Üst