Hipotiroidizm nedir ? Hipotiroidizm hastaları nasıl beslenmelidir ?

Uzman SühaN

Administrator
Hipotiroidizm nedir ? Hipotiroidizm hastaları nasıl beslenmelidir ?
Tiroid bezi normalde kan dolaşımı boyunca dolaşan ve tüm vücutta bulunan reseptörlere ulaşan birçok önemli hormonu salgılar, bu nedenle tiroid fonksiyonundaki bir rahatsızlık yaygın, dikkat çekici sağlık sorunlarına neden olabilir.Bazı tahminlere göre, popülasyonun yüzde 40 ı düşük tiroit fonksiyonunun bir türünden muzdariptir. Kadınlar, özellikle yaşlı kadınlar, hipotiroidizm gelişmesi için en hassas gruptur. Yaşlı olan veya diğer otoimmün hastalıkları olan kişiler örneğin tip 1 diyabet, romatoid artrit ve çölyak hastalığı gibi - daha yüksek risk altındadır. Hipotiroidizmin en sık görülen belirtileri nelerdir? Metabolizmanızdaki değişiklikler, kalp fonksiyonu, sindirim, enerji, iştah, uyku, ruh hali nin yanı sıra , saçlarınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın durumunuda etkileyebilir.Hipotiroidizmin tedavisinde ilk adım, iltihaplanma, ilaçların aşırı kullanımı, besin yetersizlikleri ve strese bağlı hormonlardaki değişiklikler gibi tiroid işlev bozukluğunun etkilerini ve nedenlerini ortadan kaldırmaktır.


Hipotiroidizm.jpg








Hipotiroidizm için standart tedavi, günlük tiroid hormonu replasman ilaçlarını alıyor. Tabi ilaç kullanımının yan etkileri mevcuttur. Eğer Hipotiroidizm sizi çok uzun zamandan beri rahatsız ediyorsa hipotiroidizm için doğal ev ilaçlarını deneyebilirsiniz.Uzun saatler boyunca oturmanızı gerektiren bir masa işi, fiziksel aktivitenizi kısıtlar ve bu, hipotiroidizmin ana sebebidir. Çoğu genç kadın, günümüzde kaçınılmaz olarak maruz kaldıkları sedanter yaşam tarzı nedeniyle hipotiroidizmden muzdarip.Hastalığı kendiniz tedavi etmeden önce , hipotiroidizmin ne olduğunu ve bu problemi neyin tetiklediğini anlamalısınız .


Kelimenin kendisinin de belirttiği gibi, hipo, düşük anlamına gelir ve hipotiroidizm, tiroid bezi tarafından düşük seviyelerde tiroid hormonunun üretilmesi anlamına gelir. Tiroid bezi, Adem elmasının hemen altındadır ve tiroid hormonunun yapımından ve salgılanmasından sorumludur.Bu tiroid hormonu, kanın serbest bırakılması ve böylece hücrelerin bu hormonu etkili bir şekilde kullanması gerekir, ancak tiroid hormonu gerekenden çok düşük miktarlarda salınırsa, bu durum hipotiroidizm olarak adlandırılır.Aksine, tiroid bezi aşırı miktarda tiroid hormonunu serbest bırakırsa, buna hipertiroidizm denir.Birçok fonksiyonel tıp doktoruna göre hipotiroidizm veya düşük tiroid fonksiyonu sessiz bir salgındır.


Hamilelik sırasında, neden tam olarak bilinmese de, bazı kadınlar çok yüksek seviyelerde tiroid hormonları üretmeye başlar ve bunu çok hızlı bir düşüş izler. Bu durum postpartum tiroidit olarak bilinir. Genellikle doğum yaptıktan sonra durum biraz zamanla gider.Bazı ilaçların kullanımı ayrıca hipotiroidizme neden olur , özellikle kanser tedavilerinden, ameliyattan veya ruh sağlığı veya kalp hastalıkları için reçete edilen ilaçalr. Stres hormonları etkiler ve inflamasyonu kötüleştirdiği bilinmektedir. Egzersiz ve sağlıklı beslenme, kronik stresin kontrol edilmesi ve hormonla ilişkili nörolojik fonksiyonun yönetilmesi için önemlidir.




Özellikle iyot ve selenyumda (tiroid fonksiyonu için önemli elementler) besin açısından zengin besinlerdeki düşük diyet, tiroid rahatsızlıkları riskini artırır. Tiroid bezinin yeterli düzeyde tiroid hormonu üretmek için hem selenyum hem de iyota ihtiyacı vardır. Ve bu besinler ayrıca vücutta başka koruyucu rollere de sahiptir; örneğin, ağır selenyum eksikliği tiroidit insidansını arttırır, çünkü normalde enflamasyonu kontrol eden ve oksidatif stresle savaşan glutatyon olarak bilinen çok güçlü bir antioksidanın aktivitesini durdurur.


Doğal ilaçlar veya alternatif tıpın amacı tiroid sorununun kök nedenini düzeltmektir. Tiroid problemleri bazen vücudunuzdaki zayıf beslenme, stres veya eksik besinlerin bir sonucu olarak başlar . Diyetinizi değiştirmek ve bitkisel takviyeleri almak tiroid durumunuza yardımcı olmanın iki yoludur. Bu seçeneklerin tiroid ilacından daha az yan etkisi olabilir. Ayrıca, düşük ya da az çalışan bir tiroid tedavisi için bitkisel bir takviye kullanmak, ilaçlara iyi cevap vermeyen kişiler için yararlı olabilir.


Hipotiroidizmden muzdarip kişilerden yüksek miktarda tuz almaları istenir, çünkü tuzu tükettiğinizde, tuzda bulunan iyot içeriği sadece tiroid hücreleri tarafından emilebilir.Yeterince tuz tüketmezseniz, iyot tiroid hücreleri tarafından emilmeyecek ve tiroid hormonlarının veya hipotiroidizmin az üretilmesine neden olan gerekli oranda tiroid hormonlarının oluşumu gerçekleşmeyecektir.




Kadınlarda Hipotiroidizm Belirtileri



Hipotiroidizm ilk evrelerinde fark edilmesi kolay olmayan bir durumdur ancak daha sonraki aşamalarda, özellikle ani ve beklenmedik kilo alımı ve kadınlarda primer hipotiroidizm semptomları olan dönemlerin yokluğu ile yavaşça tanımlanabilir.




Ani kilo alımı

Düzensiz adet döngüsü

Yüzde şişkinlik

Kabızlık

Kuru cilt

Ruh hali

Depresyon

Zayıf hafıza

Saçın incelmesi dökülmesi

Tembellik

yorgunluk

uyuşukluk



Yapmanız gereken tek şey iyot bakımından zengin yiyecekleri tüketmek ve hipotiroidizm için doğal bir tedavinin bir parçası olarak, bu makalede bahsedilen bazı fiziksel aktiviteleri uygualamkatır.




Erkeklerde Hipotiroidizm Belirtileri





Düşük libido

Erektil disfonksiyon

Düşük testosteron seviyeleri

Kabızlık

Kuru cilt

Konsantre olamama

Ağırlıkta ani bir artış

Guatr

Uyuşukluk




Tiroid hormonlarının başlıca işlevi metabolizmayı kontrol etmektir , ancak tiroid hormonu gerekli miktarlarda üretilmediğinde, metabolizma hızı yavaşlar, kalori ve oksijen enerjiye dönüşmez.Bundan dolayı, kalori birikir ve bu da ani bir kilo aldırmasına yol açar ve oksijen enerjiye dönüştürülmediğinden, sürekli yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz.


Kızılcık fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, A Vitamini , Vitamin C , Vitamin K, Vitamin E, Antioksidanlar, İyot, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler ile zenginleştirildikleri gibi geniş bir yelpazeye sahiptir .Rutin diyetinize özel bir lezzet katmak için kulanabilirsiniz. Bu tiroid probleminizi giderecektir.Süt, diyetinizde herhangi bir yere kolayca uyabilen bir süt ürünüdür. Laktoza toleranssız iseniz süt içmekten kaçınabilirsiniz.Güne sütle başlamak sizi dayanıklı ve dirençli yaptığı gibi tiroid probleminize de iyi gelecektir.Gün boyu canlı ve aktif olmanızı sağlayan bir besin arıyorsanız size önerimiz muz tüketin.Muz potasyum, iyot, magnezyum ve lifin mükemmel kaynağıdır.Süt ve muzdan maksimum besinsel fayda elde etmek için muzu süte atın ve blendırdan geçirip tüketin.



Hindistan cevizi yağı, pek çok alternatif terapist arasında bir favori ve aynı zamanda iyi bir neden. Yağ, kilo kaybına yardımcı olabilecek ve metabolizmanızı hızlandırabilecek orta zincirli yağ asitlerinden oluşur - hipotiroidizmle mücadele eder. Elma sirkesi vücudunuza detoks yapar.Ve vücudunuzdaki alakli dengeyi sağlar.Hormon seviyelerini düzenlemede bile yardımcı olduğu söylenir. Tiroidinizin işlevini yerine getirmesi gereken besinle uyuşmasını sağlamak için önerilen tüm B vitamini düzeylerini öğrenin. Yabani pirinç, kahverengi pirinç, kinoa ve karabuğday gibi tam tahıllı gıdaları tüketin. Araştırmacılar ayrıca hipotiroidizmi olanların B12 vitamini eksikliğine sahip olduklarını söylüyorlar , bu nedenle vitamin açısından zengin olan balık veya yumurta gibi sağlıklı yiyecekleri tüketmek gerekir.



Zencefil, doğal bir anti-enflamatuar, diyetinize akıllıca bir katılımdır. Magnezyum, potasyum ve çinko gibi besin maddelerinde zengin, tiroid fonksiyonunu iyileştirmeye ve normalleştirmeye yardımcı olabilir. Biberiye yağı vücudunuzdaki iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Hipotiroidizm baskı noktalarına masaj yapmak tiroid hormonlarının sekresyonunu düzenlemeye yardımcı olabilir. Buhur yağı, deri tahrişi, mide problemleri ve iltihaplanma gibi hipotiroidizm ile ilişkili semptomların tedavisinde yardımcı olabilir. Bu temelde sindirim ve beyin fonksiyonlarını uyarma ve iltihabı hafifletme yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Hipotiroidizmin başlıca nedenlerinden biri iyot eksikliğidir . Bu nedenle, takviyeleri almak vücudunuzdaki iyot seviyelerini geri kazanmanın en iyi yoludur. Bununla birlikte, devam etmeden önce doktorunuza danışmalısınız.



Keten tohumu, tiroid hormonlarının üretimine yardımcı olan alfa-linolenik asit adı verilen zengin bir omega-3 yağ asitidir. Bunlar aynı zamanda vücudunuzun işlevlerini düzeltmeye ve hipotiroidizm belirtileriyle savaşmaya yardımcı olabilecek zengin bir magnezyum ve B12 vitamini kaynağıdır.Günlük iki kaşıktan fazla keten tohumu tüketmemelisiniz.Hindistan cevizi yağı, geniş yelpazedeki faydaları ile bilinen orta zincirli yağ asitleri içerir. Hindistan cevizi yağının düzenli olarak alınması, metabolizma ve vücut ısınızı artırarak hipotiroidizmle mücadeleye yardımcı olabilir ve aynı zamanda kilo vermenize yardımcı olabilir . Zencefil çayı, hipotiroidizmi tedavi etmek için aranan başka bir ilaçtır. zencefil, hipotiroidizm ve semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek güçlü anti-inflamatuar özellikler sergiler. Hipotiroidizm de B12 vitamini gibi bazı vitaminlerde bir eksiklikten kaynaklanabilir. B12 ve C vitaminlerinin düzenli olarak alınması, hipotiroidizmin tedavisinde yardımcı olabilir.Isırgan otu A vitamini, B6 vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum ve iyot gibi zengin bir besin kaynağıdır. İyot varlığı, hipotiroidizme neden olmaktan sorumlu olabilecek iyot eksikliğinin tersine çevrilmesine yardımcı olur. Bu da, her türlü tiroid dengesizliğini düzeltir, böylece iyileşmenizi hızlandırır.
 
Tiroid, boyun bölgesine yer alan kelebek şekilli bir bezdir. Vücuttaki protein ve yağ metabolizmasını düzenleyen insan vücudundaki en büyük bezlerden biridir. Bu işlevleri yerine getiren hormonları salgılar. Salgı bezinde herhangi bir anormallik , hormonların düzensiz çalışmasına neden olabilir. Bugün, tiroid sorunu halk arasında yaygın bir hastalık haline gelmiştir. İlaçlar mevcuttur, ancak sadece tiroid probleminin semptomlarını bastırırlar. Tiroid metabolizmanızda kritik bir rol oynamaktadır. İnsülin ve kortizol ile birlikte, tiroid hormonunuz metabolizmanızı ve kilonuzu kontrol eden büyük üç hormondan biridir.Günümüzün hızlı dünyasında, yorgunluk, düşük ruh hali, kilo alımı ve sindirim sıkıntısı şikayetleri normdur. Uzun saatler çalışıyoruz, daha az uyuyoruz ve WIFI ile mobil cihazlardan ve dizüstü bilgisayarlardan sürekli olarak stimülasyona maruz kalıyoruz. Beyniniz ve vücudunuz bu stresli uyaranları sürekli olarak değerlendiriyor. Beynin anahtar oyuncu vücudu değerlendiren ve dengeyi sağlayan tüm diğer organlara ve dokulara bilgi aktaran hipotalamustur. Stresli uyaranlara uyum sağlamanıza yardımcı olan bir diğer önemli oyuncu da tiroid bezidir. Vücudumuzdaki etkisi büyüktür ve küçük bir dengesizlik sağlımızı yaşamımızı olumsuz yönde etkileyebilmektedir..


Hipotiroidizmin bazı ortak belirtileri ve semptomları şunlardır:

Kabızlık
yorgunluk
Depresyon
Kuru cilt
Kilo almak
Terlemede azalma
Yavaşlamış kalp hızı
Yüksek tansiyon
Eklemlerde sertlik ve ağrı
İnce ve kuru saçlar
Zayıf bellek
Adet değişiklikleri veya doğurganlık sorunları
Kaslarda ağrı ve hassasiyet
Hassas cilt ve kabarık yüz

Tiroid bezleri tarafından salgılanan iki ana tiroid hormonuna T3 (triiodotironin) ve T4 (tiroksin) denir. Bu hormonlar vücudunuzun metabolizmasını, sıcaklığını ve aynı zamanda kalp hızını düzenler.Tiroid uyarıcı hormon (TSH) olarak adlandırılan başka bir hormon beyindeki hipofiz bezi tarafından salınır ve bu hormon tiroid hormonlarının salgılanmasını kontrol etmekten sorumludur.Tiroid hormonlarınızın durumunu belirlemek için TSH düzeylerini ölçen bir kan testi kullanılır. Yüksek bir TSH seviyesi tiroid hormonlarının eksik olduğunu gösterir, bu nedenle tiroid daha fazla üretmek için uyarılmalıdır. Normal TSH, tiroid hormonlarınızın doğru aralıkta olduğunu gösterir. Düşük TSH seviyeleri vücudunuzun aşırı miktarda tiroid hormonu ürettiğini gösterir.Tiroidinizdeki dengesizlikler, yetersiz işleyen veya aşırı aktif tiroid ile sonuçlanabilir. Tiroidinizin fonksiyonunu doğru beslenme, egzersiz ve dinlenme ile ve hayatınızdaki stresi en aza indirerek destekleyebilirsiniz.



Tiroidin, düzgün çalışması iyi beslenmeye bağlıdır. Uygun besin dengesi olmadan, tiroid işini düzgün yapamaz. Sağlıklı dengeli ve düzenli beslenin.Yediğiniz işlenmiş ve paketlenmiş gıdaları sınırlayın.Diyetinizdeki sebzeleri ve meyveleri artırın.Balık tüketiminizi artırın. Balık, kaliteli bir proteindir ve genellikle yüksek miktarda sağlıklı omega-3 yağına sahiptir.Diyetinize bakla ve baklagilleri ekleyin. Şeker seviyenizi düşük tutmak için, tam tahıllar gibi kompleks karbonhidratlar seçin. Bol su tüketin. Her gün 30 dakika egzersiz yapın.Stres seviyenizi azaltın. Yaşamınızdaki stres alanlarını tanımlayın ve onların etkilerini azaltmak için çalışın. Gece yeterince uyku aldığınızdan emin olun.Hipotiroidizm viral enfeksiyonlar, radyasyon hasarı, bazı ilaçlar, hamilelik ve diğer nadir nedenlerden kaynaklanabilir. Çoğu zaman, vücutta çok az iyot hipotiroidiye neden olabilir. Cep telefonları ve beyin tümörleri arasındaki bağlantıyı biliyormusunuz ? Kulağınıza tuttuğunuz bu küçük radyasyon makinesi de tiroid bezinize çok yakın. İyi bir alternatif telefonda konuşurken bir kulaklık kullanmaktır.


Hipotiroidizm tiroid bezinin yetersiz kalmasına ve yeterli tiroid hormonu üretmemesine neden olan bir hastalıktır. Tiroid bezi boynunuzun ön alt kısmında bulunur. Bez tarafından salınan hormonlar, kalp, beyin, kas ve deri dahil olmak üzere insan vücudunun neredeyse her bölümünü etkiler. Tiroid vücut ısısını, kalp atışlarını etkileyen ve ayrıca kalori yanmasını düzenleyen metabolizmayı kontrol eder. Vücut yeterince tiroid hormonu üretemediğinde, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur ve böylece vücut daha az enerji üretir ve daha fazla kilo alır. Hipotiroidizm çinko, 2 , selenyum, 3 ve iyot gibi eser minerallerin eksikliği ile ilişkilidir . Araştırmalar, tiroidin işlev göstermek için spesifik vitamin ve minerallere ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. İyot, selenyum ve çinko gibi mineraller ve A, C, D ve B vitaminleri günlük yiyeceklerde bulunabilir . Karides, mezgit balığı, somon balığı, yumurta ve mantar gibi yiyecekler sağlıklı tiroid fonksiyonu için en önemli minerallerden biri olan iyot bakımından zengindir.Bazı bitkiler ve mineraller tiroid fonksiyon bozukluğunun önemli yönlerini ele alabilir ve tiroid sağlığını destekler. Omega 3 içeren besinler tüketmeye özen gösterin.



Hipotiroidli hastaların takip etmesi gereken spesifik bir diyet rejimi olmasa da, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin ve vitaminlerle dolu dengeli bir beslenme benimsenmelidir.Hipotiroidili hastalar, vücudun hormon kullanma yeteneğini azalttıklarından soya ve kahveden uzak durmalıdırlar. Ayrıca, lahana, brokoli ve ıspanak gibi sağlıklı yiyecekler bile iodin açısından zengin oldukları için ılımlı miktarlarda tüketilmelidir. Vücut aşırı metallere maruz kaldığında tiroid dengesizleşebilir. Ağır metalleri vücuttan atmak için süt tüketilmelidir.Akupunktur, bağışıklık sistemimizi geliştirdiği için hipotiroidizm ile baş etmenin etkili bir yoludur. Ayrıca her türlü tıbbi tedaviye daha iyi yanıt verir ve ayrıca semptomları iyileştirir.Yoga'nın sayısız sağlık faydalarını bilmeyen yoktur. Yogayı hipotiroidizm ile mücadele edenler yaşmalarına dahil etmelidir. Hipotiroidili hastalar, glutenden zengin gıdalardan kaçınmalıdır..Buğday gibi tahıllarda gluten, çölyak hastalığı olanlarda enflamatuar stresin iyi bilinen bir nedenidir. Çalışmalar, otoimmün tiroid hastalığı olanlarda çölyak hastalığının daha yaygın olduğunu göstermektedir.Zencefil, doğal bir anti-enflamatuar, diyetinize mutlaka dahil etmelisiniz.Magnezyum, potasyum ve çinko gibi besin maddelerinden de zengin, tiroid fonksiyonunu iyileştirmeye ve normalleştirmeye yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst