Hormon testleri adetin kaçıncı günü yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Hormon testleri adetin kaçıncı günü yapılır ?
Kadın hastalıklarının teşhisin de hormon tetkitleri önemli rol oynar. Bu tetkitler Adetin üçüncü günü , adetin üç ve onun cu günleri arasın da yapılır. Tetkit sonucuna göre tedavi uygulanır.



Hormon testleri genellikle , menepoz , kısırlık , kanama, sık kanama, adet görememe, tüylenme gibi nedenler den ötürü istenir. Yukarda saydığımız nedenlerden ötürü yapılan tetkitler Adetin üçüncü günü yapılır. Bu tetkitler ile yumurta rezervi hakkın da bilgiler verir. Hormon testleri değerlendirilir ken kadının yaşı, tetkitin yapıldığı tarih ve referans aralığına göre irdelenir. Tetkit sonuçları laboratuvara göre değişebilir. Hekime başvuran kadınlar dan adetin üçüncü günü yapılması istenen tetkitler vardır. Bu tetkitler FSH hormonu , Estradiol, Östrojen yani E2 , klomifen sitrat testi ,inhibin B seviyesi ölçümü , anti müllerian hormonu , progesteron gibi. Bu tetkit sonuçları ile birlikte hastanın üreme organları na yönelik muayene ile durum değerlendirilir.Ve uygun olduğuna karar verilen tedaviye başlanır. Adetin üçüncü günü yapılan hormon tetkitleri ile ilgili kapsamlı bilgileri vermeye devam edicez.


Öncesi ; Hormon Seviyelerinin Ölçümü İçin Kan Testleri adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


hormon testi.png




Hormon tahlili adetin kaçıncı günü yapılır, Bazı hormonlar belli yıl gruplarında farklı değerlerde çıkabiliyor. Örneğin Folikül Stimülan Hormon, menapoz dönemindeki bayanlarda doğurganlık dönemindeki kadınlara yönelik daha fazla değerlerde olabilmektedir. Benzer biçimde LH hormonu da menopozla beraber yüksek değerlere çıkabiliyor. Hormon testi amaçlı edinilen kanın regl çağının hangi kısmında olduğunun da belirtilmesi gerekmektedir. FSH değeri sıkça yumurtalık rezervinin bir Tipik model FSH değeri 6' nın altında ise muhteşem, 6-9 arası ise oldukça iyi, 9-10 ise oldukça iyi, 10-13 ise rezervde azalma var, 13 üzeri ise uyarılma çok kolay değil demektir. LH:FSH oranı, PCOS (Polikistik over sendromu) amaçlı bir tanı değeri model kullanışlı. Ve bu oran çoğunlukla 1,1 oranındadır, ama eğer LH büyükse mümkün bir PCOS göstergesinden söz etmek mümkündür .

Menopoz teşhisi içim hormon testleri ne vakit yapılır?

Menopoz kuşkusu var olan bir kadında hormon düzeyleri adetin 3. günü içinde yapılan kan analizleri ile değerlendirilir. Hastanın aç veya tok olması bu tahlil neticelerini etkilemez. Hasta kişi aylardır regl görmüyorsa hormon analizleri rastgele bir zaman yapılabilir.

Menopoz teşhisi için bakılan hormon testleri:

FSH: Menopoz teşhisi bakımından en kımetli hormon FSH hormonudu. FSH hormonu beyinde hipofiz olarak bilinen kısımdan salgılanır ve yumurtalıkları etkileyerek yumurtaların gelişmesini olanağı sağlar ve buradan östrojen benzeri hormonların salgılanmasını uyarır.
FSH = Folikül ikazcı hormon = Follicle stimulating hormone
Menopoza giren bir kadında FSH hormonu değerinin yükseldiği görülmektedir. Yaş dönümü öncesi bir dönemdeki kadında adetin üçüncü gününde bakılan FSH hormonu seviyesi 20'nin altındadır. (mlU/ml ) FSH değerinin 10'un altında olması yumurtalık kapasitesinin iyi meydana geldiğini ve östrojen hormonu imalatının iyi meydana geldiğin, yumurtaların iyi geliştiğini gösteri. 10'un üzerindeki kıymetler yumurtalık kapasitesinin yavaş yavaş azalmaya başladığını gösterir, 15 - 20 arasındaki kıymetler menopoza girmenin yaklaştığını gösterir, çoğunlukla bu bayanlarda adetler seyrek olmaya başlar. Çoğunlukla 30'un üzerindeki FSH hormon düzeyleri çoğalış daimi model bayanın menopoza girdiğini gösterir ve kadın çoğalış hiç regl göremez veya adetler çok seyrekleşmiştir. Adetin 3. gününde veya öncesi günleri dışarısında regl kanaması başladıktan çok ek olarak sonra veya kanama meydana gelmesine uzak olmayan dönemlerde bakılan FSH seviyelerinin yüksek çıkması normaldir, bu sebeple yaş dönümü değerlendirilmesinde kullanılamaz .

Hormon Tahlili Adetin Kaçıncı Günü Yapılır
Öströjen (Estradiol, E2)

Menopoza girilmesiyle beraber kandaki östrojen hormon değerleri azalma olur. Bu durumun nedeni ise östrojen hormonu yumurtalıklarda yükselen yumurtalar açısından üretilir. Menopoza girilmesi ile beraber yumurtalıklarda yumurta büyümesi ve yumurtlama duracağı amaçlı östrojen hormon yapımı de yavaşlar. Normalde adetin 3. bugünü östrojen hormon düzeyi: 25-140 pg/ml içerisindedir. Menstruel peryodun ortada döneminde veya regl kanamasına uzak olmayan günlerde ek olarak yüksek olabilmektedir. Adetin 3. gününde bakılan ölçüt yaş dönümü teşhisi bakımından mühimdir. Östrojen hormon seviyesi yaş dönümü teşhisi bakımından FSH civarı mühim değildir. Mesela adetin 3. bugünü kanda hormon değerleri bakılan bir kadında östrojen hormonu seviyesi az meydana gelmesine nazaran FSH hormonunda yükselme izlenmiyorsa bu kadında çoğunlukla menopoz düşünülmez, östrojen düşmesi büyük ihtimal farklı bir nedene bağlıdır .
 
Son düzenleme:
Benimde acilen hormon testi yaptırmama gerekiyor. Bilgileri okudum tam olarak bilgim var artık acaba hangi hastanede yaptırmamı tavsiye ediyorsunuz ben sigortalı eşiyim acba misal ankarada özel hormon testini yapan bir hastane ya da doktor önerebilir misiniz =?
 
Merhaba ;
Tipik bir bilgi genel olarak hormon testleri öbür testlere göre nisbeten daha pahalıdır. Birtakım rutin tetkiklerde kullanılan bazal hormon analizleri her merkezde yapılabilecek testlerdir.
 
Hormon testleri kadınlarda adetin 2-3. günü yapılıyor. Genelde çocuk sahibi olmak isteyen kadınlardan bu testi yaptırmaları isteniyor. Bu testler yumurtanın kalitesini rezervini durumunu belirliyor. Her klinikte hormon testleri yapılıyor ama gerçekten tetkit ücretleri pahallı .
 
Geri
Üst