iş mülakatında nasıl başarılı olabilirim acaba ?

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
iş mülakatında nasıl başarılı olabilirim acaba ?
Pazartesi günü bir iş mülakatına gireceğim ve nasıl davranacağımı , neler yapacağımı bilmiyorum. Nasıl hareket etsem bana bir ayrdım etseniz..
 
Sayın misafirimiz,

Öncelikle, başvurduğunuz firmanın profiline göre kabaca iki tür mülakata girebilirsiniz:

Gerçekten iş bilir, iyi eleman arayan, mülakatlarda deneyimli (İK) elemanları olan, muhtemelen büyük/çok uluslu firmalar.

Ne aradığını bilmeyen, iş ilanına “esnek çalışma saatlerine uyum gösteren” yada “takım oyuncusu” yada “hem satın alma, hem de paketleme yapacak” gibi şeyler yazan, muhtemelen mülakat deneyimi de olmayan, karşıdakinin tipine göre yada az ücret isteyeni işe alan firmalar.

Eğer (2) tipindeki bir firmaya başvuru yaptıysanız, o zaman olay şov bizınıs. Güzel bi takım elbise, kravat (bayanlar için muadili), parlak ayakkabıları çekip, mülakat sırasında bol bol firmayı, patronu, ve kendinizi övün. Her işi yaparım deyip, yaptığınız her şeyi de abartın. Kendinizden emin bir tavır takının. Sonrasını da şansa bırakın. Varsa araya dayınızı, bi tanıdığı falan sokun. Allah yardımcınız olsun.

Eğer (1) tipindeki bir firmaylaysa işiniz, o zaman çok bir şey yapmanıza gerek yok. Zaten o kadar çok mülakat yapmışlardır ki, anlattıklarınızı biraz eşeleyerek sizin ne mal (iyi anlamda tabi ki ) olduğunuzu anlarlar. Eğer önceden bir şeyler hazırlayıp, ezberleyip giderseniz, onu da anlarlar. O yüzden sakin olun. Şu soruları düşünün ama ezbere bir yanıt hazırlamadan, sadece düşünün. Zamanı gelirse, soru gelirse konuşursunuz:

- Şu anda yaptığınız mesleği neden seçtiniz? (Belki çocukluktan ilgi, belki baba mesleği, yada sadece sınav puanı)

- Başvurduğunuz firmayı neden seçtiniz ?

- Peki o pozisyonu ?

- Zorlanıp, daha sonra üstesinden geldiğiniz bir problem neydi?


Mülakatlarda en önemli olan ise, yaptıklarınızı çok güzel karşıya aktarabilmektir. Üniversitede işletme klubüne üye olup okul kantinini işletip kar mı ettiniz ? Anlatın. Yazın Erasmusla Hollanda’ya mı gittiniz? Onu da anlatın. Standart bir üniversite öğrencisindan beklenenden fazla ne var ne yok anlatın. Çalışkan mısınız ? Anlatın. Akıllı mısınız ? Çabuk mu öğrenirsiniz? Üstüne üstüne bastırın. İnsan ilişkileriniz çok mu iyi ? Lider ruhlu musunuz ? Örnek verin.

Proje Yönetimi eğitimi aldığımda, eğitmenin şu lafı çok hoşuma gitmişti: “Hazırlık yapmayan, başarısızlığa hazırlanır”. Mülakatın hazırlığı da iyi bir özgeçmişten geçer.

Malesef iyi bir özgeçmiş (CV) yazmanın ne demek olduğunu anlamayan bir çok gencimiz, sırf bu yüzden mülakata bile çağrılmadan belki de çok uygun oldukları iş fırsatlarını kaşırıyor.

İyi bir özgeçmiş ne demektir ?

Aslında bir kaç basit bileşeni bar iyi bir CV’nin:

Başvurduğunuz pozisyonla ilgisiz olan hiç bir şeyin OLMAMASI, ilgili şeylerin ÖNE ÇIKARILMASI

Diyelim ki endüstri mühendisisiniz ve bir fabrikada kalite kontrol mühendisi pozisyonuna başvuruyorsunuz. Burada özgeçmişe yazacağınız “ISO 9001 semineri” size artı puan getirirken “Visual Basic Programlama” büyük ihtimalle etki etmez ve “Doğalgaz tesisatı kurulum belgesi” size eksi puan kazandırır (Ne alaka bu adam bu kursa gitmiş, yoksa ne iş olursa yaparımcılar dan mı ?).

O yüzden üşenmeyip, her ilana özel CV yazmak, mülakatlarda da işinizi kolaylaştırır.

Son olarak, lütfen şunları yapmayın:

Bilgisayar bilgi kısmına MS Office, Windows yazmayın.
Hobiler kısmına kitap okumak, müzik dinlemek yazmayın.
Stajda yaptıklarınızı şişirip, sonra soru gelince (Eeee anlat bakalım şu satış hedeflerinin oluşturulması kısmını) şişmeyin.
Beklemediğiniz bir soru gelince “Eee bilmiyorum” demeyin, (“Biraz düşüneyim” diyip düşünün).
Sorulan soruları tam olarak anlayıp dinlemeden cevap vermeye çalışmayın.

Son olarak, bir mülakat başarısız geçerse umutsuzluğa da kapılmayın. Hiç kimse ilk mülakatını geçemez.
 
Geri
Üst