Kabızlığa İyi Gelen Gıdaların Listesi!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Kabızlığa İyi Gelen Gıdaların Listesi!
kabızlığa iyi gelen yiyecekler, kabızlığa karşı, kabızlıktan koruyan yiyecekler




Sevgili melekler, pek çok insanın sorunu olan kabızlık, insanın hayatını zehir edebilir. Tamamen tükettiğimiz gıdalarla ilişkili olan kabızlığa yol açan gıdaların başında kafein, beyaz ekmek ve kırmızı et başta gelir. Diyetisyen Büşra Totan, özellikle diyet zamanında, sinameki içeren zayıflama ve form çaylarının içilmesinin de kabızlığa neden olduğunun altını önemle çizerek, kabızlık sorununa iyi gelen yiyeceklerle ilgili bilgilerini şöyle sıraladı...



meyve-sebze.jpeg



Kabızlığın çözümünde ne yemediğiniz kadar ne yediğiniz ve nasıl beslendiğiniz de önemlidir. Dengesiz beslenen, hareketsiz, posa alımı düşük ve sıvı alımı yetersiz bireylerde en sık rastlanan sorundur. Fazla kafein alımı (çay/kahve/kola), çikolata tüketimi, fazla kırmızı et tüketimi, yetersiz tam tahıllı ekmek tüketmek, makarna ve pirinç tüketiminin fazla olması, bilinçsiz laksatif kullanımı ve magnezyum eksikliği kabızlığa neden olur. Öte yandan yağ içeriği oldukça düşük ve hızlı kilo vermeyi hedefleyen diyetler de kronik kabızlık sorunlarına yol açabilir.
Günlük beslenmenize bunları ekleyin

Posa alımı: Posa, dışkılamada etkilidir. Yetişkinlerde günlük posa alımı 22-30 gram olmalıdır. Bu miktarı sağlayabilmek için diyete; günde en az 3-5 porsiyon meyve, her öğüne haşlanmış/çiğ sebze, haftada 3 kez kuru baklagil ve tam tahıllı ekmekler eklenmelidir. Beyaz ekmek yenmemelidir. Buğday kepeği en etkili posa kaynağıdır, bu nedenle şiddetli kabızlık durumlarında 2 yemek kaşığı tüketilebilir. Keten tohumu ise kronik kabızlıkta 1 tatlı kaşığı ölçüde tercih edilebilir. Ancak her ikisi de uzun dönem ve fazla miktarda kullanılmamalıdır.

Fruktooligosakkaridler: Diyette bulunan çözünebilir posa türleridir. Dışkının bağırsaktan geçişini kolaylaştırır ve bağırsaktaki yararlı bakteri florasını korurlar. Kuşkonmaz, domates, pırasa, yer elması, Trabzon hurması, kuru erik, kayısı, armut ve elma kabızlık sorunu yaşayan kişilerin beslenmelerinde mutlaka olmalıdır. Özellikle kuru erik, kuru üzüm ve kayısı ile komposto yapılıp tüketilebilir. Sabah aç karna kuru meyveler tercih edilebilir.

Probiyotikler: Yeterli miktarda alındıklarında sağlığı olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Düzenli kullanımda bağırsak florasında yararlı bakterileri artırarak, bağırsak sağlığını korur ve geliştirir. Yoğurt, kefir gibi fermente süt ürünleri probiyotik içeren besinlerdir. Kronik kabızlık sorunu yaşayan kişiler her akşam 1 çay bardağı kefir ya da probiyotik ilaveli yoğur tüketebilirler.

Su tüketimi: Su tüketiminin azalması, gazlı içecekler ve hazır meyve sularının tüketiminin artması ise kabızlığa yol açar. Güne 2 bardak ılık su ile başlamak kabızlığı önler.
İşte kabızlığa iyi gelen yiyecekler

  • Kahvaltılık tahıl gevreği (yulaf ezmesi, tam tahıllar, buğday rüşeymi vb.)
  • Tam buğday unlu ekmek
  • Kuru baklagil
  • Kuru meyveler
  • Patlamış mısır
  • Brokoli, Brüksel lahanası, yer elması, pırasa
  • Armut
  • Kivi
  • Yer fıstığı
  • Keten tohumu, çörek otu yağı
 
Geri
Üst