Kadınlar gusül abdestini nasıl almalıdır ?

Uzman SühaN

Administrator
Kadınlar gusül abdestini nasıl almalıdır ?
Gusül abdesti tüm vücudun iğne deliği kadar kuru bir yer kalmadan yıkanması ile boy abdesti demektir.Gusul abdestini hala doğru almayanlar var..Bu yüzden bir müslüman olarak birbirimizi uyarmak doğru bilgilendirmek zorundayız.Gusül abdesti cinsi münasebet ,ihtilam yani rüyalanma , mens ve nifas bitimi gibi durumlarda alınır.Gusül, Allahın müslümanlar için emrettiği en önemli maddi manevi temizlik biçimidir.


Cenabı Allah Maide 5/6 Eğer cünüb iseniz yıkanıp temizlenin diye buyurmuştur.Gusül abdestinin mantığını anlamayanlar için umarım bu emir yeterli gelmiştir..Gusül abdesti almanın farziyeti ayet ve hadisle sabittir.Gusletmenin bir diğer hikmeti de, vücudu dinç, dinamik ve canlı tutmasıdır.Ve cünüp kimseye rahmet melekleri yaklaşmıyor.Ayrıca sık yapılan hatalardan biri cünüpken, kasık ve koltuk altı tıraşı olmak, saç, tırnak kesmek, mekruh olur.Ancak adet dönemin de yapılabilir..Guslü bir namaz vakti geçirecek kadar tehir etmemek gerekir.Peygamber efendimiz guslünü özürsüz erteleyenler için cünübün bastığı toprağın kendisine lanet okuyacağını hatırlatmış guslü ertelememeyi tembihlemiştir.Konumuz gusül abdestinden açılmışken Gusül Abdesti Nasıl Alınır , Gusül abdestine mani olan durumlar ile ilgili konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.Kadınların gusül abdesti nasıl olur detaylar yazımızda.



gusül abdesti bayan.png







Gusül Abdesti Nasıl Alınır Kadın



Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti, tüm bedenin toplu iğne deliği kadar kuru yerin kalmayacağı kadar tüm vücudun yıkanması ile boy abdesti alınması anlamındadır. Gusül abdesti için ortada sebeplerin olmasıyla birlikte bu abdest farz olur. Fakat farzı gerektirecek bir durum yoksa gusül abdesti almak sünnet olur ve alınmasıyla birlikte hem temizlik yapılmış olur hemde sünnet işlendiğinden ibadet sevabı alınmış olunur.


Guslü gerektirecek durumda gusül abdesti almanın farz olduğunu belirten bir ayette : " Ey iman edenler, sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de ( yolculukta olmanız hariç) gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta veya yolculukta iseniz veya biriniz ayak yolundan (hacet yerinden) gelmişseniz yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız, bu durumda temiz bir toprakla teyemmüm edin (hafifçe) yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz Allah bağışlayandır, esirgeyendir. (Nisa Süresi/43)



Kadınlarda Gusül Abdesti Alınmasını Farz Kılan Sebepler


Kadınlarda gusül abdesti almayı gerektiren hallerden biri cünüplük halidir. Yani meninin şehvetle yerinden fırlama hadisesidir.
Kadınlarda hazyın bitişiyle birlikte gusül abdesti alınması gerekir
Hamilelik sonrası lohusa halinin bitimiyle birlikte kadın gusül abdesti alması gerekmektedir.



Kadın Gusül Abdestini Nasıl Alır


Gusül abdesti almak için bir kadın önce besmele okur ve sonra " Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya " diye niyet eder. Öncelikle normal namaz abdesti gibi bir abdest alır. Abdest almayı bilmeyenler olabilir bu yüzden abdest almayı açıklıyorum.



Önce eller yıkanır
Üç defa ağza sağ elle su verilerek ağız çalkalanır
Üç defa buruna su çekilir. Su genizde hissedilmelidir.
Yüzün tamamı ıslanacak şekilde üç defa yıkanır
Önce sağ sonra da sol kolumuzu dirseklere kadar üç defa yıkarız
Sağ ellerin içiyle başın dörtte biri ıslanacak şekilde başa mesh verilir.
Serçe parmaklarla kulak içlerine mesh verilir
Orta üç parmağımızla boynumuzu mesh ederiz
İlk olarak sağ ayağımızı sonra sol ayaklarımızı yıkarız.


Abdest alındıktan sonra önce baştan üç defa su dökülür, sonra sağ taraftan ve en son sol taraftan üç defa su döktükten sonra tüm vücut kuru yer kalmayacak kadar yıkanır. Dikkat edilmesi gereken bir durum göbek deliğidir. Göbek deliği içine serçe parmak sokularak içinin ıslanması sağlanmalıdır. Kulak memesi delikse ip ıslatıp delik içinden geçirilmesi gerekir. Uzun saçlı kadınlar saç derilerinin tamamının ıslanmış olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Tüm bu şartlar yerine getirildiyse gusül abdesti tamamlanmış olur.
 
Son düzenleme:
selam beyza21 ben bebek emziriyorum bazen gusul almadan emziriyorum bebeğim haram sütmü içmiş oluyor ?
 
Merhaba ;

Bebeğinizi abdestli iken emzirmeniz daha güzel olur.Ama bir annenin bebeğini emzireceği zaman abdestli olması şart değildir. Her durumda bebek emzirilebilir: Abdestli, abdestsiz, cünüp veya adetli bir durumdayken emzirmenin bebeğin maneviyatına olumsuz etkisi olmaz.
 
Geri
Üst