Kalp krizi gecirme ihtimaliniz varmi

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
Kalp krizi gecirme ihtimaliniz varmi
Kalp krizi geçirme ihtimaliniz var mı?

Vücudumuza kan pompalayan bir organı üzmek istemeyiz. Ama sorumluluğumuzun bilincinde değilsek, sorunlara merhaba demenin zamanı mutlaka gelecektir. Hiç yorulmayan bir makine gibi gördüğümüz kalbimiz, bizi yarı yolda bırakabilir.

Şüpheniz varsa hemen bir aspirin

Eğer kalp krizinden şüphe ediyorsanız aşağıda sayılan noktalara dikkat etmenizde fayda var: Hiç zaman kaybetmeden acil ambulans veya tıbbi müdahale ekibini arayın. Eğer kimseye ulaşamıyorsanız, yakınlarınızdan yardım isteyin. Birinin sizi mutlaka acil servise götürmesini talep edin.

Bu da olmuyorsa kendi başınıza hastaneye gidin. Kanın damar içinde pıhtılaşmasını geciktirmek için 300 mg midede çözünen aspirinlerden 1 adet çiğneyin, bütün olarak içmeyin. Eğer önceden size tavsiye edilen dil altı ilacı varsa bir tane alın. Risk faktörlerine sahipseniz kalp krizini düşündüren belirtiler başladığında mutlaka sağlık merkezine başvurun. Yanılmanız size hiçbir şey kaybettirmez ama haklıysanız hayatınızı kazandırır.

Yüksek kolesterol; iyi kolesterolün düşük olması ve yüksek tansiyon.

BU MADDELER KALP KRİZİ SEBEBİDİR

Diyabet (şeker hastalığı).

Sigara içiyor olmak.

Aile öyküsü: Birinci derecede (anne, baba, kardeş) erkek akrabalarda 55 yaşından, birinci derecede kadın akrabalarda 65 yaşından önce kalp damar hastalığı, kalp krizi (infarktüs) veya ani ölüm bulunması.

Hareketsiz yaşam biçimi, düzenli egzersiz yapılmaması. Haftada en az 3 gün ve günde en az 30 dakika egzersize zaman ayırmalısınız.

Yaş: Erkeklerde 45 yaşın üstü, kadınlarda 55 yaşın üstü

Atar damar tıkanıklığı saptanmış olması (önceden kalp krizi , felç, ayak damar tıkanıklığı vb.)

Stresli yaşam: Uzun bir zaman sürekli strese maruz kalma, hastalığın gelişmesini kolaylaştırmaktadır.

Şişmanlık: Kriter, vücut kitle indeksi ve bel çevresidir. Vücut kitle indeksinin 25'in üzerinde olması veya bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda ise 80 cm'nin üzerinde olması riskini de artırmaktadır.

İlk 15 dakika çok önemli

En önemli belirti, göğüs ağrısı ve nefes darlığıdır. Göğüste sıkıştırıcı veya baskı tarzında ağrı, dolgunluk hissi başlangıçta gelip geçici olabilir. Bu ağrı 15 dakikadan uzun sürüyorsa kalp krizi akla gelmelidir. Kısa süren ağrılar spazm ile ilgili olabilir. Kalp krizinin öncüsü niteliğindedir ve geçer diye vakit geçirilmemelidir.

Aniden başlayan, göğsün ön duvarından boyna ve çeneye doğru yayılan, bazen omuz ve kolların iç kısmına vurabilen sıkışma/baskı hissi tarzındaki ağrılar kalp krizini düşündürmelidir.

Sersemlik hissi, terleme, bulantı-kusma, nefes darlığı, çarpıntı, soğuk terleme veya baş dönmesi de göğüs ağrısına eşlik edebilir veya tek başına ilk belirti olabilir.

Bazı durumlarda hastaların yaklaşık %30'unda göğüs ağrısı olmadan da, özelikle şeker hastalarında, kalp krizi geçirilebilir. Buna sessiz kalp krizi denir.

Bazen ani başlayan nefes darlığı, soğuk terleme ve kalp çarpıntısı olabilir.

Bu şikayetlerin kalp krizi olup olmadığı sorusu akla geldiği an, hemen en yakın bir hastanenin acil servisine başvurup, kalp elektrosu çektirerek, bu konuda uzman bir hekimle görüşmek önemlidir. Kalp krizi kalp kasının ölümü anlamına da gelir.


alintidir
 
Ce: Kalp krizi gecirme ihtimaliniz varmi

bende zaten mitral yetmezliği var kardeşiminde iki kalp kapakçığı çökmüş.annemdede ritim bozukluğu var genetik değil ailemde aslında düzensiz beslenme stres ten oldu.çok dikkat etmemiz lazım.canım çok faydalı bir paylaşımdı emeğine sağlık
 
Ce: Kalp krizi gecirme ihtimaliniz varmi

sağol canım teşekkür ederim .. aman dikkat et kendineee :(
 
Ce: Kalp krizi gecirme ihtimaliniz varmi

valla hiç etmiyom siğarayı bırakmam lazım bir bıraksam
 
Geri
Üst