Karabiberin sağlığa faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Karabiberin sağlığa faydaları nelerdir ?
Karabiber yemeklerde kullanılan keskin bir baharattır. Karabiber özellikli tadını veren piperine adlı aktif bir bileşene sahiptir. Ayrıca, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko, krom, A ve C vitamini ve diğer besin maddeleri içerir. Karabiber genellikle pişirme işlemi bittikten sonra lezzetli yemeklere ilave edilir, aksi takdirde uçucu yağları buharlaşmaya ve lezzetini azaltma eğilimindedir. Taze kıyılmış karabiber en lezzetlisidir..Makalemizin devamın da karabiberin sayısız faydalarını görebilirsiniz.

karabiber.jpg



Karabiber tat tomurcuklarını harekete geçirir ve karnındaki hidroklorik asit salınımını arttırır ve bu da sindirimi kolaylaştırır. İlginçtir, çoğu sindirim problemi, aşırı miktarda hidroklorik asitten yoksundur. Sindirimi iyileştirerek, karabiber, kolik, şişkinlik, hazımsızlık, gaz ve kabızlık gibi sorunları hafifletir. Bakterilerin neden olduğu bağırsak hastalıklarının tedavisinde antibakteriyel özelliklere sahiptir. Karabiber, yiyeceklerinize lezzet katmanın ve sindirimin teşvik edilmesinin yanı sıra iştah uyarıcı olarak da çalışır. Araştırmalar, karabibanın koku alma yoluyla iştahı arttırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor


Baharat ayrıca C vitamini, A vitamini, flavonoidler, karotenler ve zararlı serbest radikallerinin çıkarılmasına ve vücudu kanserlerden ve hastalıklardan korumaya yardımcı olan diğer anti-oksidanlara sahiptir. Karabiber, doğada bulunan en iyi antibakteriyeldir ve bu nedenle soğuk algınlığı ve öksürüğü iyileştirmeye yardımcı olur. Ve karabiberin C vitamini açısından zengin olması nedeniyle, aynı zamanda iyi bir antibiyotik olarak da çalışır.

Karabiber erkek fertilitesini iyileştirmede önemli bir rol oynamaktadır. Çinko ve magnezyum bakımından zengin olduğu için testosteron seviyelerini artırmaktadır.Biber analjeziktir ve diş ağrısı için geleneksel kullanım öyküsü vardır, burada toz ağrıyan dişe uygulanır. Bazen, antibakteriyel etkileri ve diş çürümesine karşı savaşmaktadır.

Karabiber antioksidan doludur. Antioksidanlar serbest radikallerle, vücudun hücrelerine zarar verme ve kanser gibi hastalıklara yol açabilecek moleküller ile savaşıyor. Bir raporda karabiberdeki antioksidanların çeşitli sağlık koşullarına karşı yararlı olabileceği ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkıyor. Karabiber diyabet ve hiper tansiyonuda yönetebilir. Karabiber yağı doğal olarak nişastayı glikoza çeviren iki enzimi inhibe ediyor. Bu etki kan şekerinin düzenlenmesine ve glükoz emiliminin gecikmesine yardımcı olabilir.

Araştırmalar, kara biber yağı ile birkaç sigarayı bırakma semptomunu baskılayabileceğini göstermiştir, sigara isteğide dahil olmak üzere. Araştırmacılar ayrıca, sigara bırakma kaygısı semptomlarının karabiberle hafifletildiğini bulmuşlardır. Karabiber esansiyel yağı da kaygıları gidermek için en iyi uçucu yağlardan biridir. Karabiber esansiyel yağı baharatlı ve keskin bir aromaya sahiptir. Karabiber bitkisinin meyvesinden türetilir, bu meyveler kırmızı olduğunda 6-7 aylık büyüme sonrasında toplanır, daha sonra kurutulur ve toz haline getirilir ve buhar kullanılarak yağ çıkarılır.

Karabiber serbest radikalleri azaltmak, dolaşımı arttırmak, eklem sertliğini azaltmak, sinüs basıncını azaltmak, kilo kaybını teşvik etmek ve vücudun su içeriğini dengelemek için alternatif olarak kullanılmaktadır. Yemeklerinize karabiber ilave ederek sağlığınızı koryabilirsiniz.
 
Karabiber türk mutfağında en çok kullanılan aroması ve kokusu keskin bir baharattır. Baharat sadece yemeklere lezzet katmıyor sağlık üzerinde de bir takım faydaya sahip. Özellikle sindirim üzerinde bir çok faydası olan baharat, hazımsızlığa,kabızlığa şişkinliğe iyi gelmeketdir. Karabiber ayrıca çinko ve magnezyum açısın dan zengin olduğundan erkeklerde kısırlık problemlerine iyi gelmektedir. Antioksidan bakımından da zengin olan karabiber ile bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Karabiber genelde pilavda ve et yemeklerine çok yakışmaktadır. Tükettiğiniz besinlerin çoğuna karabiber ekleyerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
 
Geri
Üst