Köpeklerde kısırlaştırma

Uzman SühaN

Administrator
Köpeklerde kısırlaştırma
Kısırlaştırma erkek köpeklerde testisleri çıkarmak için kullanılan cerrahi bir prosedürdür , hayvanların cerrahi olarak çoğalmasını önler. Kısırlaştırma aynı zamanda, bazı testiküler kanserler için iyileştirici bir önlem olarak ve ayrıca prostat büyümesi için kullanılabilir. Bu, köpeklerde çok yaygın bir işlemdir ve köpeğinizin birincil bakım veterinerliği tarafından uygulanabilir.


köpek kısırlaştırma.jpg



Veteriner hekiminiz, köpeğinize kısırlaştırma prosedürden önce kapsamlı fizik muayene yapacaktır. Genellikle, başlangıç değerlendirmesi ve kısırlaştırma aynı gün yapılabilir veya muayene, veteriner hekiminizin tercih ettiği programa bağlı olarak cerrahiden önceki gün yapılabilir. Anestezik ön ilaç tedavisine karşı olumsuz bir reaksiyon önlemek için köpeğinizin ameliyat öncesinde 12 saat boyunca yiyeceklerden uzak tutulması gerekecektir.



Kısırlaştırma köpeğimi değitirirmi ?

Bazı insanlar köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra değişeceğinden endişe duyuyor.Bu doğru değildir, ancak belirli davranışlarda değişim gözlemleyebilirsiniz. Dövüşme, agresiflik, ve idrar pükürtme. Kısırlaştırılan köpeğiniz bu davranışlar dan kaçınır. Ayrıca bir köpeğin mizacı erkeklik hormonlarından değil, genetik ve yetiştiriciliğin bir sonucudur.

Kısırlaştırma işlemi sonra neler olur ?

İyileşme işlemi 7-10 gün sürer.
Yorucu bir faaliyet, iyileşme sürecini bozabilir.
Bazı hayvanlar ameliyat sonrası aktiftir, bazıları sessizdir.Köpeğinizin bir an önce iyleşmesi için bazı aktivitelerini sınırandırmanız önemlidir.
Köpeğiniz temiz kuru ve belli bir sıcaklıkta tutulmalıdır.
Evcil hayvanınızı yıkamayın veya bakım yapmayın.
Hayvanı tüm tehlikelerden uzak tutun

Kısırlaştırma sonrası komplikasyonlar

Köpeklerde Kısırlaştırma çok güvenli ameliyatlardır; Ancak, komplikasyonlar oluşabilir. Minimal kızarıklık ve şişme birkaç gün içinde çözülmelidir. Kızarıklıklar ve şişmeler devam ederse ya da aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen veteriner ile temasa geçin:

Solgun diş etleri
Depresyon
Kusma
İshal
Kesi yüzünden deşarj veya kanama
İdrar zorluğu
Solunum fonksiyonları
Azalan iştah
24 saatten uzun süren uyuşukluk

Kısırlaştırmanın faydaları

Kısırlaştırma testis kanseri olasılığını ortadan kaldırır ve büyük erkek köpeklerin iki aşırı yaygın ve ciddi problemi olan prostat hastalığının şansını büyük ölçüde azaltır. Belki de en önemli husus, milyonlarca köpeğin üremesini kontrol altına almaktır.
Kısırlaştırma büyük bir ameliyat olarak kabul edilir ve genel anestezi gerektirir. Herhangi bir anestezi ile ölüm dahil olmak üzere ciddi komplikasyon riski daima mevcuttur. Bununla birlikte, modern anestezi ve izleme ekipmanları ile komplikasyon riski çok düşüktür.

Hayvanı cinsel hayatından mahrum edecek miyiz?

Yok hayır! Hayvanlar insanlar gibi cinsellik yaşamaz. Çünkü bir hayvan için çiftleşme üreme için fiziksel süreçtir. Yeme ve içme bireysel hayatta kalmanın temel unsurları olduğu için çiftleşme , onun türlerinin hayatta kalması için şarttır.

Doğaya aykırı mıyız?

Yok tabikide hayır! Bir hayvanın bakımını ihtiyaçlarını karşılamamak, onu ölüme terk etmek, hayvanı katletmek vs insanlık dışı ve zalim yollardan sadece birisidir. İnsanlar doğum kontrolünü sağlayabilmek için bir takım kontraseptifleri kullanır . Hiç bir çift bakamayacağı çok sayıda çocuk sahibi olmak istemez. Doğa aynı yasaları herkes için dikte etmiştir. Bu yüzden hayvanlara yardım etmek bizim görevimizdir.
 
Köpeklerin ve kedilerin rastgele çoğalmasını engellemenin en etkili yolu kısırlaştırma prosedürüdür.Dişilerde ; Yumurtalık veya rahim kanserlerini ,adet akıntılarını (dişilerde bir numaralı ölüm nedeni) ihtilafını ortadan kaldırır. Erkeklerde ; Testis tümörleri,prostat tümürleri ve kistleri önler. Kısırlaştırılan hayvanlar daha uysal ve sakin olur. Saldırgan davranmazlar. Köpek kısırlaştırmanın asıl nedeni sahipsiz köpek nüfusunu azaltmak ve sağlıklı köpekler yetiştirmektir. Köpekler genelde 6-9 aylıkken kısırlaştırılabilir. 8 haftalıktan büyük olan köpeklerin kısırlaştırılmasında da bir mahzur yoktur.
 
Kontrolsüz üremelerinin önüne geçilmelidir. Sokaklarda aç susuz gezen o kadar çok köpek var ki..Insanın içi parçalanıyor :(
Üstelik kısırlaştırarak onları meme,rahim,yumurtalık,testis kanserlerinden de korumuş oluruz.
 
Geri
Üst