Kurallar ve Çocuklar

ARWEN

Yeni Üye
Üye
Kurallar ve Çocuklar
Çocuğunuzun kuralları öğrenmesini ve bunları uygulamasını istiyorsunuz.

Peki ama bu kuralların neden gerektiği hakkında ona bilgi veriyor ve anlamasını sağlıyor musunuz?


Çocuklarınızın kuraların ardında yatan sebepleri öğrenmesi, hem onları daha kolay uygulamasına hemde hoşlanmadığı kurallar söz konusu olduğunda itiraz etse bile en azından öfke nöbetlerini önleyecektir.

- Kurallarınızda tutarlı davranın, bir gün her akşam yatmadan once dişini fırçalaman gerekiyor deyip, ertesi gün boş verirseniz. Çocuğunuz kurallarınızı ciddiye almaz. Eğer kurallarınızda tutarlı davranmazsanız bir süre sonra karşınızda sürekli sizi ve kurallarınızı test eden bir çocukla karşılaşabilirsiniz. Çocuğunuz sizin kurallarınızdan emin olmalıdır.

- Kurallarınızın sebebini açıklayın. Yine aynı örneğe dönersek, her akşam yatmadan once dişlerini fırçalamalısın, eğer fırçalamazsan dişlerin çürüyebilir. Dişlerinin güzel olması için fırçalamamız gerekiyor demelisiniz.


Çocuğunuz kuralların sebebini anladığında işbirliğine de açık olacaktır.

- Kurallarınız ve istekleriniz çocuğunuzun anlayacağı şekilde anlaşılır ve açık olmalıdır. “yapma” diye bağırmak yerine, “masanın üstüne çıkmamalısın”, “ayakkabıyla olmaz, çkar ayakkabını” yerine “yatağına ayakkabıyla girmemelisin çünkü…..” demeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Çocuk ondan ne beklediğinizi açıkça ve sınırlarıyla birlikte bilmelidir.

- Kurallarınızı çocuğunuzun yaşını, kişiliğini de göz önüne alarak belirleyin. Koyduğunuz kurallar çocuğunuzun yaşı ile uyumlu ve uygulanabilir olmalıdır.

- Kurallarınızda biraz tutumlu olun, kurallarınız çoğaldıkça çocuğunuzun onları aklında tutması ve uygulamasının zorlaşacağını unutmayın.

- Kurallarınızın uygulanabilir olmasını sağlayın, nasıl mı? Parka gitmeden önce oyuncaklarını toplamalısın diyorsanız, çocuğun oyuncakları toplayabileceği bir sepet veya yer olmasını da sağlayın. “Yemek yerken oyuncakla oynayamazsın” dediğinizde, elindeki oyuncağı güvenle bırakıp, yemeği bittiğinde tekrar alabileceği bir yer olmasını sağlayın.

-Çocuğunuzun kuralları unutacağını da göz önünde bulundurun ve olay eöncesinde hatırlatın.

- Şimdi pijamamızı giyiyoruz, çünkü biz yatmadan önce pijamamızı giyeriz gibi.

- Bütün kurallarınıza kusursuz uyum beklemeyin, çocuk bunları unutacak veya bunun daha önüne geçen, sevinç, kızgınlık, korku gibi durumlarda kuralları uygulamayacaktır. Bu gibi olağan dışı durumlarda önce onun kızgınlığına, korkusuna, sevincine ilgi gösterin, daha sonra kuralı hatırlatın.

Sonuçta çocuğunuzun çocuk olduğunu, daha öğrenmesi gereken bir çok şey olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Ve belki en önemlisi kurallara önce kendiniz uyun, kuralları ihlal ettiğinizi gören çocuğunuz kurallara neden uyması gerektiğini anlamayacaktır.


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
 
Geri
Üst