Kürek kemiği ağrısının nedenleri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Kürek kemiği ağrısının nedenleri nelerdir?
Kürek kemiği ağrısı kola, omuza, sırta ve boyuna vuran ağrıdır. Bu bölgelerde uyuşma, şişme veya morarma gözlenmektedir. Kola giden sinirlerin omuz, sırt ve göğüs kafesinden geçerken baskıya uğramasından dolayı kürek kemiğinde hissedilen ağrı oluşur. Ağrı şiddetlidir vegünlük hayatı etkiler. Tanı koymak oldukça zordur. Çünkü çok basit nedenlerden çok ciddi nedenlere kadar bir çok sebebi olabilir.



-Özellikle bilgisayar başında ya da sürekli oturarak iş yapanlarda bu ağrı çok gözlenmektedir. Pozisyonunu hiç değiştirmeden gün boyu oturanların basit egzersiz yapmaları gerekir.
-Bazı kişilerde toraks çıkımında fazladan kaburga kemikleri bulunur. Bu fazladan bulunan kaburga kemikleri ağrıya neden olur. Ayrıca toraks çıkımında bulunan bu kemiklerin kırılması veya darbe alması da şiddetli ağrıya neden olur.


5.jpg






-Balerinler, boyacılar ve voleybolcular gibi kollarını sürekli yukarıda tutan kişilerde de kürek kemiği ağrısı gözlenebilir.
-Uyku pozisyonundan dolayı da ağrı olabilir. Uyurken başın aynı pozisyonda durması ya da sürekli aynı taraf üzerine yatmada da ağrı oluşabilir.
-Zona hastalığının ilk belirtisi kürek kemiği üzerinde ağrı oluşmasıdır. Genelde sağ kürek kemiğinde ağrı oluşur. Daha sonra o bölge kızarır ve ateş ile baş ağrısı eşlik eder.
-Sağ omuz üzerinde hissedilen ağrının başka bir nedeni de akut kolesistit(safra kesesi iltihabı) olabilir. Basit cerrahi operasyonla düzelebilir.




Tüm bu nedenler dışında kürek kemiği ağrısının çok daha fazla nedenleri olabilir. Bunlar; kalp krizi, tendinit(tendonların iltihaplanıp şişmesi), kol kırığı, omurilik yaralanması, bursan(kesecik) iltihaplanması, kemik çıkıntıları ve yırtılmış kıkırdak gibi.

Kürek kemiği ağrısının belirtileri nelerdir?
Damar ve sinir sıkışması şeklindebelirti verir. Damar sıkışmasını anlamak için kola bakılır. Kolda morarma ve şişlik varsa anlaşılır. Sinir sıkışmasında ise kolda ağrı ve uyuşma bulunur. Ayrıca göğüs altında ve koltuk altında ağrı olur.



Tanı ve tedavi
Boyun filmi çekilerek kaburga sayısına bakılabilir. EMG veya SEP gibi ölçümler yapılabilir. MR çekilebilir. Kesin tanı yöntemi bulunmamaktadır. Genelde tüm tetkik yöntemleri yapılır. Kaynaklandığı bölge bulunarak kesin tedaviye başlanılır.
Aynı pozisyonda uzun süre durmamak gerekir veya durulduğunda basit egzersizler yapılabilir. Omuzda veya kolda çok ağır yükler taşınmamalıdır. Ağrılar çok şiddetli ise kas gevşetici veya steroid kullanılabilir. Ayrıca boyundan ve sırttan enjeksiyon olabilir. Fizyoterapi uygulanabilir. Tüm bu tedavilerden fayda görülmezse cerrahi müdahale uygulanır. Boyun ve sırttan kesi yapılarak skalen kasları kesilebilir.
 
Geri
Üst