Kürtajdan Sonra Gebeliğin Devam Etmesi

Uzman SühaN

Administrator
Kürtajdan Sonra Gebeliğin Devam Etmesi
kürtaj oldum hcg değerim düşmedi,kürtaj sonrası gebeliğin devamı,kürtaj nedir,kürtaj nasıl yapılır,kürtaj hakkında bilgiler

k.jpg


Kürtaj sonrası yeniden hamile kalmak için bir kaç ay geçmesi yeterlidir. Ancak çok nadiren hemen kürtaj sonrasındaki ay tekrar hamile kalanlar olabiliyor, bunun bir zararı olmaz, bebek açısından bir risk oluşturmaz.

İlk adet görme kürtajdan 30-45 gün kadar sonra olur genellikle. Bu nedenle adet görmemeniz kürtaja bağlı normal bir durum da olabilir hamilelik de olabilir.


Operasyondan 20 gün sonra yumurtlama (ovulasyon) tekrar olur. Dolayısıyla kürtaj sonrası gebe kalmamak için kürtajdan itibaren 15 ila 25inci günleri arasında korunma olmazsa yeni bir gebelik oluşabilir. Kürtaj operasyonundan itibaren 45 gün geçtiği halde adet kanaması (regl kanaması) olmazsa doktora başvurmak gerekir.

Kürtaj Sonrası Kanama

10 haftaya kadar yapılan kürtajlarda ilk 7 gün damlama şeklinde kanama olabilir. Şayet bu kanama parçalı ve pıhtılı fazla miktarda olursa doktora bilgi vermek gerekir. Bazen kürtaj sonrası kanama hiç olmaz, 4-5 gün sonra 4-5 gün süren lekelenmeler olur. Bu tarihten itibaren 35 gün sonra adet (regl) kanaması olur. Kürtaj operasyonundan itibaren 45 gün geçtiği halde adet (regl) kanaması olmazsa doktoru bilgilendirmek gerekir.

Kürtaj Sonrası Parça Kalması

Kürtajdan hemen sonra günde 5-6 ped parçalı pıhtılı kanama olması ve bu kanamanın 7 günden fazla olması durumunda parça (fetal ve plasental artıklar) kalmıştır. Tekrar doktora gidip ultrasonla kontrol edildikten sonra tekrar kürtaj operasyonu yapılır. Bu operasyon yapılmazsa kanama durmaz.

Kürtaj Sonrası Gebeliğin Devamı

Kürtajdan sonra mutlaka ultrasonla bakılarak gebelik ve eklerinin çıkartıldığından emin olmak gerekir. Şayet bu kontrol yapılmazsa özellikle haftası küçük gebeliklerde (3-4 hafta) rahim içinde perde (septum) olması durumunda veya gebelik kesesinin dışındaki kalınlaşmış endometriumun (rahmin iç bezleri) vakum içerisine gelerek gebelik ve ekleri gibi yanlış görüntü verebilir ve doktoru aldatabilir. Böylece 1,5-2 ay sonra hoş olmayan büyümüş gebelik durumuyla karşı karşıya kalınabilir.


Kürtaj Sonrası Adet Gecikmesi

Özellikler haftası büyük gebelerde kürtaj sonrası 2 aya varan adet gecikmeleri normaldir. Bazende özellikle demir aletlerle (sharp kürtaj) yapılan kürtajlarda ise rahmin iç bezlerinin aşırı kazınmasına bağlı bazen hiç adet görememe (amenore) olabilir. Bütün bunlar göz önüne alınarak kürtajdan sonra 45 günden sonra adet görülmezse, mutlaka doktorunuzu bilgilendirmek gerekir.

Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki:

Kürtajdan sonra 10 gün cinsel ilişki yasaktır. 15-25inci günler arası tekrar hamilelik olmaması için korunma yöntemi uygulamak gerekir.

Kürtaj Sonrası Dikkate Edilmesi Gereken Diğer Durumlar Şunlardır

1- Kürtaj sonrası banyo: hemen yapılabilinir, ancak 15 gün duş şeklinde banyo yapmak gerekir.
2- Kürtaj sonrası korunma: Kürtajdan 20 gün sonra yumurtlama tekrar olabildiği için korunma yöntemi uygulamak gerekir.
3- Rh uyuşmazlığı varsa 72 saat içerisinde anti D yapılmalıdır.
4- İşlem esnasında koruyucu antibiyotik yapılmamışsa 5 gün antibiyotik kullanmak gerekir.
5- Gebelikten korunmak için korunma yöntemlerini doktordan kendi vücut yapılarına uygun olan yöntemi öğrenmek ve uygulamak gerekir.


Kürtajdan sonra kısırlık olur mu?

Teknik olarak temiz ve dokuya saygılı yapılan operasyonda kısırlık riski yoktur. Özellikle 10 haftadan küçük gebelikte yapılan vakum kürtajlarda kısırlık riski yoktur. 10 haftadan büyük gebeliklerde nadirde olsa risk vardır.

Kürtajdan sonra düşük riski varmıdır?

10 haftadan önce yapılan kürtajlarda genişletme operasyonu (delatasyon) çok yavaş ve nazik bir şekilde, yapılırsa düşük riski yoktur.


Kürtaj operasyonu istemli düşük dışında nerelerde uygulanır?

Genel olarak tedavi ve tanı amacıyla uygulanır. Bunlar kısaca şunlardır:

1-Anormal rahim (uterus) kanamalarında: 10 günü geçen parçalı ve pıhtılı kanamalar, miyom kanamaları gibi durumlarda hem kanamayı durdurmak hem de dokunun patolojiye gönderilip kesin teşhisi koymak amacıyla yapılır.
2-Endometriyal (rahim iç duvarı) poliplerinde
3-Menopoz sonrası kanamalarda veya menopozda rahim iç duvarının 5mm’yi geçtiği durumlarda.
4-Diskfonsiyonel uterus kanamalarında.
5-Biyopsi almak amacıyla (yumurtlama döneminden sonraki luteal faz yetmezliğinde, endometrium ile yumurtlama günü arasında paralellik olup olmadığını anlamak için.
6-Fraksiyone küretaj: patolojinin rahimde mi yoksa rahim ağzında mı olduğunu anlamak için hem rahimden hem de rahim ağzından ayrı ayrı yapılan küretajlardır.
 
Geri
Üst