Magnezyum eksikliği nelere yol açar?

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Magnezyum eksikliği nelere yol açar?
vücutta iğnelenme magnezyum eksikliği belirtileri hamilelikte magnezyum eksikliği hamilelikte belirtileri
Çağın tüketim alışkanlıkları, vücuda en gerekli minerallerden birini tehlike sınırına geriletiyor...

• Yetişkin bir kişinin günlük magnezyum ihtiyacı Dünya Sağlık Teşkilatı’na göre 300 mg.

Ancak magnezyum ihtiyacı özellikle hamile kadınlar ve emziren annelerde, iki katına kadar çıkıyor. İnsan vücudu için hayati önem taşıyan 11 mineralden biri olan ve enerji gerektiren tüm ****bolik olayların yürütülmesinde başrolü oynayan magnezyumun eksikliği birçok hastalığa neden olmakla birlikte, bu eksikliğin yüksek seviyeye çıkması ölümle dahi sonuçlanabiliyor. Günlük hayatta, şikayet edilen birçok rahatsızlık ve birbirinden farklı pek çok hastalık vücutta magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor. Günümüz koşullarında doğal yollar ile bu eksikliği gidermek gün geçtikçe zorlaşıyor. Vücudun gereken magnezyumu günlük besin ve içilen su ile karşılaması gerekirken, tarımda hormon kullanımının yaygınlaşması, fast food tarzı beslenme alışkanlığı ve içme suyu olarak sert suların tercih edilmemesi alınan magnezyum miktarının gün geçtikçe azalmasına ve tehlikeli sınıra gerilemesine yol açıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada 1940-1994 yılları arasında 32 milyon kişinin magnezyum eksikliğinden yaşamını yitirdiği ve toplumda magnezyum eksikliği görülme oranının %10-20 arasında olduğunu ortaya koyuyor.

Magnezyum neden gerekli?

Magnezyum, insan vücudunda bir ön faktör gibi rol oynayarak, 300 den fazla enzimatik reaksiyona giriyor. Böylece kemiklerin güçlenmesini sağlıyor ve karbonhidrat ****bolizmasında en temel görevleri üstleniyor. Canlıların yaşamında temel olan proteinlerin yapımını sağlıyor. Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü olmuyor ve insanlarda ****bolik aktiviteler meydana gelmiyor.

Magnezyumun kalp üzerinde de yaşamsal olumlu etkileri bulunuyor. Aritmilerin tedavisi ve kalp krizinin tedavisinde kullanılan magnezyum, kalp kasının kasılma şiddetini azaltıyor ve kalbin daha az enerji ile oksijen kullanmasını sağlıyor. Başka bir deyişle kalbin ekonomik çalışmasına olanak tanıyor.


Yeterli seviyede magnezyum alınmazsa ne olur ?

Kaslarda gerilmeler ve kramplar, sersemleme, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk hissi, kadınlarda ağrılı adet, ellerde iğnelenme hissi, uyuşukluk, migren, gerilim tipi baş ağrısı , bulantı, kusma ve çarpıntı gibi ortaya çıkan belirtiler vücutta magnezyum eksikliğinin habercisi olabiliyor.

Yaşlılarda hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar ve bunların tedavisi için uygulanan diyet, kadınlarda ise adet ve hamilelik dönemleri, magnezyum ihtiyacını artırıyor. Ayrıca, sporcular, kalp ve hipertansiyon hastaları ile şeker hastaları da, daha yüksek oranda magnezyum takviyesine ihtiyaç duyuyor. Alkol tüketimi, yoğun zihinsel faaliyetler ve stres durumlarında, magnezyumun atılmasına neden olan ilaçların kullanımında da vücudun magnezyuma olan gereksinimi yükseliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yetişkinlerde 300 gr . olan günlük magnezyum ihtiyacının doğal yollardan karşılanamaması, ölüme kadar uzanan sağlık risklerini beraberinde getirdiği için, özellikle magnezyum ihtiyacı yüksek grupların, bu eksikliği medikal yollarla gidermeleri gerekiyor.







alıntı
 
Arkadaşlar Magnezyum konusuna ek olarak bende birşeyler eklemek istedim. Malum hamileyim. Hamillelikte krampların nedenide kalsiyumla magnezyumu dengeleyemediğimizden kramplara maruz kalmaktayız. Faydalanmanız dileği ile..

MAGNEZYUMUN FAYDALARI
Magnezyumun faydalarından birkaçı aşağıda sıralanmıştır.
• Hücrelerin enerji üretiminde rol oynar.
• Stresi önleyici özelliği vardır. Kalsiyumla birlikte doğal sakinleştirici olarak kullanılır.
• Magnezyum kalp atış hızını iyileştirir,
• Kan damarlarını açar ve kan pıhtılaşmasını ve kalp krizlerini önler.
• Kramplar, astım, böbrek taşları, diyabet, yüksek kan basıncı, migren ve tansiyon baş ağrıları, adet öncesi gerginlik ve osteoporozis dâhil birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
• Kemik ve dişlerin gelişimi için gerekli olan kalsiyumun kullanılabilmesi için gereklidir.
• Dinlenme ve rahat bir uykuya yardım eder.
• Stres, gebelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme dönemlerinde magnezyum ihtiyacı artmaktadır.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİDE NE GİBİ BELİRTİLER ORTAYA ÇIKAR?
• Kronik yorgunluk
• Depresyon
• Kramplar ve seğirmeler

MAGNEZYUM İÇEREN BESİNLER NELERDİR?
Özellikle koyu yeşil sebzeler yapılarında bulunan klorofil molekülü sayesinde magnezyum minerali bakımından zengindirler. Badem, çekirdekler, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek doğal magnezyum kaynaklarıdır.
Bunun yanı sıra kakao tozu, muz, avokado, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, kepek, fındık, yer fıstığı ezmesi, buğday gevreği, patlamış mısır, tahıl ekmeği, balık ve tavuk eti, peynir, yumurta, patates ve portakalda da bol miktarda magnezyum bulunmaktadır.

NEDEN MAGNEZYUM KAYBEDİYORUZ?
Günümüzde magnezyum kullanımı günden güne azalmaktadır. Hızla kirletilen çevremiz ve hava kirliliği başrolleri paylaşmaktadır. Buna bağlı olarak da potasyumlu gübreler ve asit yağmurları toprağın ve neticesinde bitkilerin magnezyum içeriğini azaltmaktadır. Bu da bitkilerin daha az magnezyum içermesine neden olmaktadır.
İşleme tabi tutulmuş yiyecekler ve sert suların yerine işlenmiş suların tüketilmesi de magnezyum alımını azaltan faktörlerdendir. Örneğin beyaz un da yapılan işlemler undaki magnezyum miktarını azaltmaktadır.
 
Geri
Üst