Meme kanserini yenmenin yolları

Uzman SühaN

Administrator
Meme kanserini yenmenin yolları
Eğer meme kanseri cerrahisi ve tedavisi geçirdiyseniz, muhtemelen yapacağınız bir şeyler olduğunuz hissedersiniz. Geçirmiş olduğumuz son 15 yıl öncesine kadar doktorlar Kanser tedavisi sırasında ve sonrasında egzersizlerden kaçınılması gerektiğini söylerlerdi. Ancak bugün gelinen noktada; Egzersizlerin, göğüs kanserinin tekrarlanması riskini yarıya indirdiği gözlenmiştir. İstatistiklere göre göğüs kanseri geçirmiş ve ya geçirmekte olan kadınlardan egzersiz yapanların egzersiz yapmayanlara oranla %50 daha fazla hayatta kalmaktadır.


Meme kanserinin oluşması genetik, radyasyon, bir virüs, başka bir kanserojen ve ya hücrelerin bölünmesine teşvik eden çevresel herhangi bir faktörden kaynaklanır. Doğal bir yöntem olan egzersizin yapılması ile inflamasyon düzeyi ve stres azalır bunun yanı sıra sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olur. Ayrıca egzersiz vücudun kimyasını da değiştirerek kanser gelişimine uygun vücut ortamının elimine edilmesini sağlar. Aslında, ömür boyu aktif olmak yapılan araştırmalara göre yaklaşık % 23 oranında meme kanseri riskini azaltabilir.





6.jpg







EGZERSİZ İYİLEŞMEYE NASIL YARDIMCI OLUR?


Egzersiz meme kanserine yakalanma riskini azaltabilir, ancak hastalığın geliştiği dönemde yapılan farklı tiplerdeki egzersizler yine size yardımcı olabilir. Yazımızda test edilmiş ve kanıtlanmış tedavi planının bir parçası olan egzersizlere yer verilmiştir. Şimdiden geçmiş olsun.
TEDAVİ SIRASINDA

ENERJİK KALIN


Meme kanseri tedavisi süresince ihtiyaç duyduğunuz her şey – enerji, duygusal esneklik ve fiziksel güç- size bir ter atmak kadar yakın. Yüksek doz kemoterapi gören hastalar üzerinde yapılan Almanların yaptığı bir araştırmada, günlük 30 dakikalık yapılan bir egzersiz çalışmasının hastaların kendilerini önemli oranda iyi hissetmelerini sağladığı ve çalışmayanlara göre daha az yorgunluk içerisinde olduğu belirlenmiştir. Egzersiz yapan bu hastalarda bu önemli iyileşmenin yanı sıra daha az anksiyete (kaygı) ve korku hissettikleri saptanmıştır. Yine Kopenhag’ da yapılan diğer bir çalışma ise şu şekilde; kemoterapi gören hastalarda yapılan kardiyo ve dayanıklılık karışımı egzersizler yaptırılmış ve enerji düzeyinin arttığı saptanmıştır. Egzersizin herhangi bir türü size yardımcı olabilir. Sadece vücudunuzu dinleyin, azimli olarak ilerlemeye çalışın.

TEDAVİDEN HEMEN SONRA


ESNEK KALIN

Lumpektomi veya mastektomi uygulamaları ile lenf düğümlerinin çıkarılması –göğüs dokusunun çıkarılması değil- genellikle ameliyat sonrası ağrı meydana getirir. Koltuk altı gerginliğiniz dağılana kadar sizin için iyi bir mola olabilir. Eğer cerrahi operasyon sonrası yakın zamanda rutin bir esnetme yapılmaz ise sertlik ve hareket aralığında kayıplar meydana gelebilir. Aşağıda operasyondan bir hafta kadar sonra başlayabileceğiniz, her gün hareketlerinizi artıracak ve en iyi sonuçlar alabileceğiniz egzersizler sıralanmıştır.

1. Örümcek Yürüyüşü

Yüzünüzü duvara dönün, yaklaşık 8 santim uzakta durun. Parmak uçlarınızı duvara dokundurun ve bu şekilde aşağıya doğru kalça seviyesine doğru indirin. Mümkün olduğu kadar parmaklarınız ile duvara tırmanmaya çalışın. Yukarıda yaklaşık 15 saniye kadar ellerinizi tutun. Rahatlayın ve hareketi tekrarlayın. 5 ‘er tekrar şeklinde yapın. Her kol için ayrı ayrı uygulayın.

2. Sarkaç

Belden öne eğilin ve etkilenen kolunuzu yere doğru sarkıtın. Eliniz ile küçük daireler çizin ve fazla zorlamadan kolunuzu kendi çevresinde devinim yapın. 10 defa sağ ve daha sonra da 10 defa sola. Aynı tekrarı diğer kolunuz ile yapın.

3. Göğüs Germe

Bir kapı çerçevesi içinde durun. Dirseğiniz göğüs hizasında ve ön kol kısmınızı resimde görüldüğü gibi kapı çerçevesine yerleştirin. Nazikçe ve incitmeden bir gerilme hissedene kadar yavaşça öne doğru eğilin. 30 saniye kadar bekleyin. Süre sonunda tekrar başa dönün ve 5 tekrar yapın. Daha sonra diğer kolunuzu kullanın.

GÜÇLÜ KALIN

Kollar, göğüs ve sırt için ileri düzeydeki ağırlık eğitimi tedavi öncesindeki dayanıklılığınıza geri dönmesine ve yüzde 70’in üzerinde lenfödem belirtilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır. 1 yada 2 kiloluk ağırlıklar ile bu hareket yada egzersizlerin yapılması son derece önemlidir.

1. Oturup Kolları Yanal Hareket Ettirme

Her biri elinize hafif bir ağırlık yada dumbell alınız ve sandalyeye oturunuz, sırtınızı yaslayınız. Kollarınız omuzlarınızdan yukarıya doğru kaldırınız. Kollarınızın yay şeklinde bir daire çizmesine dikkat ediniz. Kollar omuz yüksekliğinde kalkmalı ve nazikçe indirmelisiniz. Başlarken düşük sayı ve ağırlık kullanarak başlayınız. 10 tekrar şeklinde tamamlayınız.


2. Oturarak Biceps Curl

Biceps Curl, genellikle pazu gelişimine katkıda bulunan bir harekettir. bir önceki harekette olduğu gibi sandalyeye sırtınızı dayayarak oturun. Ellerinize aldığınız ağırlıklar yavaşça kaldırıp indiriniz. Yine, 10 tekrar şeklinde yapınız.

3. Tek – Kol Hareketi


Resimde görüldüğü gibi, sağ ön bacak bükülük ve sol ise düz bir şekilde durunuz. Düz olan bacağınız ile beliniz aynı doğrultuda olmalı. Sol elinize alacağınız ağırlığı belinize doğru çekerek yerçekimi yönüne doğru yavaşca salınız. Aynı hareketi diğer kolunuz ile yapın. 10 tekrar yapın.
 
Geri
Üst