Namazin önemi

nisan

Yeni Üye
Üye
Namazin önemi
NAMAZIN ÖNEMİ


1. Namaz,



Kur'an'da en çok emredilen ibâdettir


Namazı emreden Rabbimiz olduğuna göre, bu ibadetin önemini de ancak Onun kitabı Kur'an'dan öğrenebiliriz. Namaz Kur'an'da tam 70 kez emredilmiş­ tir. Bunun kadar çok zikredilen, üzerinde ısrarla durulan başka bir ibadet yoktur.


Her şeyi yaratan, her şeyin varlığını kudret elinde tutan, her şeyi idâre eden Allah'tır.


En basit bir âmirin emri karşısında hemen boyun eğen biz insanların, Kâinatın Yaratıcısının bunca emir ve ısrarı karşısında tir tir titrememiz gerekmez mi?


Okulda öğretmenimiz, işyerinde müdürümüz, askerde komutanımız bir iş em­rettiğinde derhal yapıp, onların sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmak isterken, nasıl olur da Rabbimizin bu emirlerine karşı ilgisiz kalabiliriz? Nasıl olur da, her şeyi elinde tutan Zât-ı Zülcelâle sanki kafa tutar gibi, sanki meydan okur gibi, sanki "Sen ne emredersen emret, benim daha önemli işlerim var" dercesine, na­ maz kılmadan durabiliriz?


Peygamberimize (a.s.m.), "Allah'ın en çok sevdiği amel hangisidir?" diye so­rulunca, "Vakti gelince kılman namazdır" buyurdu. (Buharî, Namaz Vakitleri: 6) Bu hadis gösteriyor ki, namazdan daha üstün bir ibadet yoktur ve olamaz.


Ayrıca namaz, imandan sonra en önemli ibadettir. Kâinatta ve İslâmda, iman­dan sonra en büyük hakikat, namazdır.


Bakın Rabbimiz bu konuda ne buyuruyor:


"İman eden kullarıma söyle: Namazı dosdoğru kılsınlar..." (İbrahim: 31)


Emredersin Rabbimiz! İşittik ve can ü gönülden itaat ediyoruz.


2. Namaz, mü'minin miracıdır


Namaz, Mîraç'ta perdesiz ve doğrudan emredilmiştir. Biz Müslümanlar, "Namaz, mü'minin miracıdır" hadisinin hakikatini tam anlayamıyoruz. Namazın binler güzelliğinden sadece bu özelliği bile tek başına ona sarılmamız ve onu vazgeçilmez kabul etmemize yeter.




Çünkü, okunan her ezan, Allah'ın namaz emrini hatırlatan, bizi Onun huzuru­na çağıran İlâhî bir dâvettir. Her çağrı, ruhumuzun derinliklerine kadar bizi sar­san, sevinç ve heyecana boğan, coşkuya sevk eden bir ilândır.
 
Geri
Üst