Neden horluyoruz ? Horlamanın nedenleri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Neden horluyoruz ? Horlamanın nedenleri nelerdir ?
Horlama, erkeği ve kadını etkileyen çok yaygın bir sorundur. Bu sinir bozucu ses, partnerinizin uykusunu yanı sıra sizin de uykunuzu bozabilir. Arada sırada horlayan normal yetişkinlerden biri olabilirsiniz. Horlama, üst solunum yolunda titreşen hava nedeniyle oluşur. Horlama nedenleri genellikle ciddi değildir. Bununla birlikte, yaşam tarzındaki değişikliklerle horlama problemi önlenebilir. Bu makalede ; horlama,horlama nedenleri,horlama neden olur, neden horluyoruz,horlama nasıl geçer, horlamanın tedavisi varmıdır ? Gibi soruların ayrıntılı yanıtlarını bulabilirsiniz.



horlama.jpg







Horlama nın çiftler arasında tartışma nedeni olduğunu biliyormuydunuz ? Çiftler den birinin horlaması kişinin kalitesiz uyku almasına neden olduğu gibi , kişinin gün içinde agresif yorgun hissetmesine sebep oluyor. Horlama hem horlayanı hemde yanın da uyuyanı olumsuz etkiliyor. Horlamanın bir çok olası nedeni vardır fakat özellikle aşırı kilolu olanlarda horlama sıklıkla görülüyor. Horlama genellikle bir uyku bozukluğu olarak kabul edilir, ancak ağır horlama ciddi sosyal ve tıbbi etkileri olabilir. Horlama probleminiz varsa, durumu iyileştirmek için muhtemelen bazı adımlar atmalısınız. Piyasada, sorunu düzeltmeyi iddia eden çok sayıda ürün var, ancak bunların etkili olduğu kanıtlanmamıştır.Bazı basit ev ilaçları horlamaya karşı oldukça etkili olabilir.


Horlama nedenleri


Kilolu bireylerin horlama olasılığı daha yüksektir . Özellikle boğaz çevresinde yağ dokusu ve zayıf kas tonusu, horlamaya katkıda bulunur.Kalori kontrollü, sağlıklı bir diyet yapmak ve düzenli egzersiz yapmak kilo vermenin en iyi yoludur.

Kişinin sırt üstü yatması durumun da dilin boğazın arkasına doğru hareket etmesine neden olabilir. Bu nefes almayı zorlaştırır ve horlamaya neden olabilir. Yan uyumak horlamayı engelleyebilir. Özellikle sağ tarafa uyumanızı tavsiye ediyoruz.

Genel sağlığa zarar vermenin yanı sıra, sigara içilmesi hava yollarını tahriş eder ve bu da horlamayı daha da kötüleştirebilir. Sigarayı bırakarak hem genel sağlığınızı koruyabilir, horlamayı da engelleyebilirsiniz.

Uyumadan önce alkol almak, horlamayı daha da kötüleştirebilir. Genel sağlığınız için alkolden uzak durun.Yatmadan önce alkol kullanmaktan kaçınmak horlamayı azaltabilir veya durdurabilir.

Uyku hapları bilindiği üzere derin uyku sağlamaktdır. Bu derin ve rahat uyku sırasın da horlama gerçekleşebilir.

Alerjiler burnunuzdaki hava akışını azaltabilir, buda horlamaya neden olabilir. Kronik alerjilerjiniz varsa tedavi olun.

Bazı insanların burun yapısında problem olabilir. Bu durum horlamaya sebep olabilir. Burun polipleri horlamanın nedenlerinden dir

Aslında, horlama ciddi bir sağlık durumunun da habercisi olabilir. Uyku apnesi, aşırı kilolu olma, ağız ve boğaz yapısı ile ilgili sorunlar, uykusuzluk problemi horlamaya neden olabilir.

Horlamayı azaltmak veya ortadan kaldırmak için aşağıdaki koruyucu önlemleri deneyin. Uyku pozisyonunuzu değiştirmek, kilo vermek horlamayı önleyebilir


horlama nedeni.jpg







Uyumadan önce bir kaç yastıkla uyumayı deneyin . Yastığınızı yükselterek uyumak hava geçişine olanak sağlar ve horlamayı önler. Sırt üstü uyuduğumuz zaman uykumuzdan aniden uyanırız. Sırt üstü uyumak dilin arkasına yaslanabiliyor ve horlamaya neden olabiliyor. Peygamber efendimiz Hz muhammedin önerdiği şekilde sağ tarafınıza uyursanız rahat uyumakla birlikte horlamayı da engellersiniz.


Burun tıkanıklığı genellikle soğuk algınlığı, girip yada kronik sinüzit gibi durumlarda ortaya çıkmakatdır. Ayrıca bazı allerjilerde burun tıkanıklığına neden olabiliyor. Gece uyumadan burnunuza tuzlu su çekmeniz tıkanıklığı giderecektir. Ayrıca eczaneden satılan deniz suyun dan faydalanabilirsiniz.

Yüksek sesle, aşırı horlama tedavi gerektiren potansiyel olarak tehlikeli bir durum olan uyku apnesini işaret edebilir. Uykudayken kısa süreler boyunca nefes almayı durduran yüksek bir horlamaya sahipseniz mutlaka bir hekime görünün. Uyku apnesi kandaki oksijeni azaltabilir, ciddi problemlere yol açabilir.


Nane içindeki antienflamatuvar özelliklerinden dolayı burun ve boğaz ağrılarını giderdiği gibi solunumu daha etkili kılar. Gece uyumadan önce bir bardak nane çayı içmeniz sizi rahatlatacaktır. Güçlü bir antienflamatuar ajan olan zeytinyağı, tüm solunum yolları boyunca dokuları rahatlatır, havaya açık bir geçiş sağlar. Gece uyumadan önce burnunuza zeytin yağı damlatabilirsiniz. Horlama, sinüs tıkanıklığı veya ilgili herhangi bir sorundan kaynaklanıyorsa, sarımsak size çok yardımcı olacaktır. Yemeklerinize sarımsak koyabilri, yada sarımsağı çiğ olarak tüketebilirsiniz. Bunların dışında ısırgan çayı ve balda horlamaya iyi gelmektedir. Günde 1 bardak ısırgan çayı için. Uyumadan önce 1 tatlı kaşığı bal tüketin.


Burun tıkanıklığı, horlamanın ardındaki temel nedenlerden biri olabilir, burun tıkanıklığını yenmek için en iyi çözüm, buharı solumaktır. Solunum problemlerine buhar banyolarıda iyi gelmektedir. Şayet sıklıkla horlama probleminiz varsa uyumadan önce buhar banyosu yapmanız sizi rahatlatacaktır. Kaynayan suyu genişçe bir kaba alın üzerinizi havluyla örtün ve buharı solumaya çalışın.Güçlü bir antiseptik ve antibiyotik ajan olan zerdeçal, enflamasyonu tedavi edebilir ve ağır horlamaların azaltılmasına yardımcı olabilir. Bir bardak süte bir çay kaşığı zerdeçal tozu katıp karıştırın daha sonra bu karışımı için.



Soğuk algınlığı grip gibi hastalıklarla mücadele ederken burnunuzda tıkanma söz konusu olabilir. Bu durum burundan nefes almayı zorlaştırdığından horlamaya neden olabilir. Aşırı yorgun olduğunuz zaman horlamaya maruz kalabilirsiniz. Kafanız yastığınızdan düştüğünde yada sırt üstü uyuduğunuz da horlayabilirsiniz. Bazen horlama o kadar şiddetli olabiliyor ki horlayan kişi kendi sesin den uykusun dan fırlayabiliyor. Uyumadan önce bir şeyler yeyip içmekten kaçının. Odanızı gün içinde en az yarım saat havalandırın. Yetersiz oksijen allerjenler horlamaya neden olabilir.Horlama tedavisi için çok sayıda ürün mevcuttur, ancak bunların çoğu etkili bir şekilde kanıtlanmamıştır. Horlama için mucize bir tedavi yoktur, ancak bazı yaşam tarzı değişiklikleri , kontrol etmede büyük bir yardımcı olabilir.
 
Burnunuzdan nefes almanızı engelleyen herhangi bir şey horlamanıza neden olabilir. Bu soğuk algınlığı veya grip, alerjiler veya sapmış septum gibi burun deformitelerinden tıkanıklığı içerebilir. Anatomik bir bakış açısından horlama, kısmen kapalı bir üst solunum yolundan (burun ve boğaz) kaynaklanır. Alkol, sigara,obezite, burunda tıkanıklık , yaşlanma ve kas gevşeticileri de dahil olmak üzere bazı ilaçlar da horlamaya neden olabilir. Erkekler kadınlardan daha çok horluyor. Horlamanın yüzdelik bir kısmı genetiktir.Kilo alımı, horlamanın en köklü ve yaygın nedenidir. Uyku pozisyonu, çoğu insanın düşünemeyeceği bir faktördürBurun tıkanıklığı, horlama ile ilgili açık ve yaygın bir faktördür. Alerji, sinüs enfeksiyonları veya burun polipleri veya sapmış septum gibi burun problemleri sonucu oluşan tıkanıklık, obstrüktif doğasından dolayı horlamaya neden olabilir..Horlama yaygın olsa da, tedavi edilebilir bir durumdur
 
Geri
Üst