Ovülasyon testi (kiti ) kullanımı ve değerlendirme

Uzman SühaN

Administrator
Ovülasyon testi (kiti ) kullanımı ve değerlendirme
Bir kadının gebe kalması için uygun dönem yumurtlama günüdür.Yumurtlama gününü saptamanın çeşitli yolları vardır.Bunlar dan biri de ovülasyon testleri.Bir çok kadın ovülasyon testlerini kullanarak gebe kalmaya çalışıyor.Testi kullanmasını bilmeyenler için ovülasyon testinin kullanımı ve sonuç değerlendirmesini yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi ;Yumurtlama dönemi nedir Ne zaman gerçekleşir , Yumurtlama Kaçıncı Gün Olur Ve Yumurta Ne Kadar Yaşar adlı konularımızı incelemenizi öneriyoruz.



Yumurtlama dönemi mens döneminin ortalarında gerçekleşen bir durumdur.Yumurtlama dönemi için günümüzde internette bulunan hesaplayıcılar,ovülasyon testleri,takvim yöntemi ve salgı inceleme gibi yöntemler kullanılmaktadır.Hesaplayıcılar genelde tahmini günü belirler.İdrar ve tükürükten yapılan testler tam günü gösterir.Salgı inceleme dediğimiz yöntem ise ovülasyon gününde artan vajinal akıntı.Esnek ve şeffaf renkte olan bu akıntı yumurtlamanın gerçekleştiğini gösteriyor.Bu kadar detayla uğraşmam diyen hanımların tercihi genelde idrar dan yapılan ovülasyon testleri.Tercih edilen bu yöntemle bir çok kadın test sonucunu değerlendiremiyor.Yazımızın devamında idrardan ovülasyon tsti nasıl yapılır,idradan ovülasyon testi sonuç değerlendirme bilgilerini bulabilirsiniz.İdrardan ovülasyon testlerinin kullanımı çok kolay .İdrarla yapılan ovülasyon testleri doğurgan olduğunuz 2 günü tespit ediyor.Hamile kalmaya yardımcı olan ovülasyon testi hakkında bilgilerimizi vermeye devam ediyoruz.



ovülasyon testi kullanımı.jpg





Ovulasyon testi (kiti) nasıl kullanılır? Nasıl yapılır?

Testlerin markasına göre yapılış ve okunuş şekilleri değişebilir. Bazılarında idrar kabın içerisine konur ve test çubuğu (ovulasyon kiti) idrara batırılır. Bazılarında idrar yaparken akan idrara test çubuğu tutularak yapılır. Testin yapılış ve okunma kuralları ürünlerin kutusunda detaylı olarak yazmaktdır, o kurallara göre dikkatli şekilde uygulamalısınız. Test için sabah ilk idrarı kullanmamalısınız, bu yanıltıcı olabilir. Daha sonraki idrarlar kullanılabilir. Alkol, sigara, antibiyotik, ağrı kesici, fitil (ovul) v.b testi etkilemez ancak yumurtlama tedavisi için kullanılan hormon iğneleri (çatlatma iğnesi) gibi ilaçlar testi etkileyip yanıltabilir. Çok su ve sıvı gıdalar alınması idrarı dilüe edeceği için idrardaki LH konsantrasyonu azalır ve test yanlış negatif çıkabilir, bu nedenle testi yapmadan önce 2 saat fazla sıvı almamalısınız.

Ovulasyon testi pozitif sonuç verdiğinde:
Markaya göre değişmekle birlikte genellikle iki pembe çizgi çıkması testin pozitif olduğunu yani yumurtlama olacağını gösterir, tek çizgi olması o gün yumurtlama olmayacağını gösterir. Eğer test pozitif (olumlu) çıkarsa yani LH artışı saptanırsa bu ortalama 24-36 saat sonra yumurtlama olacağı anlamına gelir. Bu durumda yumurtlama testini uyguladıktan 24 saat sonra ilişkiye girmeniz uygun olacaktır. Çünkü yumurtlama LH artışından 24-36 saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir.
Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir. Bu nedenle insanlar tam yumurtlama gününde ilişkide bulunmasalar bile hamilelik oluşabilir. Örneğin ayın 10'unda yumurtlama olacak bir kadında ilişki ayın 7-8'inde olsa bile sperm 3 gün yaşayabileceği için gebelik oluşabilir. Aynı şekilde ilşki ayın 11'inde olsa bile yumurta hücresi 24 saat canlı kalabileceği için gebelik oluşabilir. Bu nedenle kadının her adet döngüsünde hamile kalabileceği yumurtlama öncesi ve sorasını kapsayan yaklaşık 5 günlük süre vardır. Diğer günlerde ilişki olsa da hamilelik olması imkansızdır.

Dikkat: Ovulasyon testleri doğum kontrol yöntemi olarak kullanılamaz.
Bu testlerle yumurtlama gününü saptayıp ona göre ilişki günlerini belirlemek ve hamilelikten korunmak imkansızdır. Çünkü sperm ve yumurtanın canlı kalabilme sürelerinden dolayı hamilelik oluşma günleri değişkendir, tek bir gün değildir. Örneğin siz testi yapmadan önce girdiğiniz bir ilişkiye bağlı olarak hamile kalabilirsiniz.

Tükürük ile yapılan ovulasyon testleri:

Bu testler yukarıda anlatıldığı gibi adet döneminin ortasındaki günlerde artan östrojen hormonuna bağlı olarak yumurtlama gününü tespit etmeye dayanır. İdrar testleri kadar kullanışlı değildir ve o kadar yaygın değillerdir.

Kan tahlili ile veya ultrasonografi ile ovulasyon (yumurtlama) tespiti:
LH hormonu kanda da tahlil ile ölçülebilir ve yüksekliğine bağlı ovulasyon tahmin edilebilir ancak bu yöntem pek kullanılmaz. Bunun yerine ultrasonografide yumurtanın büyümüş olması ovulasyonun yaklaştığını bize gösterir. Yumurta (folikül) büyüklüğü yaklaşık 18-20 mm olduğunda yumurtlama gerçekleşir. Ayrıca yumurtlama gününden 1 hafta sonra (adetin 21. günü) kanda yapılan progesteron ölçümünde yükseklik saptanması ile o ay yumurtlama olduğu tespit edilmektedir gerekli durumlarda. Bazen yumurtlamadan kısa süre sonra yapılan ultrasonografide yumurtlamaya bağlı karında sıvı tespiti ve yumurtlama gerçekleşen bölge görülebilmektedir ancak bu her zaman mümkün değildir.
 
Merhaba ,soluk çizgiyi şayet beklenen ovülasyon sonrası gördüyseniz ,ovülasyonun bittiğini gösterir.
 
Evde kullanılan yumurtlama kitleri adet döngüsünün en verimli günlerini öğrenmenize yardımcı olmak için kullanılabilir. Bu testler idrardaki lüteinizan hormon (LH) seviyesini kontrol eder . Hormonu ölçmek için bir test çubuğu kullanırsınız. şeridi idrara daldırıp şeritteki seviyeyi okuyun. İdrar dan ovülasyon kitinin dışında tükürükten yapılan ovülasyon testleride vardır. İdrardan olanlar tek kullanımlıktır. Tükürükten olanı uzun bir süre kullanabilirsiniz. Tükürükten ovülasyon testi ile ilgili bilgileri , aşağıdaki linkimizde bulabilirsiniz.

Tükürükten ovülasyon testi kullanımı
 
Geri
Üst