Panik Atakta Psikolojik Tedavi

M

Misafir

Forum Okuru
Panik Atakta Psikolojik Tedavi
panik atak bitkisel tedavi panik atağın bitkisel tedavisi atak tedavisi atakta tedavi
Panik atakta psikoterapinin etkisi büyüktür. Mümkün olduğu kadar kısa sürede sonuca götürür. Kişiye kendi kendisinin doktoru olduğu öğretilir. Panik atağı freni çalışmayan bir otomobil olarak düşünürsek "Bu arabayı nasıl durdurabiliriz?" hastaya öğretiriz. Bu terapide panik atağın ağırlığına göre değişmek şartıyla altı ile sekiz seans arasında tedavisi yapılır.

Bazen tek seansta bile mekanizmasını anlayan ve yöntemi öğrendikten sonra panik atağını durdumayı başaran hastalarımız vardır. Bu seanslar 45 dakika-bir saat arasındadır. Burada yapılan panik atağın nasıl işlediğine dair mekanizmanın anlatılmasıdır. Kişi bunu anlar, notlar tutar. Sonra panik atağı durdurmayla ilgili yöntemler gösterilir. Hasta bu teknikleri kullanmaya başlar. Bu tekniklerle ilgili sorunlar çıkabilir. "Şunları yaptım ama olmadı, nerede eksiğim var?" gibi sorularla bize tekrar gelir ve doğruyu öğrenir. Panik atağı durdurmayı öğrenmek otomobil kullanmayı, bisiklete binmeyi öğrenmek gibi bir şeydir. Önce mekanizmasını anlatacaksınız, ondan sonra bisikletin üzerine çıktığında ya da aracın direksiyonuna geçtiğinde bildiklerini uygulamasını sağlayacaksınız. Tedavide dikkati yönlendirmek çok önemlidir. Dikkati bedenin dışında tutmak gerekir.

Birçok kişi "Başka şeylerle uğraşayım ve dikkatimi yönlendireyim" diye düşünür. Ama panik atak hastaları dikkatlerini başka tarafa yönlendiremez. Panik atak başladığı anda hastanın bunu fark edip uygulamayı işte tam bu anda yapması gerekiyor. Çünkü panik atak insanın bedeninde olan bir değişiklik üzerine yazdığı kara bir senaryodur. Bir süre sonra bu senaryoya inanmaya başlar.
Panik bozukluk tedavisi psikolojik tedaviye iyi cevap veren bir rahatsızlıktır. Başka psikiyatrik bozukluklarda da panik atakları görülebilmektedir. Bu durumda panik atakları olan bir hastada belirtilerin tipi ve derecesi, Panik Atakların sıklığı, birlikte başka bir psikiyatrik bozukluğun bulunup bulunmadığı dikkatle değerlendirilmelidir. Hastalara hastalığın toplumdaki yaygınlık oranı, yalnız olmadıkları belirtilmeli, ölüm ve delirme korkularıyla ilgili açıklama yapılmalıdır. Ataklar sırasında ölmesinin veya delirmesinin olası olmadığını anlatarak kişinin rahatlaması sağlanır.

Bilişsel - Davranışçı tedavi, kişilere,tehlike ile ilgili olumsuz düşünce ve buna bağlı davranışların nasıl tanınacağını, değerlendireleceğini, kontrol edilebileceğini ve değiştirileceğini öğreterek kaygıyı azalmayı amaçlar. Bunun için kullanılabilecek çok sayıda teknik vardır. Kişinin ihtiyacına uygun teknikler seçilerek tedavi planı oluşturulur.
 
Geri
Üst