Pikan cevizi nin faydaları saymakla bitmiyor

Uzman SühaN

Administrator
Pikan cevizi nin faydaları saymakla bitmiyor
Ana vatanı Kuzey Amerika kıtası olan pikan cevizinin, günümüzde en büyük üreticisi Meksika ve Amerika’dır. Bu ülkelerin yanı sıra, Güney Afrika, İsrail, Peru, Arjantin, Avustralya ve Türkiye’ye yayılmıştır.

Yerli cevizlerle birlikte Juglandaceae familyasına ait olan pikan cevizi, dış ülkelerde pikan olarak adlandırılmasına rağmen, tohumu ve meyvesi cevize benzediği için pikan cevizi olarak da anılmaktadır. Pikan cevizinin, yerli çeşitlere oranla verimlilik oranı ve buna bağlı olarak ticari değeri daha yüksektir.



Pikan cevizi nedir.jpg








Pikan cevizi, besin değerleri açısından da oldukça zengindir. Bu ceviz türünü yerli türlerden ayıran en önemli özellik, elle kırılacak kadar ince bir kabuğa sahip olmasıdır.



pikan ceviziÇerez olarak tüketilen pikan cevizi reçel, kek ve pasta yapımında da kullanılır. Amerika’da dondurma ve ekmek sanayisinde kullanılmaktadır. Pikan cevizi yağı ise kozmetik ve eczacılık alanlarında değerlendirilir. Pikan cevizinin aynı zamanda, yapraklarından da yararlanılabilmektedir. Pikan cevizinin havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulan yapraklarından yirmi gram alınarak bir litre kaynar suyun içine atılır. Bu şekilde 10-15 dakika süresince demlendikten sonra günde iki ya da üç bardak içilebilir.





Pikan cevizi, hem sıcak hem soğuk iklimlerde yetişebilen bir ağaçtır. Yarı tropikal iklimin yanı sıra soğuk iklime de uyum sağlayan türleri vardır. Nem seviyesinin yüksek olduğu; deniz, nehir, dere kenarlarındaki alanlara dikilebilir. Meyvelerinin olgunlaşabilmesi için yaz boyunca yüksek sıcaklığa gereksinim duyar. Pikan cevizi ülkemizde, özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesinin sahile bakan kesimlerinde yetiştirilebilmektedir. Pikan cevizi, toplandıktan sonra vakumlanarak altı ay saklanabilir. Türkiye’de kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır.




Pikan cevizinin faydaları nelerdir?



* Fındık, badem, Antep fıstığı gibi diğer kabuklu yemişlere nazaran antioksidan etkisi oldukça fazladır.

* Hücre hasarlarını önler ve parkinson, alzheimer ve kanser gibi önemli hastalıklara karşı vücudu korur.

* Doymamış yağ asitleri bakımından zengin olduğu için, sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahiptir

* Potasyum, magnezyum, kalsiyum, çinko mineralleri yönünden zengindir.

* Vejateryan kişiler için yararlı bir seçenek olan pikan cevizinin bir porsiyonu, yaklaşık otuz gram etle aynı protein değerine sahiptir.

* Kötü kolesterolü dengeler. Her gün düzenli olarak tüketildiğinde kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

* C vitamini açısından zengindir. Soğuk algınlıklarına karşı etkili olmakla birlikte, damar sertliği tedavisini destekler.

* Karbonhidrat ve kalorisi düşük olduğu için kilo vermek isteyenlerin tercih edebileceği bir besindir.

* E vitamini bakımından zengin olduğu için saç ve cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
 
Geri
Üst