Prematüre Bebeğinize Dokunmak..

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Prematüre Bebeğinize Dokunmak..
Artık çocuğunuz dünyaya geldiğine göre, muhtemelen değerli prematürenizi kucağınıza alıp nihayet onun annesi/babası olduğunuzu hissetmek için sabırsızlanıyorsunuzdur melişlerim.
bebis-11e.jpg

Hastane bebeğinizi kucağınıza almanıza izin vermeyebilir ya da prematüre bir bebeğe nasıl dokunmanız gerektiğini hakkında sizi bilgilendirmiyor olabilirler.Ama biz melekler mekanı olarak siz değerli anneleri bilgilendiriyoruz..


Bebeğiniz çok küçük olabilir ve bu kadar minik bir bebeğe ne tür bir fizik tedavi uygulanabileceğini merak ediyorsunuzdur. Elbetteki bebekle egzersizler yapılmaz. Ama son derece hassas ve henüz olgunlaşmamış olan sinir sistemini korumak için elinizden geleni yapmalısınız.
İşin sırrı aslında “derin” dokunuşlar. Ellerimiz rahim duvarıymış gibi davranalım. Bebeğe hafifçe ya da dokunmaktan korkarmış gibi usulca dokunmak yerine başını ya da kıvrılmış bacaklarını ellerimizin arasına alalım ve hafif baskı uygulayarak kıpırdamadan dokunmaya devam edelim. Önceleri birkaç dakika ile başlayalım. Başlangıçta Yoğun Bakım önlüğünü giyip ellerinizi dezenfekte etmek bebeğinize dokunmaktan daha uzun sürüyor gibi gelebilir. Ama zamanla bu süreyi artırabilirsiniz.


Gelelim “prematüre dili”ne.

Prematüre bebeklerde henüz olgunlaşmamış sinir sistemlerinden dolayı “aşırı uyarılma” görülebiliyor. Aşırı uyarılmanın belirtileri ise oksijen satürasyonunun düşmesi ve çok hızlı (taşikardi) ya da çok yavaş (bradikardi) kalp atışı. Bebekler bazen gürültüyü, dokunmayı, etkileşimi tolere edebilirken bazen de satürasyonlarını düşürerek “geri çekilin” mesajı verebiliyorlar. Kalp atışını ve oksijen satürasyonunu görmek için monitörleri sürekli kontrol edin ama daha da önemlisi bebeğinizi sürekli gözlemleyin. Kısa sürede bebeğinizin sizinle nasıl iletişime geçtiğini öğrenerek isteklerine saygı duyacaksınız.

Tek tür uyarıda bulunmayı deneyin. Örneğin dezenfekte ettiğiniz ellerinizle bebeğinize dokunacaksanız konuşmayın ya da şarkı söylemeyin. Aynı şekilde göz teması kuracaksanız, bebeğinizin bakışını yakalayın, konuşmayın, şarkı söylemeyin ya da dokunmayın – fakat uzun süre de göz temasınızı devam ettirmeyin. Bakışlarını nasıl geri çekeceğini bilemeyip kendini kıstırılmış hissedebilir.

Kucağınıza alabildiğinizde ise aynı anda göz teması kurmayın, konuşmayın, şarkı söylemeyin. Kalp atışınızı duymak, teninizi hissetmek ve aynı anda kokunuzu duymak bile fazla gelebilir bebeğinize. Kucağınıza alıp gözlerine bakmanız ve ninni söylemeniz için çok zamanınız olacak. Nasıl ki zamanında doğan bebeklerin anne babaları bebekleri doğuncaya kadar ona dokunmak, ninni söylemek, bebeklerini kucaklarına almak için beklemek zorundadır, siz de biraz beklemek zorundasınız. Bebeğiniz etrafındaki çeşitli uyaranlara alıştıkça, aynı anda birden fazla uyaranı tolere edebilecektir.

Kanguru tutuşu bebeğinizi doğrudan göğsünüzün üzerine koymanız demektir (ve evet hem anneler hem de babalar için geçerlidir). Ten temasının prematüreler için yararlı olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Hastanenizden bebeğinizle ne zaman kanguru tutuşu yapabileceğinizi öğrenin ancak bazı hastaneler maalesef buna izin vermemektedir. Kanguru tutuşunda hastanede kendinizi iyi hissettirebilecek en güzel anları yaşarsınız. Gerçekten bebeğinizin annesi olduğunuzu hissedersiniz.
Prematüre bebeğiniz bazen gerileme gösterirse şaşırmayın. Aslında bunu beklemelisiniz de. Belki hem kucağınıza alıp hem de göz teması kurarak şarkı söyleyebiliyor ve kanguru tutuşu yapabiliyorsunuz. Fakat bir süre bebeğiniz bunların hiçbirini tolere etmeyebilir. Hatta tamamen yalnız kalmayı isteyebilir, buna ihtiyaç duyabilir. Belki de bebeğinizin tüm gücünü sağlık sorunlarına karşı mücadele etmek için kullanmak istiyordur.
Fakat bebeğiniz eninde sonunda sizin sesinize alışacaktır. Odaya girip konuşmaya başladığınızda oksijen satürasyonunun hızla arttığını görürseniz şaşırmayın. Annesini, babasını karşılıyordur minik bebeğiniz.
ÇOK önemli bir başka nokta da kuvözün olduğu yerde ses ve ışığın minimum düzeyde tutulması. Yoğun Bakım Ünitesi’ndeki ses düzeyi çok fazla olabilir (alarmlar, monitörler vs). Alçak sesle konuşmak bebeğinizin aşırı uyarılmasını önler. Kuvözün üzerine hiçbir şey koymayın. Üzerine koyduğunuz eşyaların çıkardığı sesler kuvöz içerisinde bebeğiniz için son derece rahatsızlık verici olabilir.

Bebeğinizin büyümek ve iyileşmek için huzura ve uykuya ihtiyacı var. Bebeğinizi görmeye geldiğinizde muayeneleri yeni bitmiş ise bırakın dinlensin. Siz de bunu dinlenmek için fırsat olarak görün. Hastaneniz ziyaretçi kabul ediyorsa, gelen ziyaretçileri de bu konuda uyarın… Hatta kuvözün üzerine “ŞŞŞT! Sessiz olun lütfen! Bebek büyüyor” yazan bir not dahi asabilirsiniz.

Bu kadar kırılgan olup bir o kadar da güçlü olmaları ne kadar şaşırtıcı değil mi?
 
Geri
Üst